Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Готин си, ако не изхвърляш храна: Няколко рецепти за зашеметяваща празнична трапеза

Готин си, ако не изхвърляш храна: Няколко рецепти за зашеметяваща празнична трапеза Снимка: iStock

И тази година е към своя край. Новогодишният купон не чака, а за него следва да се подготвим подобаващо.

Какво имаме предвид с това обаче - в този период от традиционния ни празничен календар имаме способността да разтворим широко портмонето си и да не мислим много, много за утрешния ден. Крайният резултат на подобно безумно пазаруване завършва с реплики от рода на "Какво направихме, бе? Кой ще я яде цялата тая храна?!" и "Да не ти пука! Ще му мислим след първи януари!".

Да, тези до болка познати клишета се случват всяка година, въпреки че миналата най-вероятно сте си казали, че това е за последно. Може би е крайно време да пренаредим матрицата и да помислим малко за идните дни, тъй като животът със сигурност продължава и в първите дни на януари, макар и със заслужен махмурлук.

Разхищението на храна е един от най-големите пороци на човечеството.

Докато някои изкупуват голям хранителен магазин с мисълта "по-добре да има повече, отколкото да свърши", а след това голяма част от храната отива в кофата, други едва успяват да си набавят продукти от първа необходимост.

И тъй като нас ни е грижа, тази година сме ви подготвили страхотно празнично меню, което не изисква голям бюджет, неустоимо вкусно е, а дори и да остане храна, може лесно да я съхраните в хладилника или камерата до някой следващ момент.

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвени кюфтенца, при това от пуешко месо, прясно изпечена фокача и нещо, с което да си я намажеш.Времето е ценно, затова никоя от рецептите не отнема повече от 40 мин. Все пак стоенето в кухнята не бива да е досадно, нали?

Забавлявайте се! Пригответе тези четири страхотни рецепти за новогодишния купон, с които със сигурност ще смаете гостите си.

А ето кои са те:

Фокача със сирена и подправки

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • 2-2 и ½ ч.ч. самонабухващо брашно
  • 1 ч.л. суха мая
  • 1 ч.ч. топла вода
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • По 1 ч.л. сух риган, мащерка и розмарин
  • ½ ч.л. босилек
  • 1 топка моцарела
  • 1 с.л. настърган пармезан
  • Хартия за печене

Начин на приготвяне:

В голяма купа разтворете маята в топлата вода. Прибавете 1 с.л. зехтин, солта, захарта, чесъна на прах, подправките и около чаша, чаша и половина от брашното. Разбъркайте всичко до получаването на гладка каша, а с останалото брашно замесете меко и тесто. Намажете го добре със зехтин, покрийте го и го оставете да втаса за около час или докато удвои размера си.

В голяма тава оформете тестото в правоъгълна форма. Покрийте го и отново го оставете да втаса за 30 мин. След това с лек натиск на пръстите направете вдлъбнатини, разпределете останалия зехтин и поръсете със сирената. Печете на висока степен на фурната за около 20-25 мин. или докато фокачата добие златистокафяв цвят.

Нарежете на средноголеми квадрати и я поднесете топла.

Неизядените парчета може да замразите в камерата като ги подредите в кутия и между всяко едно поставите восъчна хартия. Преди консумация сложете фокачата в загрята на висока степен фурна, докато се запече отново.

Хумус от червено цвекло

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • 150 гр. нахут
  • 3 с.л. сусамов тахан
  • 1 бр. червено цвекло
  • 2 скилидки чесън
  • ½ лимон
  • 1 ч.л. сусам
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Цвеклото трябва да бъде или сварено, или добре запечено. Изберете най-подходящия начин за вас и след като изстине, го сложете в блендер заедно с нахута, сусамовия тахан, чесъна, лимона и солта на вкус. Пасирайте до получаването на еднородна смес и сервирайте с поръсения отгоре сусам.

Поднесете с прясно препечени филийки, сухари или солени бисквити.

Хумуса може да съхранявате няколко дни в добре затворена кутия в хладилник.

Кюфтенца по азиатски (на снимката горе)

Нужните продукти за една доза са:

  • 500 гр. смляно пуешко месо
  • 2 смачкани скилидки чесън
  • 1 ч.л. и отделно още ¼ купичка соев сос
  • ½ ч.л. смлян джинджифил
  • ¼ купичка оризов оцет
  • ¼ купичка доматена паста
  • 2 с.л. меласа
  • 1 с.л. лют сос

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 350 градуса. Сложете смляното месо в купа и към него прибавете чесъна, 1 ч.л. соев сос и джинджифила. Размесете внимателно. От готовата смес оформете малки топчета и поставете в тава, покрита с хартия за печене. Печете кюфтенцата около 20-25 мин.

В тенджера смесете оцета, доматеното пюре, меласата, лютия сос и останалия соев сос. Загрейте сместа на умерен огън и бъркайте до готовност. Ще отнеме между 3 и 5 минути. Към соса сложете готовите кюфтенца и разбъркайте, докато поемат добре.

Тук може да съхраните остатъка от суровата кайма в камерата или вече готовите кюфтенца, но преди да сте ги смесили със соса. Затоплени отново имат същия неустоим вкус.

Пълнени чери доматчета

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • 24 чери доматчета
  • 100 гр. крема сирене
  • 2 с.л. майонеза
  • ¼ купичка нарязани на ситно краставици
  • 1 с.л. фино нарязан зелен лук
  • 2 ч.л. накълцан пресен копър

Начин на приготвяне:

Отрежете малка част от горната страна на всяко доматче и издълбайте внимателно вътрешността. В малка купа смесете сиренето и майонезата и разбъркайте до получаването на гладка смес. Прибавете краставиците, лука и копъра. С готовата плънка напълнете доматчетата и ги оставете в хладилника, докато не решите да ги сервирате.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените