Има модни храни и модни храни. Неща като чия и спирулина, които след известен маркетингов фурор губят популярност, и продукти, които звучат екзотично, но устойчиво си пробиват път и заемат място на трапезата ни.
Редом със сиренето и кашкавала сме приели моцарелата и пармезана, към кюфтето е прибавен бургерът, към банския старец - чоризо и пеперони.
А към киселото мляко е на път да се присъедини исландският скир.
Двете уж си приличат, а разликата във вкуса и текстурата е значителна. Причините са няколко.
За скир се използват различни бактериални култури от тези, с които се заквасва киселото мляко.
При скир се използва обезмаслено мляко - остатъчният продукт от производството на масло, а за кисело мляко - пълномаслено. От първото се извлича и много повече от течност.
Резултатът е доста по-плътният и кремообразен скир, с лекия и по-неутрален привкус на извара, толкова гъст, че може да се намаже на филия.
Заради начина на производство скир не съдържа мазнини, но има много протеини (които го правят доста засищащ) и калций, както и малко калории - около 60 на 100 гр.
С две думи това е исландска суперхрана, идеална за зимата. Остава само въпросът какво да я правим - досадно и непълноценно е да се яде само натурална от кофичката.
Логично, скир може да замести киселото мляко в повечето рецепти. Чудесен е за закуска с овесени ядки или мюсли, за смутита и дресинги. По-плътната му консистенция обаче позволява и повече.
Ето няколко рецепти, които скир ще направи различни и по-здравословни:
Яйчени мъфини
Необходими продукти:
- 220 г бекон
- Чаша и половина нарязани броколи
- ½ чаша нарязани червени чушки
- 6 яйца
- 150 г скир
- 2 ч.л. сода за хляб
- Шепа настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Използвайте тава и формички за мъфини. Намазнете леко формичките с олио или зехтин.
В тиган изпържете бекона и го извадете, като оставите мазнината, която е пуснал. В нея сотирайте броколите и чушката, докато омекнат леко. Подправете ги със сол и пипер. Отделно нарежете бекона на парченца.
Разбийте яйцата със скира, малко зехтин, содата за хляб и половината пармезан. Подправете със сол и пипер.
Сложете от бекона и зеленчуците във всяка формичка, а след това изсипете и от яйчената смес. Поръсете с останалото сирене и изпечете за около 12-15 минути.
Шишчета от сьомга
Необходими продукти:
- 900 г филе от сьомга, нарязано на кубчета
- 2 ч.л. чили на прах
- 1 ч.л. кимион
- 1 лимон, на резени, плюс сока на един лимон
- ½ чаша скир
- Половин авокадо
- Шепа нарязан магданоз
- 1 люта чушка, на ситно
Начин на приготвяне:
Направете марината от 2 лъжици зехтин, подправките, плюс сол и пипер. Оваляйте добре парченцата сьомга и ги набучете на шишчета, като между кубчетата риба слагате по резен лимон.
Опечете шишчетата на грил или във фурната на средна температура - за около 4 минути от страна. Оставете рибата да "почине" преди сервиране.
В блендер смесете скира, авокадото, лимоновия сок, магданоза, лютата чушка и малко зехтин и подправете соса със сол и пипер. Поднесете с рибата.
Сладолед
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 3 с.л. захар
- 70 г кафява захар
- 400 мл. сладкарска сметана
- 300 г скир с вкус на ванилия
- Сокът от половин лимон
- 2 с.л. кора от лимон
- 180 г бисквити, натрошени
Начин на приготвяне:
Разбийте жълтъците на яйцата с 3-те с.л. захар, след това добавете и кафявата захар.
Отделно разбийте сметаната, докато започне да образува връхчета. Внимателно добавете скира, после и яйцата със захарта, като внимавате да не разбърквате прекалено много. Добавете и сока и кората на лимона, както и натрошените бисквити.
Сложете сместа във фризера за поне 5 часа.
Палачинки
Необходими продукти:
- 200 г брашно
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. бакпулвер
- Щипка сол
- 30 г захар
- 2 яйца
- 170 г скир с ванилия
- 160 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Размесете сухите съставки в купа. В друга разбийте яйцата, скира и млякото, след което добавете към останалите продукти.
Изпържете в тиган с масло и малко олио и сервирайте със сметана, мед или кленов сироп.
Скиркейк
Необходими продукти:
За коричката:
- 450 г овесени крекери
- 165 г солено масло, разтопено
За пълнежа:
- 500 г натурален скир
- 320 г захар
- 5 яйца
- 600 мл сметана
- 1 пакетче ванилия
- 14 листа желатин
Начин на приготвяне:
Разбийте крекерите в кухненски робот и добавете към тях маслото. Разнесете сместа по тавичка с диаметър 26 см.
Разбийте леко сметаната. Отделно смесете яйцата и захарта и бавно добавете скира и ванилията. После внимателно сложете при тях и сметаната - с шпатула, не с тел за бъркане или в миксера.
Накиснете желатина в купа със студена вода, докато омекне. Отстранете излишната вода и преместете листата в тиган. Стопете ги на ниска температура, докато бъркате постоянно.
Първоначално добавете малка част от пълнежа към желатина, за да се темперира. След това прибавете и останалата смес.
Нанесете върху коричката от крекери и оставете в хладилника, докато се стегне добре.