Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Свинското месо - господарят на коледната трапеза

И пет рецепти, с които да разнообразите тази Коледа Снимка: iStock
И пет рецепти, с които да разнообразите тази Коледа

Бъдни вечер понякога е истинско изпитание за онези, които не сядат на масата без месо.

Затова те нямат търпение да дойде Коледа, когато на трапезата ще се настани нейният крал - свинското месо. Репертоарът от традиционни рецепти в България е голям - капама, кавърма, свинско със зеле, кебап, пържоли на фурна.

Тази година обаче можем и да разнообразим с някоя "вносна" рецепта.

Свинското месо предлага толкова много възможности да бъде сготвено, че е грехота да повтаряме едни и същи ястия отново и отново. Освен това Коледа е времето, в което прекарваме повече време вкъщи и около печката и имаме желание и възможност за по-дълги и засукани рецепти.

Затова надолу ще ви предложим по-интересни и пищни рецепти с любимото ни свинско, с което да усетим на трапезата си истински празник.

Свински кебап в тиква

Снимка: iStock

През зимния сезон тиквите са традиционен гост на трапезата ни, но обикновено са под формата на десерт или най-много на супа. Една оранжева сочна тиква обаче може да подслони и апетитен кебап, който да ни изненада с вкуса си.

Необходими са ни:

  • 1 средно голяма тиква от кръгъл сорт
  • 600 грама свинско месо, нарязано на хапки
  • 500 грама гъби по избор
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 1 голяма глава кромид - накълцана на ситно
  • 1 чаша червено вино
  • Сол, пипер, магданоз и мазнина за готвене

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган или тенджера сипваме малко мазнина и запържваме лука, наситнения морков и чушката. Междувременно изрязваме капачето на тиквата и издълбаваме сърцевината с по-дълга лъжица.

След като зеленчуците омекнат добре, добавяме месото, сол и пипер и разбъркваме до хубаво покафеняване. После наливаме виното и готвим до изпаряването му.

Пълним тиквата с кебапа, покриваме с капачето и слагаме в предварително загрята на 180 градуса фурна. В тавата около тиквата наливаме две чаши вода и печем около час и половина или до хубаво зачервяване.

Ястието може да се сервира и с гарнитура от картофено пюре или ориз.

Пълнено свинско руло

Снимка: iStock

Някои си мислят, че пълнените рула са прекалено сложни и времеемки, но това всъщност не е точно така. Най-сложното при тази рецепта е с тънък и много остър нож свинското филе "да се разтвори", за да може да поеме плънката.

Необходими са ни:

  • 1,8 кг свинско филе "на пеперуда"
  • 5-6 резена бекон - на кубчета
  • 2 ябълки - обелени и нарязани на кубчета
  • 2 чаени лъжици горчица
  • Четвърт чаша ядки - накълцани
  • Глава лук и няколко скилидки чесън - накълцани
  • Сол, пипер и розмарин

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган запържваме лука и чесъна, след което добавяме ядките, ябълките и бекона. Готвим, докато беконът стане хрупкав, а през това време овкусяваме филето хубаво със сол и пипер от двете страни.

След като плънката е готова, я разстиламе от едната по-дълга страна на филето и завиваме стегнато руло.

Намазваме завитото месо с още сол и пипер, както и с горчица и овързваме с канап за готвене. Поръсваме и с малко розмарин за по-апетитен вид. Около рулото наливаме чаша вода в тавата и печем на 160 градуса за около 2 часа, като периодично поливаме със соковете от печенето.

Оставаме да си почине поне 20 минути, преди да нарежем на филии.

Сладко-кисело свинско

Снимка: iStock

Не звучи много коледно на пръв поглед, но на втори - защо пък не?

Докато всички ядат скучни пържоли и кавърми, вие можете да си спретнете нещо различно и екзотично, а освен това е и бързо, лесно и адски вкусно. Допълнителен плюс е, че децата лесно могат да бъдат примамени да хапнат нещо с думите, че е "като от китайския".

Нужни са:

  • 600-700 грама по-шарено свинско - на кубчета
  • 1 зелена чушка - на парчета
  • 1 червена чушка - на парчета
  • 1 морков - на лентички
  • 1 глава лук - накълцана
  • 5-6 скилидки чесън - накълцани
  • Парче джинджифил колко палеца - настъргано
  • Една трета чаена чаша захар
  • 3 супени лъжици кетчуп
  • 3-4 супени лъжици соев сос
  • 3-4 супени лъжици лимонов сок
  • 3 супени лъжици царевично нишесте
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Дългият списък с продукти не бива да ви плаши, защото всичко ще се случи с лекота в един по-дълбок тиган.

В него се запържват първо лукът, чесънът и чушките, след което се добавя джинджифилът и морковът. Готви се до омекване на зеленчуците и се сипва оваляното в царевично нишесте свинско.

След като месото се изпържи добре от всички страни, се добавят и кетчупът, соевият сос, лимоновият сок, захарта и още съвсем малко нишесте. Изчаквате сладко-киселият сос да се сгъсти и да полепне добре по свинското и сервирате с ориз или нудли.

Бигош

Снимка: iStock

Бигош е полско ястие, още наричано "Ловджийска яхния".

И въпреки че идеята да готвим полски рецепти точно на Коледа не е първата, която ни идва наум, бигош всъщност е много близо до родния ни вкус за питателни зимни ястия. Вътре има всичко, което обичаме да ядем в студа - месо, наденички, зеле и боб.

За бигош ни трябват:

  • 800 грама свинско месо на кубчета
  • 3 наденици тип "Ловджийска" - на колелца
  • 1 голяма зелка - на ситно
  • 1 консерва червен боб
  • 100-200 грама гъби - пресни или сушени
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • Чаша червено вино
  • Литър пилешки бульон
  • 1 глава лук - накълцана
  • 5-6 скилидки чесън - накълцани
  • Сол, пипер, дафинов лист, магданоз

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера с дебело дъно сипваме малко мазнина и запечатваме парчетата свинско, след което ги изваждаме. В същата мазнина запържваме лука и чесъна, както и гъбите, после добавяме зелето и заливаме с бульона. Готвим до пълното омекване на зелето.

След това връщаме обратно свинското, слагаме и колелцата наденица, боба, виното, дафиновия лист, магданоза и доматеното пюре и оставяме да къкри.

Варим яхнията на тих огън до сгъстяване, като за сгъстяването могат да се използват и малко брашно или царевично нишесте, но обикновено не е необходимо.

Сервираме с хубав бял хляб или картофено пюре.

Свинско "Уелингтън"

Снимка: iStock

Да, тази рецепта традиционно се приготвя с телешко или говеждо.

В България обаче свинското е по-популярно, а и по Коледа често се оказваме с прекалено много месо, което се чудим как да оползотворим. Затова защо да не го вложим в това вкусно руло, в което има от всичко по много - месо, бутертесто, подправки...

Необходимите продукти са:

  • 600 грама свинско филе
  • 1 опаковка бутертесто
  • 8-10 резена прошуто или не много мазен бекон
  • 300 грама гъби - нарязани на не много ситно
  • 1 яйце
  • 1 малка главичка лук - накълцана
  • 1 супена лъжица горчица
  • Сол, пипер, мащерка

Начин на приготвяне:

Парчето свинско филе овкусяваме добре със сол, пипер и горчица и запечатваме в малко мазнина от всички страни. Оставяме настрани да си почине.

В същия тиган запържваме лука и гъбите със сол, пипер и мащерка. Разточваме бутертестото, за да може да увие добре месото.

На парче фолио или на чиста кърпа разстиламе тестото. Върху него подреждаме резените прошуто/бекон така, че леко да се застъпват. Отгоре изсипваме гъбената смес, а върху нея полагаме свинското. Завиваме на стегнато руло.

Намазваме го с разбитото яйце и печем на 180 градуса до златиста коричка на тестото. Междувременно вътре прошутото, месото и гъбите ще поемат соковете си и ще се сготвят перфектно.

След като извадим рулото, оставяме да си почине поне 20-30 минути, защото иначе няма да се получат хубави разрези.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените