Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Козунак с шипков мармалад и орехи

Козунак с шипков мармалад и орехи Снимка: Стоян Георгиев
Козунак с шипков мармалад и орехи Снимка: Стоян Георгиев
Козунак с шипков мармалад и орехи Снимка: Стоян Георгиев
Козунак с шипков мармалад и орехи Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Наближаването на един от най-светлите християнски празници за православните - Възкресение Христово, е задължително свързан с трапезата.

А подсещайки се за нея, неизменно става въпрос за козунаците. Да купим или да месим.

Приготвянето им обикновено е сложно, изморително и леко досадно.

Освен това, ако не сте месили дълго време, крайният резултат е съмнителен.

Но пък е хубаво да си приготвим домашни козунаци, които са много по-вкусни от купените.

За да спазим традицията, ние приготвяме козунаците по леко мързелива, но много сполучлива рецепта.

Цялата процедура започва от предната вечер...

Начин на приготвяне

Разтворете маята в чаша хладко мляко. Останалото мляко изиспете в тенджерка и загрейте заедно със захарта и маслото.

След като се разтворят добре, свалете от котлона и охладете за десетина минути, като разбърквате периодично.

Разбийте добре яйцата и добавете маята. Смесете с охладеното мляко и разбъркайте много добре.

Покрийте с домакинско фолио и оставете на топло за 8-10 часа. Може да завиете съда със сместа.

... На следващата сутрин: сместа с маята е станала на големи шупли и е бухнала значително.

Пресейте брашното. Започнете с точно един килограм.

В млечната смес добавете настърганата кора на един лимон и започнете да изсипвате по малко от брашното.

Добавяйте ново количество, след като предишното е почти изцяло поето от течните съставки.

Сложете ваниловата есенция.

Може да разбивате на ръка, но много по-лесно е, ако ползвате кухненски робот.

След като сте добавили цялото брашно, разбърквайте или месете на ръка поне 10-15-20 минути.

Идеята е да започнат да се появяват мехурчета въздух в тестото. Ако има нужда, добавете и останалите 100 г брашно, също пресято. Ние го добавихме.

Сложете в голяма купа, покрийте с домакинско фолио и чиста кърпа и оставете на топло, докато удвои обема си, а мехурчетата въздух станат големи.

Разделете втасалото тесто на 3 равни части. От това количество тесто може да приготвите 3 козунака с размер 30x10 сантиметра.

За направата на козуначената плитка, използвахме 3 парчета тесто, всяко по 200 грама.

Едната част разделете на 3 и от всяка оформете дълъг и тесен правоъгълник. Дължината трябва да е почти колко тази на формата за печене.

В средата на всеки правоъгълник сложете по няколко лъжици смес от мармалад и натрошени орехови ядки. Внимателно завийте тестото и сплетете на плитка трите фитила.

Подгънете краищата и внимателно прехвърлете в намаслен съд за печене. Тестото трябва да запълни формата до половината от височината й.

Друг вид козунак, който може да приготвите, е руло. Втората част от тестото разтеглете внимателно на широк правоъгълник, като дължината отново е почти с размера на съда за печене.

Върху половината тесто, по дължина сложете мармалад, поръсете с орехи и завийте на руло. Сложете в намаслен съд за печене.

Последната част от тестото направете по един от горните начини - или импровизирайте с формата.

Покрийте с домакинско фолио, отгоре сложете чиста кърпа и оставете да втаса за час и половина два, или просто докато изпълни добре формата за печене.

Сложете козунаците в студена фурна и печете 15 минути на 200 градуса, а след това намажете с разбитите жълтъци, поръсете със захар и печете още 20-30 минути.

Времето за печене е много относително, така че към края проверявайте готовността на козунаците с клечка или дървен шиш за печене.

Забодете до дъното на формата и ако шишът излиза чист, без полепнало тесто - козунакът е готов.

Извадете от фурната и след 5-10 минути внимателно прехвърлете върху решетка.

Добър апетит.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените