Здравейте,
За началото на седмицата ще ви зарадваме с една от версиите на нашата домашна лазаня.
Доскоро приготвяхме лазанята с готови кори, но отскоро си ги правим сами, защото имаме машина за паста.
Вкъщи много обичаме всякакви видове паста, но тази лазаня е сред фаворитите ни, защото се приготвя много лесно, а е невероятно вкусна.
Правим я с мляно телешко месо, патладжан, домати, лук, чесън, малко канела и сос бешамел. За запичане отгоре слагаме смес от моцарела и кашкавал.
Консумирахме я със сицилианско вино Nero D'Avola на Cusumano.
Начин на приготвяне
Ако решите да си правите сами корите
Сипете сухата смес в купа, направете кладенче и добавете яйцата. Подправете със сол, добавете зехтина и замесете. Ако тестото е твърдо, добавете малко вода. Завийте тестото с домакинско фолио и оставете да почива, докато приготвите сосовете.
Сос бешамел
В тенджера сложете маслото и малко зехтин. Добавете брашното и запържете до златисто. Дръпнете от огъня и при непрекъснато бъркане налейте млякото. Върнете на котлона, подправете със сол и черен пипер и сварете до желаната гъстота, като бъркате непрекъснато.
За плънката
Запържете в загрята мазнина нарязаните на дребно,лук, чесън и патладжан. Добавете каймата и малко вода и запържете и нея.
Сложете доматите, подправете със сол и черен пипер, добавете захарта и канелата и варете докато се сгъсти.
В този случай ние смесихме соса бешамел и плънката, но може и поотделно.
Редене на лазанята
В подходящ съд редувайте кори и сос, като на 1-2 места сложете и от сирената.
Завършете със сирене и запечете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути. Готова е, когато сирената се зачервят добре.
Добър апетит и успешна седмица.
Лазаня е италианското наименование на ястието, което в балгарският език е иъвестно като мусака. Но домашна мусака за автора вероятно звучи неевропейски. Между другото ястието присъства във всички средноморски култури.
През уикенда (ще ме извините за чуждицата, ама събота и неделя ми е дългичко), пробвахме лучената супа и ризотото - станаха много вкусни. Благодаря и продължавайте в същия дух.
Родриго, двете ястия са вариации на едно и също ядене. Разликата е тестото. Исторически произходът им е общ. Съществуват множество вариации ин двете ястия - мусаката и лазанята. Интересно е например, че в италианската кухня широко застъпени са доматите, които се появяват сравнително късно в Европа. Между другото според БиБиСи лазанята е абсолютно британско ястие. Гърците твърдят, че те са я измислили (както и мусаката между другото. Въобще гърците твърдят,че са измислили всичко, но шовинистичните теории са за друга тема.) Добре де, нека да са различни ястия