Българската баница се нареди в топ 40 на най-добрите закуски на света.
Класацията е на сайта MSN и е съставена от екипа на медията след дегустации по целия свят.
В описанието се казва, че това е вкусна комбинация, при която се смесват яйца, сирене и кисело мляко и с тях се пълнят фини кори.
После корите се оформят на спирали и се изпичат.
Баницата, посочва се още, е традиционна за Нова година в България.
MSN не пропускат да отбележат, че тогава слагаме късмети в баницата, както и че понякога я приготвяме с различни добавки като спанак и тиква. Баницата може да се яде както топла, така и студена, отбелязват още от сайта.
В класацията попада още гръцката бугаца, подобна на нашата баница, бърканите яйца с бекон от Германия, американската и английската закуска.
Не е пропусната и пищната турска закуска, както и белгийските гофрети. На първите три места са френските кроасани, пържените яйца в палачинка от Шри Ланка и шакшуката, за която е уточнено, че се прави на все повече места.
Шакшуката е сходна с българския миш-маш, но яйцата са цели, а не разбъркани вътре.
Баницата е сред най-популярните български ястия и в специализирания кулинарен сайт Taste Atlas. Там тя заема и първо, и трето място на най-популярните храни в България, а на второ място е шопската салата.
В топ пет там са и тараторът и кюфтетата.