Протеините са едни от най-важните съставки в телата ни.
Когато ги приемаме чрез храната си, ние си осигуряваме важни за организма аминокиселини – основните изграждащи елементи на тялото. Но когато има недостиг на тези така важни хранителни вещества, организмът започва да изпраща сигнали чрез различни механизми, че нещо не е наред.
Протеиновият недостиг може да е опасен за здравето и ако се появят голям брой симптоми. Това означава, че има нещо нередно в диетата ви. В повечето случаи, за да се избегнат нездравословните и неприятни симптоми от недостиг на белтъчини, е достатъчно да се направят промени в начина на хранене.
Най-често протеините се асоциират с животински продукти, но в природата съществуват и други много добри източници на протеин, а именно растенията или растителните протеини.
Може би сте чували доктори и народни лечители да казват, че ключът към крепкото здраве е да можем да се „вслушваме“ в тялото си. Което означава да се научим да слушаме, разпознаваме, разбираме и действаме адекватно когато телата ни дават сигнали, че нещо липсва или не е наред.
Какъв е оптималният прием на протеин?
Няма универсално правило за определяне на индивидуалните нужди от протеини, по което да има пълен консенсус. Приети са по-скоро „норми за достатъчност“ при неспортуващи хора.
Спортуващите обаче винаги търсят максимален ефект на възстановяване и развитие, затова се нуждаят и от по-точни насоки. Кой е правилният подход?
Оптимален прием за неспортуващи
За деца: Между 34 и 52 гр. протеин дневно.
За възрастни мъже и жени: Между 0,8 и 1 гр. протеин на килограм или 25-30% от общия прием на калории за деня.
Оптимален прием за спортуващи
За аматьори и любители на спорта: Между 1,5 и 2,2 гр. протеин на килограм дневно.
За професионалисти и напреднали трениращи: Между 2 и 3 гр. протеин на килограм дневно.
Избирайте по-висока граница за прием на протеин, за да сте сигурни, че покривате нуждите и давате на тялото необходимото да се възстановява и развива. Рядко може да се прекали с приема на протеин при добро здравословно състояние.
По кое време да приемаме протеин?
Най-оптимален вариант е да разпределяте приема на протеин през целия ден, като консумирате равно количество белтъчини с всяко хранене.
Не пропускайте да добавите източник на протеин към закуската си. Често срещана грешка е пълната липса на ценните белтъчини рано сутрин. Прием на протеин в комбинация с други храни ще ви помогне да стартирате деня си по най-добрия начин.
Примери за източници на белтъчини, които може да включите на закуска са яйца, обезмаслена извара, протеин на прах и др.
Най-популярните източници на протеини:
Животински храни:
Месо и месни продукти – пилешко, телешко, свинско
Яйца
Риба и морски дарове
Мляко и млечни продукти
Растителни източници:
Бобови култури
Ядки
Житни култури
Семена
Недостигът на белтъчини и заниженият прием, който се среща в менюто на голям процент от хората, е нещо, което трябва да се адресира, за да се избегне влошаване в здравословно състояние и неприятни симптоми.
Най-важният съвет, който може да следвате, е този, че освен „вслушването“ в сигналите на тялото е важно да се предприемат и конкретни действия, за да се постигне положителна промяна.
В галерията ще откриете най-често срещаните симптоми при недостиг на протеин, а също и как да ги разпознаете и какво може да направите, ако установите, че имате такъв.