Здравейте,
Наближаването на един от най-светлите християнски празници за православните - Възкресение Христово, е задължително свързан с трапезата.
А подсещайки се за нея, неизменно става въпрос за козунаците. Да купим или да месим.
Приготвянето им обикновено е сложно, изморително и леко досадно.
Освен това, ако не сте месили дълго време, крайният резултат е съмнителен.
Но пък е хубаво да си приготвим домашни козунаци, които са много по-вкусни от купените.
За да спазим традицията, ние приготвяме козунаците по леко мързелива, но много сполучлива рецепта.
Цялата процедура започва от предната вечер...
Начин на приготвяне
Разтворете маята в чаша хладко мляко. Останалото мляко изиспете в тенджерка и загрейте заедно със захарта и маслото.
След като се разтворят добре, свалете от котлона и охладете за десетина минути, като разбърквате периодично.
Разбийте добре яйцата и добавете маята. Смесете с охладеното мляко и разбъркайте много добре.
Покрийте с домакинско фолио и оставете на топло за 8-10 часа. Може да завиете съда със сместа.
... На следващата сутрин: сместа с маята е станала на големи шупли и е бухнала значително.
Пресейте брашното. Започнете с точно един килограм.
В млечната смес добавете настърганата кора на един лимон и започнете да изсипвате по малко от брашното.
Добавяйте ново количество, след като предишното е почти изцяло поето от течните съставки.
Сложете ваниловата есенция.
Може да разбивате на ръка, но много по-лесно е, ако ползвате кухненски робот.
След като сте добавили цялото брашно, разбърквайте или месете на ръка поне 10-15-20 минути.
Идеята е да започнат да се появяват мехурчета въздух в тестото. Ако има нужда, добавете и останалите 100 г брашно, също пресято. Ние го добавихме.
Сложете в голяма купа, покрийте с домакинско фолио и чиста кърпа и оставете на топло, докато удвои обема си, а мехурчетата въздух станат големи.
Разделете втасалото тесто на 3 равни части. От това количество тесто може да приготвите 3 козунака с размер 30x10 сантиметра.
За направата на козуначената плитка, използвахме 3 парчета тесто, всяко по 200 грама.
Едната част разделете на 3 и от всяка оформете дълъг и тесен правоъгълник. Дължината трябва да е почти колко тази на формата за печене.
В средата на всеки правоъгълник сложете по няколко лъжици смес от мармалад и натрошени орехови ядки. Внимателно завийте тестото и сплетете на плитка трите фитила.
Подгънете краищата и внимателно прехвърлете в намаслен съд за печене. Тестото трябва да запълни формата до половината от височината й.
Друг вид козунак, който може да приготвите, е руло. Втората част от тестото разтеглете внимателно на широк правоъгълник, като дължината отново е почти с размера на съда за печене.
Върху половината тесто, по дължина сложете мармалад, поръсете с орехи и завийте на руло. Сложете в намаслен съд за печене.
Последната част от тестото направете по един от горните начини - или импровизирайте с формата.
Покрийте с домакинско фолио, отгоре сложете чиста кърпа и оставете да втаса за час и половина два, или просто докато изпълни добре формата за печене.
Сложете козунаците в студена фурна и печете 15 минути на 200 градуса, а след това намажете с разбитите жълтъци, поръсете със захар и печете още 20-30 минути.
Времето за печене е много относително, така че към края проверявайте готовността на козунаците с клечка или дървен шиш за печене.
Забодете до дъното на формата и ако шишът излиза чист, без полепнало тесто - козунакът е готов.
Извадете от фурната и след 5-10 минути внимателно прехвърлете върху решетка.
Добър апетит.