Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Спагетите за милион долара" на TikTok

Богата и вкусна рецепта за душата Снимка: iStock
Богата и вкусна рецепта за душата

Дори само името на тази рецепта е достатъчно, за да стане тя вайръл.

От нея са изкушени не само потребителите в TikTok, но и куп кулинарни блогъри и влогъри. Дори Кралицата на пастата - популярната влогърка, посветила YouTube канала си на италианската кухня - има своя версия на това ястие.

А това говори още повече.

"Спагетите за милион долара" се оказва и сравнително бюджетна рецепта.

Те получават прозвището си не защото съставките им са скъпи и труднодостъпни, а защото ястието е богато на вкусове, засищащо е и стопля както стомаха, така и душата.

Няма да ви лъжем, "спагетите за милион долара" никак не са диетични и нискокалорични, но пък подобно глезене ни се полага от време на време.

Снимка: iStock

Никой няма идея кой първи поства рецептата в TikTok. Има клипове с това наименование от 2022 г., само че тогава въпросните спагети не успяват да получат чак такава популярност.

Когато около март-април тази година потребители отново започват да показват своите версии на тази паста, идва и ударното пресподеляне и готвене на рецептата. Тук отново ще бъдем откровени с вас - това не е най-бързото и лесно ястие, което можем да ви предложим.

TikTok сензацията "спагети за милион долара" изисква приготвянето на два соса и предварителното сваряване на пастата.

Някои потребители показват как използват сосове полуфабрикати, които са налични и по българските супермаркети, но домашният Болонезе сос винаги е по-апетитен. Други, особено онези от САЩ, прибавят такова изобилие от жълти сирена, че резултатът изглежда ненужно тежък и калоричен.

Всъщност идеята е ястието да наподобява лазаня, но да се прави с една идея по-удобно.

"Спагетите за милион долара" постигат точно това - след като сосовете са готови, всичко се подрежда с лекота в тавата и се пече.

Снимка: iStock

А за една тава са ни необходими:

  • 800 грама доматен сос
  • 400 грама кайма - най-добре смес свинско и телешко
  • 500 милилитра течна сметана - най-добре с животински произход и висока масленост
  • 2 чаши настъргана моцарела - може да се замени с пакетче крема сирене
  • 1 пакет спагети
  • 1 глава лук и няколко скилидки чесън - на ситно
  • Още моцарела и пармезан за поръсване
  • Сол, пипер, босилек, зехтин
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Започваме с белия сос. За него в дълбока купа разбиваме сметаната, прибавяме моцарелата (крема сиренето), подправяме със сол, пипер и една-две скилидки чесън и оставяме настрана. В някои варианти се прибавя и малко котидж сирене.

Продължаваме със соса Болонезе.

В дълбок тиган загряваме малко зехтин и запържваме лука и чесъна. Прибавяме каймата и бъркаме, докато стане "на трохи", и след това изсипваме доматения сос. Подправяме със сол, пипер, скълцан босилек и магданоз и готвим до леко сгъстяване на соса.

Тъй като всичко ще се пече във фурна, не сготвяме напълно нито една от съставките. Спагетите също се варят до полуготовност, за да не се кашнат в тенджерата.

Следва "сглобяването":

На дъното на тава се изсипва половината от доматения сос и върху него - половината от спагетите.

Отгоре се изсипва половината от сметановия сос и останалия червен сос, следват останалите спагети. Поръсва се обилно с моцарела и пармезан.

"Спагетите за милион долара" се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до златиста коричка. Ще познаем, че са готови, когато сирената отгоре започнат да образуват балончета.

След изваждане от фурната оставяме поне 5-10 минути ястието да си почине, за да се разреже по-лесно.

Можем да поръсим с още малко босилек и магданоз при сервиране. За вегетариански вариант на "спагетите за милион долара" бихме могли да заместим каймата с гъби.

Животинската сметана се замества с растителна, а сирената - с техни веган алтернативи.



 

Най-четените