От искрящите вина на Джей-Зи до виното от реколта 1945, Елин Маккой от "Блумбърг" избра нейните предпочитани вина за последната година.
През 2009-а дегустирах 5000 вина в моето търсене на бутилки, които да препоръчам. Твърде много от тях бяха неприятни или надценени. Така, за да попълня моите топ 10 за тази година, аз използвах тези, които заслужаваха да бъдат извадени от кошницата, вместо тези с легендарните етикети или възбуждащи описания.
Тези 10 вина, подредени по техните цени, показват кои са стойностните в днешния свят на вината и кои биха могли да бъдат привлекателни през 2010.
2007 Errazuriz Single Vineyard Cabernet Sauvignon ($21)
От стотиците вина, които опитах през тази година, само няколко добри примера влязоха в ценовата гама до $20. При пътуването си в Чили в сухата долина Аконкагуа открих ново нетръпчиво шоколадово каберне, съчетано с омекотяващите го cabernet franc, petit verdot и shiraz в тази винарска изба, добре позната със скъпите си вина.
2007 Schafer-Frohlich Riesling Spatlese Bockenauer Felseneck ($34)
Гроздовата реколта в Германия през 2007-а с най-дългия период на зреене, който някой си спомня, беше перфектна за riesling. Дванадесет вина ме впечатлиха през юни, когато в Ню Йорк опитах повече от 150 бутилки. Моята подкрепа е за един ярък пример със сочен, точно дозиран баланс, произведен от едно лозе в район Nahe от винопроизводителя Tim Frohlich.
2006 Luciano Sandrone Barbera d'Alba ($35)
На гала вечеря в Италия, характерна с трюфелите и задушено овнешко, глазирано с Barolo, бях смаяна от тази искряща кадифена barbera на именития производител от Пиемонте Luciano Sandrone. Както няколко други топ производители на Barolo, той щедро отдава същото внимание на произведената от него barbera, както и на отлежалите си червени вина, и това си пролича. Виното издържа на сервираните червени вина редом с 10 пъти по-скъпите от него.
NV Laherte Freres Rose de Saignee Les Beaudiers Vieilles Vignes Champagne Extra Brut ($80)
Това пенливо розово шампанско от дребен производител в селцето Chavot беше истинско удоволствие за моята глътка. Изцяло от pinot meunier, най-малко известното грозде за шампанско, то е изтънчена смес от благоуханни аромати и ярки тонове вкус на горски плодове. С вина като това не е чудно непрекъснато нарастващото търсене на шампанско.
2007 Moric Lutzmannsburg Alte Reben Blaufrankisch ($95)
Изненадата на тази година? От сплитащото езика blaufrankisch, познато като грозде за големи глътки, може да се произведе страхотно вино. Аз бях очарована от ароматните, екзотични предложения на страстния австрийски винопроизводител Roland Velich, който откри раздела на 100-годишните вина. Тази бутилка (той произвежда пет с неговия Moric етикет) показва свежи черешови и билкови аромати, вкус на малина и дълбока, интригуваща индивидуалност.
1989 Ridge Vineyards Monte Bello ($240)
Произвеждано още от 1962 г. от грозде, отглеждано в Monte Bello, лозе високо в планините Санта Круз, тази знаменита смес е едно от калифорнийските "първи насаждения" - едно американско Chateau Latour. Аз вкусих вино от 1989-а, реколта, която никога не бях опитвала, на годишния New York Wine Experience. Изпълнено със сочен касис и земни аромати, то притежава елегантен баланс (13.5 % алкохол), което е много рядко за топ калифорнийските изби.
NV Armand de Brignac 'Ace of Spades' Champagne Brut Gold ($300)
След дъмпинга на Cristal от рапъра Джей-Зи (неговото предишно предпочитано шампанско), той показа това ново луксозно пенливо вино в своя клип "Show Me What You Got." Аз отхвърлих тази крещящо златна бутилка в кутия от бляскав черен лак като още едно от прехвалените вина. Когато обаче опитах от последното останало, бях изумена. Секси брилянтът имаше много блясък и изискан привкус на кроасан и захаросана кора от лимон. Единственият му недостатък беше, че тази цена беше поставена сигурно за заблуда - янките вдигат тост с техните вина, спечелили световни изложения, чрез гръмване на бутилки в заключена стая.
1945 Marques de Riscal Rioja Reserva ($720)
По време на Wine Future 2009 conference в Риоха, Испания, аз сръбнах (и не изплюх) тази подобна на коприна 64-годишна смес от cabernet sauvignon и tempranillo, отлежавала с години в дъбови бурета. Това вино с мамещ аромат на кедров букет, със следи от плодов и ликьорен вкус, драматично подчертава как едно регионално, традиционно произведено стойностно червено вино може да отлежава.
2006 Domaine de la Romanee-Conti La Tache ($995)
Нямаше начин да пропусна да опитам на годишното нюйоркско изложение суперзвездния бургундски производител Domaine de la Romanee-Conti. Времето през 2006-а беше предизвикателно в сравнение с перфектното време през 2005-а, но не толкова звездните вина показаха слабите разлики между шестте DRC лозя. Силното, винаги търсено La Tache беше изцяло унищожено, с почернели и влажни листа през 2006-а, но, хей, то струва една трета от цената си през 2005-а.
2008 Le Pin Pomerol ($1,495 във фючърси)
Самотен бор, хвърлящ сянка върху безлична сграда в Bordeaux's Pomerol, показва малкият Chateau Le Pin, където се произвежда вино merlot trophy (600 кутии), по което колекционерите въздишат. Опитвайки през юни реколта 2008 от бъчва заедно с производителя Jacques Thienpont, аз открих гладкия плодов и съблазнителен, пищен и неустоим характер на това вино - малко по-слабо сензационен от близкия му съперник Petrus, но на половин цена.