Провокирани от коментарите под скорошната ни статия "Сезонът на киселите краставички" и желанието на нашите читатели, публикуваме рецепта за това задължително мезе на българската трапеза.
Да не забравяме, че точно сега наистина е сезонът на киселите краставички, затова превземайте пазара. Останалото е много лесно.
За един буркан са ви необходими:
- Десетина краставички (корнишони)
- 10 зърна черен пипер
- 1 дафинов лист
- 1/4 средно голяма глава лук
- 1 равна с.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 к.ч. оцет (80 мл)
сух копър
- синапено семе по желание
Накиснете корнишоните в студена вода за няколко часа, отрежете им краищата и ги наредете плътно в буркана, заедно с лука, нарязан на ивици, и подправките. В тенджера на слаб огън загрейте оцета с малко вода, прибавете захарта и солта. Сместа се излива в буркана до гърлото му и се допълва с вода, ако не е достатъчна.
След това бурканът се вари в тенджера за пет минути, след като водата кипне. След това го обърнете с капачката надолу и изчакайте да изсъхнат.
Аз пък ги правя така: вода и морска сол, като на 1кг краставички солта е 1.5 супена лъжица. Ферментацията върши останалото.
Рецептата е на прочутия Цаньо Сърнев. От години ги правя по този начин. Всеки, който е опитал тези краставички, вече не ги приготвя по друг начин. Като онези, които помня от детските си години - от бидоните в "Плод зеленчук". Истинските кисели краставички! На 10 кг краставички - 6 литра марината. На литър вода - 70 гр. оцет, 70 гр. сол. Кипва се и се вари 10 минути. Като изстине маринатата се добавя - на литър марината - 20 гр. ракия или водка. Между корнишоните се нареждат сухи клонки от копър и дафинови листа. Може да се добавят и корени хрян. Бидончето (трябва да е на хладно място, най-добре на балкона) се търкаля от време на време докато краставичките започнат да втасват. Често докато съвсем втасат - половината вече са хапнати! А инак, ако останат, се запазват хрупкави до август. И тези са превъзходни: Хрупкави кисели краставички • 1 с.л. едра сол • 2 с.л. спирт или ракия • 2 смокинови листа • краставички • синапено семе- половин каф. лъжичка На дъното на буркана поставяме 1 смокиново листо. Краставичките надупчваме с игла или вилица и пълним буркана. Отгоре поставяме другото листо, солта, ракията, синапеното семе и допълваме с вода. Буркана се обръща около седмица, и се прибира на хладно място. Не се стерилизира. Появява се бяла утайка на дъното на буркана, но краставичките си остават хрупкави. Ако имате по-голямо количество краставички, може да ги сложите в 3 или 5 л бутилки от вода, а после режете шишето. Зададените количества са за съд от 1 л. Хубавото и при двете рецепти е, че не се ползват консерванти и не се стерилизират.
Какво кипване, бе колеги, какви 5лв. Това не е естествена ферментация, това са някакви trendy краставици. Пробиотичният ефект е валиден само при процес на естествена ферментация. Другото е булшит, По-здрави.