Сочна, хрупкава и сладка - ябълката не може да е нещо по-малко от това, а когато към тези нейни качества прибавим и множеството полезни вещества, които съдържа, получаваме обвита в нежна коричка витаминозна бомба.
За жалост, лятото е вече зад гърба ни, но есента притежава свое собствено очарование. А за да направим прехода към по-хладното време лек и без особени сътресения за организма, е добре да консумираме сезонни плодове и зеленчуци, тъй като в тях има точните витамини и вещества, които да ни помогнат.
Ето защо главен герой днес е ябълката.
Неслучайно тя се символизира със здравето, а бабите ни често я предлагат като заместител на изкушаващите вредни пакетирани храни, даващи голяма доза захар и нищо полезно на организма.
Хрупкавият сочен плод има около 7500 сорта, способни да задоволят всеки вкус.
Няма значение дали са сладки или леко кисели, ябълките са идеално допълнение към разнообразното ежедневно меню. Изяждайки една голяма ябълка през деня, осигуряваме на тялото си 30% от фибрите, които са му необходими за добро храносмилане и правилно функциониране на червата.
Но не само с това са полезни едни от най-разпространените плодове у нас.
Ябълките понижават холестерола и подобряват кръвообръщението
Сигурно сте чували за пектина, който се съдържа в ябълките. Той е толкова ценен, защото изчиства артериите и по този начин се нормализира кръвното налягане. Така се намалява рискът от инсулт и инфаркт, а организмът се предпазва от хипертония.
Подобряват работата на черния дроб
Ябълките спомагат естествената детоксикация на организма. Как? Както стимулират работата на черния дроб. Вече споменатият пектин се свързва с токсините, натрупани в организма, и спомага за тяхното изхвърляне от тялото.
Богати са на антиоксиданти
Кората на този плод е богат източник на фитохимикали - антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и негативните влияния на околната среда. Така кожата се запазва здрава по-дълго време, а видимите признаци на стареене се забавят. Освен това ябълките стимулират растежа на косата благодарение на съдържащия се в тях процианидин B-2.
Това са само някои от положителните качества от ежедневната консумация на ябълки. Ясно е обаче едно - нужни са минимум усилия, за да си доставим сладко и полезно удоволствие, което да ни пази здрави.
По този повод днес сме ви приготвили три лесни рецепти с ябълки, които да ви стоплят в идващите студени есенни дни. А защо не и да зарадвате с тях любим човек?
Кръмбъл с ябълки
Нужните съставки, за да си приготвите този изкушаващ десерт са:
За основата на сладкиша:
1 кг. ябълки
½ ч.ч. захар
1/3 ч.ч. стафиди
1 с.л. брашно
1 с.л. канела
За хрупкавите трохи:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. овесени ядки
½ ч.ч. захар
120 гр. масло
1 ванилия
½ ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
За да приготвите основата на сладкиша, трябва първо да измиете, обелите и нарежете ябълките на кубчета. Всички останали съставки се смесват в купа, разбъркват се добре и се изсипват в тава.
За получаването на хрупкавите трохи маслото трябва да се разтопи предварително. Когато това стане, то се премества в купа, а към него се добавят овесените ядки. След като сместа се разбърка, към нея се прибавят захарта, брашното, ванилията и бакпулвера. Отново се разбърква добре до получаването на едри трохи.
Готовата смес се изсипва върху основата за Кръмбъла, а сладкиша се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин., или докато трохите придобият златист цвят.
Когато го сервирате топъл, може да го поднесете с топка сладолед.
Ако пък искате да направите малки елегантни порции, разпределете и изпечете сладкиша в малки огнеупорни купички.
Свинско с ябълки
Необходимите продукти за приготвянето на тази рецепта са:
Около 2 кг свинска плешка без коста
800 гр. ябълки
500 мл. ябълков сок
600 мл. пилешки бульон
60 мл. олио
6 глави лук
2 дафинови листа
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се реже на едро и се запържва в половината от олиото, докато се карамелизира. Ябълките се почистват от семките, но без да се белят. Нарязват се на резени.
Месото се подготвя като се овкусява със солта и черния пипер и се намазва добре с останалото олио. Запържва се в суха тенджера на силен огън от всички страни до придобиването на златист цвят. Премества се в съда, в който ще се пече и към него се прибавят ябълковия сок, бульонът, дафиновите листа, вече карамелизираният лук, а всичко това се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Съдът се покрива с алуминиево фолио и се пече за около 4 часа в загрята на 180 градуса фурна с включен вентилатор.
Свинското месо се поднася топло, а по желание може да се гарнира с варен ориз.
Ябълкова лимонада с джинджифил
За да си приготвите тази есенна напитка с дъх на лято, са ви нужни следните продукти:
700 гр. ябълки
2 лимона
20 гр. корен от джинджифил
1,5 л. газирана вода
За тази рецепта ви съветваме да изберете възможно най-сочния сорт ябълки.
След като си ги набавите, те се измиват добре и се почистват. Същото важи и за джинджифила. С помощта на сокоизтисквачка се изцежда сокът от ябълките и джинджифила, а на лимоните - може и на ръка. След това всички течности се смесват.
Получената смес се разрежда с газираната вода, а по желание може да добавите лед и листа от мента.