Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Измамите със зехтин растат - има ли начин да разпознаем фалшификатите

Производството намаля, цените скочиха и резултатът не закъсня Снимка: Getty Images
Производството намаля, цените скочиха и резултатът не закъсня

Зехтинът открай време е на челните места на най-често фалшифицираните храни. Последните години на лоша реколта, намалено производство, високи цени и силно търсене обаче засилват тенденцията неимоверно.

Измамите със зехтин, особено най-качествения екстра върджин, са честа практика, предупредиха и от Европол след акция в края на 2023 г. заедно с властите в Италия и Испания, при която бяха конфискувани 260 000 литра негодно за консумация маслиново масло и бяха арестувани 11 души.

Преди дни пък се оказа, че в Рим тече разследване срещу 50 ресторанта, които са използвали фалшив зехтин. Те са купували продукта, знаейки, че не е "екстра върджин зехтин, произведен в Италия", както е гласял етикетът.

За фалшификата са плащали по 3 евро на литър - три пъти по-евтино от цената на истинския продукт от 9 евро на литър.

Вместо оригинално маслиново масло, те са предлагали на клиентите си ястия, направени с олио с неясен произход, смесено с бета-каротен за вкус и хлорофил, който да наподобява цвета на зехтина.

Това е и една от обичайните практики - да се използва по-евтино растително олио - от рапица или соя, към което да се добавят хлорофил и каротеноиди, за да изглежда повече като зехтин.

Смеси с други масла са предлагани вместо истински качествен зехтин. Снимка: iStock
Смеси с други масла са предлагани вместо истински качествен зехтин.

Практика е в сместа да се слага и известно количество зехтин, за да се замаскират прекалено големите разлики.

Най-често измамите са при екстра върджин зехтина - най-качественото нерафинирано масло, което се добива при пресоване на маслините, без топлинна или друга обработка в процеса.

Освен че може да бъде смесен със соево или рапично олио, той може да бъде с примеси от рафиниран зехтин с по-ниско качество.

При някои измами - като при разкритата от Европол, дори се прави смес с т.нар. lampante oil, което навремето се е използвало като гориво за лампи. То е с ниско качество и не е подходящо за употреба при хранене, защото има висока киселинност.

Никой не е застрахован да попадне на фалшифициран продукт, затова как може да се разпознае истинският зехтин от измамата?

За съжаление, най-ясният и безспорен начин да се разбере дали дадено олио е зехтин и особено екстра върджин е като се опита.

Маслата от семена като рапичното са с неутрален вкус и миризма, докато зехтинът има далеч по-отчетлив аромат. Вкусът му варира - може да е по-сладък, по-горчив и силен, нo винаги присъства, обяснява пред "Евронюз" Маурицио Севири, професор по хранителна наука.

Не е лесно да се прецени дали зехтинът е фалшификат, особено в магазина. Снимка: iStock
Не е лесно да се прецени дали зехтинът е фалшификат, особено в магазина.

Вкусът се дължи на полифенолите в зехтина - фитохимикали от маслините, заради които този вид масло се смята за толкова полезно за здравето. Полифенолите намаляват образуването на свободни радикали и риска от редица болести и са един от стълбовете на средиземноморската диета.

Те дават и специфичния вкус, който - опитан веднъж - е трудно да се обърка след това.

Проблемът е, че ако става дума за бутилка зехтин от магазина, потребителят няма как да установи какво е купил, преди да го плати и съответно - отвори и опита.

Освен това ако във фалшификата с етикет "зехтин" е добавен и достатъчно истински продукт, измамата е по-трудно да се установи от всяко небце - това може да се установи със специализиран тест за съдържанието на мастни киселини.

Без да има възможност да се опита зехтинът, експертите съветват да се огледа добре бутилката.

Качественият екстра върджин трябва да има дата на беритбата на маслините и знак за района, където са отгледани.

Ако има QR код, с който да се проследи производствената верига, е добре той да се сканира.

Добър знак е и ако продуктът има сертификат - например DOP или IGP- знаците за защитен продукт и географски произход в Италия.

Но и това не е гаранция. Просто сме в момента на "перфектната буря".

Основно заради сушата в последните години в Средиземноморието производството на маслини и зехтин намаля с 20-25% в последните години. Заради инфлацията разходите на производителите пък скочиха почти двойно.

В резултат цените на литър скочиха от 3-5 евро на литър на 10-12 и това масло напълно оправда прякора си "течното злато".

Всичко това, уви, е златна среда за измами.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените