Здравейте,
Ако печени чушки с доматен сос не е българска класика, не знам кое е.
Както си трябва, накрая има много магданоз - и чесън.
Начин на приготвяне
Измийте чушките и ги изпечете. Ако имате стъклокерамичен котлон, използвайте тиган, в който да печете чушките, а не директно върху плочата.
Изпечените чушки сложете в голяма купа и захлупете с капак, за да се задушат - така по-лесно ще ги обелите.
Използвайте меки, добре узрели домати, най-добре от мамината/бабина градина, за сте сигурни, че са истински.
Обелете доматите и пасирайте в блендер, на ръка или само ги нарежете на дребно.
Нарежете чесъна на филийки, а магданоза и копъра - на дребно.
Обелете чушките и подредете в голяма чиния, купа или друг подходящ съд. Посолете, поръсете с малко черен пипер, налейте обилно зехтин и поръсете с нарязаните копър и магданоз.
В дълбока тенджера загрейте 3-4 с.л. зехтин и сотирайте за 30 секунди чесъна, колкото да пусне аромат, без да го запържвате. Изсипете доматите, разбъркайте добре, посолете и подправете с черен пипер.
Оставете 10 минути на силен огън под капак, а след това още 25-30 минути без капак, на средно силен котлон. Разбърквайте отвреме навреме. Сосът трябва да намалее почти наполовина. В края на готвенето добавете захарта и разбъркайте добре.
Залейте чушките със соса, поръсете с още копър и магданоз и оставете за поне 20 минути - да поемат от соса.
При сервиране сложете парче сирене към всяка порция и поднесете с пресен хляб.
Добър апетит.