Из дебрите на Женския пазар

Ако Пътят на подправките има разклонения, то със сигурност едно от тях стига до Женския пазар. Ориентът се е свил в десетина магазинчета на какофоничното тържище, където виковете на продавачите се омесват с миризмата на скара, загниващи зеленчуци и тихо нашепване за контрабандни цигари.

Арабските дюкяни носят друг аромат - смес от кардамон, джинджифил и канела. Родната картинка не може да се сравни с Египетския пазар в Истанбул, но ни предлага избор от над 30 подправки - за месо, сладкиши, салати, кафе и чай.

Тук може да откриете чай от цветя, сок от нар, сушени лимони, сапун от зехтин, салам в консерва, наргилета и какво ли още не. Да не говорим за фурми, маслини и нахут. Всъщност, основните продукти, типични за арабската култура, са налични в дебрите на Женския пазар.

За да се почувствате в Ориента, понякога е достатъчна пръчка канела или щипка кардамон в кафето. За улеснение дори се продават готови пакетирани смески.

За всяка манджа - подправка

Експериментаторите в кухнята отдавна познават чара на джинджифила, индийското орехче, кърито, карамфила. Има още куп ароматни треви, зърна и смески, които могат да превърнат кулинарите в алхимици.

От арсенала на арабските магазини може да изровите специални подправки за месо, като тази за суджу (агнешко или телешко), както и чимен, производен на нашенския сминдух.

Ако подготвяте угощение на скара, може да мариновате месото със сок от нар, който има сладко-кисел вкус - нещо като гаранция за крехкост. Кориандърът много върви с картофи, а оризът си пасва с шафран или куркума.

Сладкишите може да поръсите с черен сусам, да ги замесите с есенция от роза или с махлеб, който се прави от смлени костилки на специален сорт череши и бадем. Типичен за сладкишите от Ориента е и анасонът, чийто разновидности могат да се добавят също към месни ясния.

По-екзотични подправки са сомак - кисела подправка за салати с виолетов цвят, и затар - планинско растение, чийто листа се сушат и смилат, подобно на нашенската чубрица. Тази подправка, която се среща и с примеси, се използва за хляб или тестени изделия, поръсени със зехтин. Сомакът пък овкусява салата "Табули", която се прави с кускус, домати и магданоз.

"Всяко ястие си има отделна подправка", казват любезно двама продавачи в един от магазините. Мъжете са от Палестина - от Газа и от Дженин. От 15 години въртят този бизнес и са забелязали, че в последната година има повишено търсене.

Ориентът е на мода в кухнята

Тенденцията потвърждава тяхна колежка от съседен магазин. Сред най-продаваните са куркума, джинджифил, канела и къри.

Едно от обясненията е, че българинът, чиято кухня също е богата на подправки, е склонен към експерименти. Цената също не е без значение - както подобава на Женския пазар, подправките също могат да бъдат доста евтини.

Нещо повече, все повече клиентите търсят продукти, с които да пренесат арабската кухня в дома си. Интересът към сусамовия тахан и нахута също расте..

Продуктите идват основно от Сирия, но също от Йордания и Ливан. Някои от магазините на Женския пазар дори имат собствени търговски марки.

Въпреки лошата слава на Женския пазар, арабските магазини са едно от нещата, заради които си струва да отидете там. Дори да не купите нищо, със сигурност ще ти тръгнете с аромата на Ориента.

Новините

Най-четените