Здравейте,
За днес сме ви приготвили една много любима и вкусна наша рецепта. Полента с телешко и зеленчуци. Полентата се приготвя от царевично брашно и в този вариант е страшно вкусна.
Може спокойно да си я хапвате и без зеленчуците и телешкото. С чаша вино или бира е страхотна.
Аз обаче ви препоръчвам варианта с телешкото и зеленчуците. Много добре се допълват с полентата.
Цялата храна се приготвя за около 40 минути, ако работите вкъщи в екип.
Ние готвим така и нещата ни се получават много добре.
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на тънки жулиени и начукайте добре. Овкусете със сол и черен пипер и оставете за 30 минути.
Кипнете водата за полентата. Посолете и при непрекъснато бъркане добавете царевичния грис.
Намалете котлона и бъркайте 3 до 5 минути, докато сместа се сгъсти.
Изсипете в купа, добавете малко масло, сиренето, магданоз, копър и черен пипер.
Разбъркайте добре и изсипете в намаслена тавичка.
Заравнете добре и оставете за 15-20 минути да стегне.
Обърнете на дъска, нарежете на форми по желание и запържете в смес от малко масло и зехтин до зачервяване.
Полентата може да се сервира и без да е пържена.
Телешкото месо запържете в зехтин, като към края добавите нарязаните на жулиени чушки и чесъна. Малко преди да го свалите от котлона, може да налеете съвсем малко вино, докато изкипи - и го свалете.
Изпържете поотделно нарязаните на жулиени зеленчуци с малко зехтин. Готовите зеленчуци сложете в купа, овкусете със смес от копър, магданоз, чесън, зехтин, бял балсамов оцет и сол.
Поднесте красиво оформено с малко настърган пармезан. От останалата ви полента с формички за сладки може да изрежете няколко декоративни формички за украса.
Успех и добър апетит. Наздраве. Ние опитахме рецептата с два вида вино - с новозеландски совиньон блан и със сицилианско червено вино. И двете вина си паснаха чудесно.
Но вие може да си изберете вино по ваш вкус.
Наздраве и хубав уикенд.
В понеделник ви очакват нови изненади от Home Cusine.