Както каза Силвето онзи ден (това е сестрата на Георги от предишната статия) „Няма ли да свършва тая зима...". Както се досещате, тя е доста зиморничав човек, който посред пролет се завива грижливо с две одеала, а като ти дойде на гости, те пита „А печка някаква имате ли?!".
Мило Силве, посвещавам ти тези три летни рецепти, които да те накарат да ти стане една идея по-топло, една идея по-лятно и 1001 идеи по-вкусно!
Пикантни пилешки шишчета с ананас
Продукти:
1/2 кг пилешко месо от бут
200 г ананас
2 зелени чушки
2 с.л. чили сос
1 с.л. бял винен оцет
сол
Начин на приготвяне:
Обезкостеното пилешко месо от бут (1/2 кг) се нарязва на хапки и заедно с нарязаните на едро парчета ананас (200 г) и зелени чушки (2 бр), се маринова в разбитите чили сос (2 с.л.), бял винен оцет (1 с.л.) и сол. Продуктите се нанизват на шишове и се пекат на грил до пълна готовност. Пикантните пилешки шишчета с ананас се поднасят топли с гарнитура от свежа салата.
Шишчета от скариди с мед и лимон на скара
Продукти:
18 скариди
1 тиквичка
2 с.л. мед
2 с.л. соев сос
1/2 сок от лимон
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Скаридите (18 бр) се набучват на шиш, като между тях се поставят резенчета тиквичка (1 бр). С останалите продукти - мед (2 с.л.), соев сос (2 с.л.), сок от лимон (1/2 бр), сол и черен пипер - се приготвя марината и шишовете се поливат с нея, като престояват за половин час.
Изпичат се на скара за по 5 минути на страна или в гореща фурна на грил (само на горен реотан) за 15 минути.
Шишчета от сьомга и праз
Продукти:
300 гр филе от сьомга
2 стръка праз
сол
черен пипер
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Изчистеният праз (2 стръка) се нарязва на парчета с 3 см дължина. Вари се в гореща подсолена вода до полуомекване. Изважда се и се отцежда. Филето от сьомга също се нарязва на парчета със същата големина. На намазнени дървени шишове се нанизват сьомга, праз, сьомга, праз. Овкусяват се с подправките, намазват се с олио и се пекат на грил до пълна готовност.