Здравейте
Застудя и решихме да сготвим нещо, което топли през зимата, ама мирише добре и е вкусно и сега, когато температурите паднаха.
Съвсем българско е.
В каквито и разновидности да го готвите, помнете едно - кавърмата ври винаги на слаб огън.
Начин на приготвяне
Нарежете месото на лентички, лука и гъбите - на филийки, чушката - на не много тънки колелца.
В дълбока тенджера загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете месото, докато остане на мазнина.
Сложете част от чесъна и разбъркайте. Добавете още 1 с.л. зехтин и прибавете гъбите.
Гответе няколко минути под капак.
Свалете капака, разбъркайте и прибавете лука и морковите.
Гответе, докато лукът стане прозрачен, и прибавете чушката.
Налейте част от виното и прибавете дафиновият лист. Захлупете и гответе около 10 минути, като разбърквате отвреме навреме.
Сложете маслото, двата вида червен пипер и брашното. Разбъркайте добре и изсипете остатъка от виното, доматения сок и около чаша вода.
Разбъркайте добре, подправете със сол и черен пипер и проверете гъстотата. Ако има нужда, налейте още малко вода.
Сложете 1 ч.л. захар, която да обере киселиността от виното и доматите и захлупете. Оставете ястието да къкри за още 10 минути.
Сварете ориза в подсолена вода и в края на готвенето сложете маслото и разбъркайте добре. Оставете да попие водата.
Поднесете кавърмата с купичка ориз.
Добър апетит.