90 стотинки за хляб "България" от 650 грама

Само един производител пусна хляб по рекламираните от земеделския министър Мирослав Найденов нови стандарти. Надеждите за повече не се оправдаха. Жт трите вида утвърдени стандарти за бял, "Добруджа" и типов, е пуснат само бял. Според Агенцията по храните се чакат още 15 производители.

Цената за 650-грамов самун е 90 ст. (1,38 лв./кг), съобщи в. "Труд". Почти колкото е и цената на останалите самуни. Засега е пуснат само в София.

Фирмата не смята да произвежда типов и "Добруджа".

Още около 15 хлебопроизводители чакат през техните фурни да мине инспекция от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ако проверяващите заключат, че в тях има условия за производство на "България", след Великден те също ще започнат да го предлагат, съобщава "Труд".

Хлябът по държавни рецепти може да се прави само с брашна по стандарт. Засега одобрение за такива брашна имат две мелници - в София и в Сливен.

Стандартът предвижда брашното и маята, от които се прави "България", да не съдържат ГМО. При изпичането му се допуска да има единични пукнатини с дълбочина до 1 см, иначе кората трябва да е равна. На третия час след изпичането хлябът трябва да възстановява първоначалната си форма след леко натискане с ръка.

В него се допускат до 1,2 грама сол на 100 гр продукт. По изключение могат да се влагат минимални количества аскорбинова или оцетна киселина, както и мастни киселини. При производството се водят записки за процеса на изпичане и се поддържат дневници, пише в стандарта.

Особеност на хляба е, че е с трайност само 2 дни.

Новините

Най-четените