Празни рафтове, липса на основни зеленчуци и ограничения в магазините само по три зеленчука на човек - това е краткото описание на поредната криза във Великобритания, където пресните краставици, домати, чушки, марули, броколи, карфиол и малини се оказаха дефицитни стоки.
Водещите вериги магазини като Asda, Morrisons, Tesco и други вече наложиха ограничения за клиентите си по колко свежи зеленчуци могат да купуват наведнъж, а мнозина изразиха недоволството си в социалните медии.
Публикациите на празни рафтове на местата за плодове и зеленчуци изпълниха онлайн пространството, превръщайки ситуацията в новина.
За мнозина от клиентите това се превърна в поредната причина да бъде критикувано излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Но наистина ли Брекзит е виновен за създалата се ситуация?
Отговорът е малко по-сложен. Основната причина е, че пресните домати и краставици идват в Англия най-вече от две държави - Испания и Мароко, а намаленият внос се дължи на лошите климатични условия в тези региони.
Според Андрю Опи, директор на Британския консорциум за търговия на дребно, който представлява всички големи супермаркети, лошите метеорологични условия са водещата причина да няма достатъчно продукция.
Оттам обаче пропускат и друг важен фактор, който Джак Уорд, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на производителите, посочва пред Euronews - увеличените разходи за енергия.
"Миналата есен имаше много разговори в индустрията за нарастващите производствени разходи заради по-високите цени на енергията и вложените разходи. Земеделските производители тук във Великобритания, както и в други части на Северна Европа, възприеха мнението, че освен ако не им се гарантира разумна възвръщаемост, те няма да засаждат културите", обяснява той.
Много от зеленчуците се отглеждат в оранжерии, които изискват поддържане на определена температура, изкуствено осветление и напояване, което изисква солидно количество електричество за захранване.
Така, според Уорд, много производители са предприели риск да не засадят продукция, тъй като не са имали сигурност, че тя ще може да се изплати. А това, на свой ред, е довело до голяма дупка, която продукцията от Испания и Мароко, където няма такива големи производствени разходи, е трябвало да запълни.
Шефът на Британската асоциация на производителите обаче е на мнение, че подобно компенсиране на местното производство няма как да се случи, тъй като изисква много повече внос.
Според британското посолство в Мароко около 25% от доматите в Обединеното кралство идват от северноафриканската нация, докато други 20% идват от Испания - което прави тези две държави най-големите източници на домати в Обединеното кралство.
Дори и така обаче, това представлява по-малко от половината от потреблението на домати на Великобритания.
Междувременно една от другите държави, които осигуряват внос на зеленчуци - Нидерландия, се оказа изправена пред същия проблем като Обединеното кралство. Високите сметки за енергия там принудиха много производители да ограничат изкарваната продукция, за не ги смажат разходите за производство.
Защо тогава мнозина обвиняват Брекзит за недостига на пресни зеленчуци в британските супермаркети?
Макар местните медии на острова да пренебрегват значението на излизането на Великобритания от ЕС, то има своята съществена роля за сегашния проблем, като тя има повече от едно изражение.
Така, според Британската асоциация на производителите, един от основните проблеми за сектора, които идват от Брекзит, е липсата на достатъчно работници от страните от ЕС, които да помагат за отглеждането на реколтата. Вместо пряк достъп на работници от Източна Европа, сега собствениците на ферми и оранжерии трябва да се занимават със сложна схема за разрешителни за сезонни работници.
Проблемът обаче не остава само на това ниво, а води до ограничения и в доставките от държави от Европейския съюз. И пример за това може да се види в Нидерландия.
Макар и двете страни да имат проблем със собственото производство на зеленчуци заради енергийната криза, в Нидерландия няма подобен недостиг. От една страна, държавата е много по-малка и съответно пазарът е по-лесен за задоволяване, но от друга, доставчиците предпочитат да откарват стоката си към северноевропейската страна, вместо към Великобритания.
Причината е чисто финансова - тези допълнителни 50-60 км, които доставчикът трябва да направи към Обединеното кралство водят до множество допълнителни разходи, логистични проблеми и цялостно оскъпяване на разходите за продукцията заради различни митнически режим на страната, обяснява пред Euronews Крис Уайт от доставчика на плодове Fruit Net.
За това говори и Алфонсо Галвес, председател на Съюза на фермерите от региона на Мурсия. Пред "Гардиън" той коментира, че е останал крайно изненадан, когато е научил от медиите за "недостиг на зеленчуци", тъй като в Испания такъв на практика няма.
"Виждал съм тези статии, но не разбирам защо говорят за недостиг тук в Испания. Нещата са нормални досега през този сезон, така че не знам дали това е по-скоро проблем на логистиката на Обединеното кралство, откакто регламентите за Брекзит влязоха в сила. Ние имаме достатъчно продукция за снабдяване на пазара и сезонът на зеленчуците протича доста нормално", категоричен е той.
По думите му в момента много доставчици предпочитат да пренасочат вниманието си от Великобритания върху пазарите в държави от ЕС, просто защото доставките за Обединеното кралство са доста по-скъпи. Към цената за пренос се добавя и тази за бюрократичните разминавания, което прави страната не толкова привлекателна вече дестинация за доставки.
Някои експерти обаче настояват, че от уравнението не трябва да се изключва и климатичният фактор. Пример за неговото значение може да се намери в цитираната от "Гардиън" информация от Coexphal - асоциацията на повече от 101 компании на производители на плодове и зеленчуци от испанска провинция Алмерия.
В доклад на организацията, в която членуват около 70% от производителите на плодове и зеленчуци в Алмерия, се казва, че производството на домати е спаднало с 22% спрямо същия период на миналата година. Производството на краставици е спаднало с 21%, на чушки и патладжани е намаляло с 25%, а на тиквичките - с 15%.
Горещото лято, засушаването на много места в Европа и необичайно топлата зима, в която периодично се прокрадват доста студени дни, сега създават сложна комбинация от фактори, която не дава оптимални условия за отглеждане на плодове и зеленчуци.
Какво означава обаче това за рафтовете в магазините на Великобритания? Според производителите и експертите, разрешаването на ситуацията може да отнеме още няколко седмици, като сроковете зависят от различни фактори.
"Зависи колко зле са били засегнати културите. Лошото време в неподходящ момент може да бъде доста катастрофално", обяснява Джак Уорд от Британската асоциация на производителите.
Той все пак казва, че към края на зимата британците могат да разчитат на приток на свежи продукти от местното производство, което се опитва да си върне позициите от преди енергийната криза.
Неговите надежди са, че държавата и бизнесът ще да работят за подсигуряване на локалните производители, тъй като те са единственият гарант, че нов подобен недостиг няма да се случи отново.