Испанската ни седмица продължава с класическото ястие паеля.
За съжаление, пълнолунието в Гърция ни остави без пресни миди и трябваше да използваме ядки, което не е за препоръчване, но всички други продукти бяха с много високо качество и компенсираха.
Хапнахме храната с приятели и солидно количество совиньон блан и всичко си дойде на място.
Паелята приготвихме за около час. Не забравяйте подходящ съд - не много висок и широк.
Добър апетит.
Начин на приготвяне
Загрейте половината зехтин в тиган за паеля или голям тиган и запържете чорисото за 5 минути с малко лук. Извадете го и оставете настрани.
В същата мазнина сложете пилешките бутчета и запържете до златисто. Отделете пилето при чорисото.
Долейте още малко зехтин и запържете нарязаните на пръстени калмари за 7-8 минути. Добавете почистените скариди, на които сте запазили главата и опашката, и пържете, докато порозовеят. След това ги извадете от тигана.
Налейте отново зехтин, в който задушете лука и чесъна. Добавете ориза и разбъркайте добре. Подправете с червения пипер и шафран, налейте бульона и оставете да кипне.
Сложете вътре пилешките бутчета, за да могат да се досготвят, намалете котлона, покрийте с капак или алуминиево фолио и оставете да се готви на бавен огън около 20 минути, докато ориза се сготви.
Добавете чорисото, мидите, скаридите и калмарите, разбъркайте и оставете още 5-10 минути на слаб огън.
Опитайте на сол и поднесете с кръгчета лимон.
Наздраве:)
Кога ще се научите, че двойното ел в испанския се чете "й" - "паейя".
Когато научат испански... евентуално. Стоичков още го говори като циганин.. 20 години по-късно