Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кои са най-търсените подправки в България

Kaufland пуска още 8 свежи билки от български производители Снимка: Kaufland
Kaufland пуска още 8 свежи билки от български производители

Най-търсената подправка у нас е магданозът.

Той е следван от копъра и ментата. Топ 5 завършват девесилът и розмаринът, сочат данните на Kaufland за най-търсените подправки в магазините на ритейлъра.

Статистиката е спрямо всички подобни продукти във веригата.

Kaufland обаче предлага и пресни подправки от собствената си марка "Брей!" - магданоз и копър, а към тях отскоро са добавени и още 8 - розмарин, девесил, джоджен, мента, мащерка, босилек, кервиз и риган.

Продуктите на "Брей" са с гарантиран произход и със сертификати за качество, освен това са само българско производство. Всички подправки от тази марка преминават тестове и лабораторни анализи за контрол на качеството, включително и тестове за над 700 пестицида.

"Интересът на българските потребители към родна продукция, както и подчертаното търсене на типични за нашата национална кухня подправки, са в основата на решението да разширим асортимента на "Брей!" с осем нови свежи подправки", поясни Иван Иванов, "Ръководител плодове, зеленчуци и цветя" в Kaufland България.

Интересът към магданоз и копър от марката „Брей!“ през 2023 г. е съответно 500% и 2000% по-голям, обясни Иван Иванов. Снимка: Kaufland
Интересът към магданоз и копър от марката „Брей!“ през 2023 г. е съответно 500% и 2000% по-голям, обясни Иван Иванов.

Данните на компанията сочат, че интересът към магданоз и копър от марката "Брей!" през 2023 г. е съответно 500% и 2000% по-голям, отколкото към други марки от същия вид свежи подправки, продавани във веригата в цялата страна.

Българите не ядат много подправки, нито много люто, коментира експертът и главен технолог по подправките Ивайло Коевски. Това важи както за сухите, така и за пресните подправки.

Например средно в Европа консумацията е около 40 грама на месец за всякакви подправки, включително и такива, които се влагат в храните като колбаси или сирена.

Индийската и арабската кухня са сред най-натоварените с подправки, като в Индия консумацията на тези продукти варира от 26 до 120 грама на ден средно на човек.

Коевски даде и съвети за употребата и съхранението на пресните билки.

Магданоз и копър могат да се съхраняват директно във фризер, като може да им се добави и сол. Те не бива да се готвят дълго и се слагат на готвена храна в края - иначе губят вкуса си.

Останалите билки трябва да се замразяват в мазнина - олио или масло - например във форми за лед. Розмарин и мащерка могат да се готвят дълго и да се добавят към ястието още в началните етапи.

Българите не ядат много подправки, обясни Ивайло Коевски. Снимка: Kaufland
Българите не ядат много подправки, обясни Ивайло Коевски.

Босилекът пък не бива изобщо да се слага в хладилник.

За да издържи по-дълго е добре да се потопи във вода. Девесилът обратно - може да се увие във влажна кърпа и да се остави на студено.

Освен това при готвене на месо на скара, която нагрява до над 200 градуса, няма смисъл да се слагат подправки, тъй като те изгарят на толкова висока температура. Коевски съветва да се ползва само сол за подправяне на месото и то или дълго преди готвенето, или веднага преди слагането му на скарата. Иначе мръвката ще изсъхне.

Същият ще е и резултатът, ако се полза марината с някаква киселина - вино или лимон например.



 

Най-четените