Ако сте сред почитателите на доброто уиски, то предстои добър уикенд за вас. Петък, събота и неделя идват с 32 щанда, на които ще бъдат изложени 365 уискита като част от фестивала Whiskey Fest Sofia.
Ако ви трябва допълнително убеждаване да вкарате феста в програмата си, ето ви пет наистина основателни причини.
Mackinlays Shakelton
Mackinlays Shakelton е може би най-магнетичното уиски за любителите на експедиции и силни усещания.През 1907 г. Ърнест Шекълтън оглавява британска експедиция, с намерението да покори географския южен полюс. Взима 46 сандъка с малцово уиски. Самата експедиция е епична, продължава повече от година и половина, но така и не успяват да забият флага на магнитната южна точка. Героичните британци се завръщат без нито един загинал човек, оставяйки в хижата последните си запаси. Столетие по-късно, започва консервация на хижата. Под ледения капан на Антарктика излизат съкровища сред които има и три бутилки уиски. Малцина имат благословията да опитат от оригинала, а Ричард Патерсън успява да пресъздаде почерка на уискито. Днес в кутията има карта, диапозитиви със снимки от експедицията, схема на хижата и разбира се бутилка Mackinlays Old and Rare уиски, бутилирано на 47,3%.
Kavalan Amontilado
Kavalan Amontilado - част от Solist серията грабна наградата за 2016 в категорията single cask, Амонтиладо е сухо шери по-тъмно от Фино и по-светло от Олоросо. Oтлежава с характерен пласт, наречен флор, формиращ се от бактерия в маята, характерна за района на Андалусия. Лешници и бадеми са типичните аромати, които носи, а дали тези аромати излизат и в уискито бутилирано на 55,6% може да се уверите, заслужава си.
Jura One for The Road
По едно за из път, или лебедовата песен на Уили Кохрейн - мастър дистилър в Джура за последните 39 години. Уискито идва от едноименния остров Джура, където Оруел сътворява „1984". На острова има един път, един хотел, един пъб, една дестилерия, а „джурахсите" не надвишават 200 души. Уискито е дестилирано в малка партида, отлежало е 22 години, като последните са в бъчва от пино ноар и е бутилирано на 47 градуса.
Maker's Mark 46
Дългоочаквана премиера за България и Европа след няколко години от ексклузивно предлагане на територията на USA. 46 не са градусите (те всъщност са 47), на които е бутилиран този ръчно направен бърбън, а номерът на експеримента, изпитван за неговата направа.Трето поколение мастър дистилър Бил Самюелс дълго игнорирал желанието на потребителите за нов продукт, но в края на краищата лично участвал във всеки етап на създаването,заедно с доставчика на бъчви. Допълнителни дъги от френски бъчви се добавят в основната бъчва, а този щрих, комбиниран с по-дълго отлежаване дава уникален резултат.
Laphroaig Lore
Най-богатият аромат. Така мастър дистилърът Джон Кембъл описва своята рожба от 2016 година -комбинация от шери бъчви, малки (Quarter casks) и бърбън бъчви второ пъленене, с вече отлежал Лафройг.
Е, остават броени дни до началото на Whiskey Fest Sofia 2016. Ако сме ви убедили, може да си закупите билет през страницата на фестивала или на място от касите. Разменната валута са уиски кредитите, срещу които получавате уиски драмове от половин унция или 15 мл., а билетът ви дава достъп и до трите дни на феста.
В два от дните - петък и събота има богата програма от майсторски класове, водени от уиски гурута, а цените на класовете тази година са различни и не надвишават 45 лева.
За почитателите на ром и коняк и пури е обособена отделна зала, новост тази година ще бъдe и букет от уикси коктейли, които ще се представят от родни топ миксолози.
Организаторите са предвидили и томбола с тематични пивки награди.