И тази година е към своя край. Новогодишният купон не чака, а за него следва да се подготвим подобаващо.
Какво имаме предвид с това обаче - в този период от традиционния ни празничен календар имаме способността да разтворим широко портмонето си и да не мислим много, много за утрешния ден. Крайният резултат на подобно безумно пазаруване завършва с реплики от рода на "Какво направихме, бе? Кой ще я яде цялата тая храна?!" и "Да не ти пука! Ще му мислим след първи януари!".
Да, тези до болка познати клишета се случват всяка година, въпреки че миналата най-вероятно сте си казали, че това е за последно. Може би е крайно време да пренаредим матрицата и да помислим малко за идните дни, тъй като животът със сигурност продължава и в първите дни на януари, макар и със заслужен махмурлук.
Разхищението на храна е един от най-големите пороци на човечеството.
Докато някои изкупуват голям хранителен магазин с мисълта "по-добре да има повече, отколкото да свърши", а след това голяма част от храната отива в кофата, други едва успяват да си набавят продукти от първа необходимост.
И тъй като нас ни е грижа, тази година сме ви подготвили страхотно празнично меню, което не изисква голям бюджет, неустоимо вкусно е, а дори и да остане храна, може лесно да я съхраните в хладилника или камерата до някой следващ момент.
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвени кюфтенца, при това от пуешко месо, прясно изпечена фокача и нещо, с което да си я намажеш.Времето е ценно, затова никоя от рецептите не отнема повече от 40 мин. Все пак стоенето в кухнята не бива да е досадно, нали?
Забавлявайте се! Пригответе тези четири страхотни рецепти за новогодишния купон, с които със сигурност ще смаете гостите си.
А ето кои са те:
Фокача със сирена и подправки
Нужните продукти са:
- 2-2 и ½ ч.ч. самонабухващо брашно
- 1 ч.л. суха мая
- 1 ч.ч. топла вода
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. чесън на прах
- По 1 ч.л. сух риган, мащерка и розмарин
- ½ ч.л. босилек
- 1 топка моцарела
- 1 с.л. настърган пармезан
- Хартия за печене
Начин на приготвяне:
В голяма купа разтворете маята в топлата вода. Прибавете 1 с.л. зехтин, солта, захарта, чесъна на прах, подправките и около чаша, чаша и половина от брашното. Разбъркайте всичко до получаването на гладка каша, а с останалото брашно замесете меко и тесто. Намажете го добре със зехтин, покрийте го и го оставете да втаса за около час или докато удвои размера си.
В голяма тава оформете тестото в правоъгълна форма. Покрийте го и отново го оставете да втаса за 30 мин. След това с лек натиск на пръстите направете вдлъбнатини, разпределете останалия зехтин и поръсете със сирената. Печете на висока степен на фурната за около 20-25 мин. или докато фокачата добие златистокафяв цвят.
Нарежете на средноголеми квадрати и я поднесете топла.
Неизядените парчета може да замразите в камерата като ги подредите в кутия и между всяко едно поставите восъчна хартия. Преди консумация сложете фокачата в загрята на висока степен фурна, докато се запече отново.
Нужните продукти са:
- 150 гр. нахут
- 3 с.л. сусамов тахан
- 1 бр. червено цвекло
- 2 скилидки чесън
- ½ лимон
- 1 ч.л. сусам
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Цвеклото трябва да бъде или сварено, или добре запечено. Изберете най-подходящия начин за вас и след като изстине, го сложете в блендер заедно с нахута, сусамовия тахан, чесъна, лимона и солта на вкус. Пасирайте до получаването на еднородна смес и сервирайте с поръсения отгоре сусам.
Поднесете с прясно препечени филийки, сухари или солени бисквити.
Хумуса може да съхранявате няколко дни в добре затворена кутия в хладилник.
Кюфтенца по азиатски (на снимката горе)
Нужните продукти за една доза са:
- 500 гр. смляно пуешко месо
- 2 смачкани скилидки чесън
- 1 ч.л. и отделно още ¼ купичка соев сос
- ½ ч.л. смлян джинджифил
- ¼ купичка оризов оцет
- ¼ купичка доматена паста
- 2 с.л. меласа
- 1 с.л. лют сос
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 350 градуса. Сложете смляното месо в купа и към него прибавете чесъна, 1 ч.л. соев сос и джинджифила. Размесете внимателно. От готовата смес оформете малки топчета и поставете в тава, покрита с хартия за печене. Печете кюфтенцата около 20-25 мин.
В тенджера смесете оцета, доматеното пюре, меласата, лютия сос и останалия соев сос. Загрейте сместа на умерен огън и бъркайте до готовност. Ще отнеме между 3 и 5 минути. Към соса сложете готовите кюфтенца и разбъркайте, докато поемат добре.
Тук може да съхраните остатъка от суровата кайма в камерата или вече готовите кюфтенца, но преди да сте ги смесили със соса. Затоплени отново имат същия неустоим вкус.
Пълнени чери доматчета
Нужните продукти са:
- 24 чери доматчета
- 100 гр. крема сирене
- 2 с.л. майонеза
- ¼ купичка нарязани на ситно краставици
- 1 с.л. фино нарязан зелен лук
- 2 ч.л. накълцан пресен копър
Начин на приготвяне:
Отрежете малка част от горната страна на всяко доматче и издълбайте внимателно вътрешността. В малка купа смесете сиренето и майонезата и разбъркайте до получаването на гладка смес. Прибавете краставиците, лука и копъра. С готовата плънка напълнете доматчетата и ги оставете в хладилника, докато не решите да ги сервирате.