Да си отглеждаш домати на покрива звучи като чудесна идея и неизпълнена досега единствено защото на никой не му е хрумнало.
На фона на продължаващото разрастване на градовете за сметка на природата все повече поддръжници събира модерната концепция, че най-подходящо и за телата ни, и за околната среда, са местните и сезонните плодове и зеленчуци.
Още повече, когато наблюдаваме сериозно затопляне на климата, все по-страшни горещи вълни и продължителни засушавания, които влияят негативно на конвенционалното земеделие.
Все пак покривите на сградите в по-голямата си част са неизползвани и доста скъпи градски пространства и е чисто прахосничество да пустеят.
Е, това е логично, защото по покривите няма почва. Технологиите обаче са решили и този проблем и "ядивните" покриви вече никнат къде ли не.
Една от най-известните и големи ферми в градски условия се намира на покрива на Павилион 6 на Световното изложение в Париж. Разположена е на 14 000 кв. м метра, тя осигурява на града зелена салата, домати, ягоди, аспержи, босилек, мента и други органично отгледани плодове, зеленчуци и билки. При това без почва.
Проектът се нарича Nature Urbaine и сади и отглежда продукцията си по два начина според съответните растения - във вертикални пластмасови колони, в които има плитки "саксии", от които висят корените на растенията, и в класически хоризонтални лехи, но не с пръст, а с кокосови фибри.
Създателят на проекта Паскал Арди твърди, че не използва пестициди, а продукцията му се бере, когато е в пика си, без да пътува по 2000 км, тъй като я продава на компании и ресторанти в околността.
"Зелени заедно"...
...е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса. Научете повече тук: zelenizaedno.bg
За отглеждането на плодовете и зеленчуците се използва и малко вода, макар че корените им постоянно се обливат с нея. Водата е обогатена с хранителни вещества, минерали и бактерии и се върти през затворена система от тръби, лехи и колони. По този начин реално нужното количество не е чак толкова голямо, колкото при обикновеното земеделие.
Освен всичко друго се пести и земя - в традиционна ферма се отглеждат 9 салати на кв. м., докато по кулите на покрива може да се окачат и отгледат до 50 "въздушни" салати.
Методът се нарича аеропонно земеделие, при което вместо в почва, корените на растенията да във въздуха и се обливат с хранителен разтвор. Има доста предимства - леко и не особено скъпо оборудване, което може да се постави на всяка плоска повърхност. Поддръжката му с електричество също не струва прекалено много.
Има и недостатъци, естествено - растения с големи и дълбоки корени като моркови и картофи е трудно да се отгледат във въздуха и без почва. Няма как да стане и с плодни дървета, а реколта има основно през лятото.
В Белгия хипермаркет пък опитва да си осигури най-кратката верига за доставки, като отглежда домати, салата и ягоди на покрива си. Тъй като там се ползва почва, а през зимата и оранжерия, съществува проблемът с тежестта, която покривът може да издържи.
Във финансиран от ЕС проект пък в Брюксел, пак върху покрива на супермаркет, се отглеждат над 60 вида растения, но в саксии. Реколтата се продава на местните хора, а част отива и в "социален" ресторант, който подпомага бедните и се раздава на хора в уязвимо положение.
Проектът е за поне 2 години и трябва да провери доколко подобно земеделие е устойчиво.
В Копенхаген, на покрива на стара автокъща пък е изникнала цяла ферма - Остергро. На 600 кв.м. фермери, ресторантьори и обикновени граждани отглеждат органични зеленчуци, плодове, билки и дори ядивни цветя. Има и оранжерия, както и кокошарник и три кошера с пчели.
Тук обаче от продукцията се възползват само членовете на проекта, които я отглеждат за собствена консумация, която може да се опита само в един ресторант - Gro Spiseri.
Проектът е първата ферма върху покрив в столицата на Дания и дори се е превърнал в туристическа и градска забележителност, тъй като приема доброволци всяка сряда, а желаещите да си оцапат ръцете в сърцето на града не са малко.
В Йоханесбург в Южна Африка пък инженерът Кайя Малоуни отглежда хмел за бира на покрив. Освен че хмелът не е култура, характерна за района, той дава реколта веднъж годишно и проектът не изглежда особено перспективен.
Малоуни обаче също залага на система за вертикално земеделие без почва - известна като хидропонична, и с обливане на корените с хранителни разтвори. В резултат тя успява да бере хмел 3 до 4 пъти годишно.
Болница в Бостън, САЩ, също отглежда 25 култури на покрива си. Така Boston Medical Center осигурява свежи плодове и зеленчуци за пациентите си и дори я предоставя безплатно на тези с ниски доходи. Идеята е ясна - храната е лекарство.
Земеделието на покрива е добре познато в САЩ. Компанията Brooklyn Grange разработва ферми по покривите на цял Ню Йорк, но особена гордост представлява тази на покрива на конгресния център "Явиц" в Манхатън. Там освен ферма има и овощна градина с 38 ябълкови и крушови дървета и дори малка гора. Има и оранжерия.
Тъй като фермата е част от проектирането на самата сграда, това позволява редица устойчиви решения като огромна цистерна под земята, в която се съхранява дъждовна вода за поливане.
Компанията има множество проекти, включително градина на покрива на италиански ресторант в Ню Йорк, откъдето шеф-готвачът черпи свежи зеленчуци и билки за кухнята.
Друга градска и пренаселена джунгла - Хонг Конг, също има своя принос във вертикалното земеделие. Там има ферми дори върху небостъргачи. Общо в града има 60 "ядивни" покрива, което за място, което внася 90 на сто от храната си, е важна стъпка.
Амбициозен е проектът и на Lufa Farms в Монреал, Канада. Те не само строят ферми на покривите на местните молове, но са вдигнали оранжерия от над 15 000 кв. м. върху покрив на индустриална сграда.
Компанията е и първата, която прави оранжерии на покриви, за да продава продукцията си. Там също ползват система за напояване на корените без почва.
Ферми на покривите има още къде ли не - в Нидерландия, Израел, Австралия, Тайланд... Засега наличната технология не може да осигури нито пълно разнообразие на отглежданите култури, нито пълно обезпечаване на нуждите на градовете. Но си проправя все по-стабилна ниша.
Може би е време да огледате и вашия покрив.
---
"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.