Протеиновите блокчета са чудесно нещо - преди или след тренировка, или просто за закуска. Те осигуряват ситост за по-дълго и с компактните си размери са чудесен вариант за пътувания, в забързания ден или пък за активна почивка - в планината или на риболов например.
Основният проблем на тези от магазина обаче е доста солената цена. Освен това в готовите протеинови барчета често има и добавена захар, както и консерванти и емулгатори, или пък проблемни за хора с алергии съставки като мляко или ядки.
В случая има наистина удобно решение, защото нищо не е по-лесно за приготвяне у дома от протеиново блокче. Освен че така човек може да избегне съставки, които не иска да яде, с домашните блокчета може и сам да избира протеина, който да сложи, да намали или увеличи калорийността на блокчетата, да ги направи веган, с повече или по-малко въглехидрати.
Да влезем във форма заедно!
Скъпи читателю, този текст е част от Get in Shape 4 - инициативата, с която искаме да те мотивираме да водиш по-активен и здравословен живот. В това начинание ни партнират:
По принцип най-лесно е при направата им да се използва протеин на прах - животински или растителен, но трябва да се има предвид, че някои видове може да имат малко по-силен и доминиращ вкус. Затова препоръката е да се започне с по-малки количества протеин, докато се уцели вкусът и оптималната доза протеин.
Освен това този на прах може да бъде заместен с богати на протеин храни като ядки, семена, масла от тях - фъстъчено, бадемово, тахан и дори бобена паста.
Рецептите за барчета са много, освен това следват определена логика и повечето от съставките им може да бъдат заменени с други - фурми вместо сушени кайсии или бадеми вместо фъстъци. Основното е освен протеина да има и суха, сладка и мокра съставка, така че да се получи еднородна и вкусна смес.
Тези обаче са лесни и вкусни:
Фъстъци и овесени ядки с шоколад
Продукти за 4 блокчета:
- ¾ чаша овесени ядки;
- 1 оризово кексче, или т.нар. оризовка;
- ¼ чаша протеин на прах, ¼ чаша фъстъчено масло;
- 2 супени лъжици кленов сироп;
- ½ супена лъжица екстракт от ванилия;
- ¼ чаша шоколадов чипс.
Приготвяне: Смелете в кухненския робот овесените ядки фино, докато заприличат на брашно. Добавете оризовото кексче и също го смелете, но на по-едро. Преместете сместа в купа и добавете протеина. Разбъркайте със щипка сол и прибавете и фъстъченото масло, кленовия сироп и ванилията. Ако сместа е прекалено суха, може да добавите малко прясно мляко или вода.
Разнесете сместа върху хартия за печене, като можете да притиснете отгоре с тиган, за да стане по-тънка. Сложете я във фризера за 5-10 минути. Междувременно разтопете шоколадовия чипс в микровълновата, като го разбърквате през 20-30 секунди. Извадете блокчето и го полейте с разтопения шоколад, а след това го върнете да стегне във фризера за още 5 минути. Разрежете на 4 порции. Те се съхраняват във фризера.
Черешови енергийни блокчета
Продукти за 4 блокчета:
- 1 чаша смесени ядки;
- ½ чаша сушени череши;
- 6 фурми.
Начин на приготвяне: Смесете всичко в робота, а ако сместа е прекалено суха, добавете малко вода. Разстелете върху хартия за печене и притиснете отгоре, за да се получи квадрат по възможност. Разрежете на 4 порции. Те могат да стоят 2-3 седмици в хладилника и до 3 месеца във фризера.
Eнергийни хапки
Продукти за 16 топки:
- 6 фурми;
- ¾ чаша неподсладени кокосови стърготини;
- 2 супени лъжици ленено семе;
- 1 супена лъжица кленов сироп;
- ½ лъжица ванилов екстракт;
- по няколко щипки канела, джиндифил, бахар и индийско орехче на прах;
- ¾ чаша бадемово масло;
- 1/2 супена лъжица косовово олио.
Начин на приготвяне: Смесете всичко в кухненски робот. Готовата смес охладете за около половин час в хладилник, а след това от нея направете 16 топки. Една порция се състои от 2 топки, а останалите могат да се съхраняват в хладилник.
Барчета от шоколад и кашу
Продукти за 10 порции:
- 1 чаша овесени ядки;
- 1 чаша шоколадов растителен протеин на прах;
- 1 чаена лъжица какао на прах;
- 1 чаена лъжица канела;
- ½ чаша фъстъчено масло;
- 1 супена лъжица мед;
- 1 чаша бадемово или друго растително мляко;
- ½ чаша едросмляно кашу;
- 2 супени лъжици счукани какаови зърна.
Начин на приготвяне: Смелете овесените ядки до брашно. Добавете протеина и какаото на прах и канелата. В отделна купа смесете фъстъченото масло, меда и бадемовото мляко. Изсипете ги при сухата смес и разбъркайте добре. Добавете и кашуто и какаото, а ако е прекалено сухо, долейте още малко мляко.
Разстелете хартия за печене върху тавичка и отгоре изсипете сместа. Притиснете, за да стане колкото се може по-тънко. Оставете сместа във фризера за 3 до 5 часа. Извадете и нарежете на порции.
---------------
Какво е Get in Shape 4? Инициативата на Webcafe.bg и нашите партньори има за цел да ви мотивира да "влезете във форма" - да се движите повече, да се храните по-добре, да тренирате, да полагате грижи за тялото си. Познати лица тренират в рамките на 3 месеца, за да ви докажат, че има ли желание, има и начин. Освен това ви очакват и съвети за фитнес и хранене. Всичко за инициативата, участниците и съветите може да откриете в платформата Get in Shape.