Заради спекулативното поскъпване на яйцата козунакът за Великден ще струва 5.30-5.50 лева за разфасовка от 800 грама, прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев в интервю за БНР.
"Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет - от 13-15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки - очевидно говорим за спекула", коментира Иво Бонев.
По думите му сладкарският бранш реагира бързо и "вече на пазара на сладкарските изделия имаме нови цени, които са с около 10% над предните".
Цената на яйцето неминуемо ще се отрази обаче на козуначената кампания в зависимост от това дали се ползват пресни яйца, меланж или пък козуначен микс, който разбира се е най-евтин, но и продуктът е най-некачествен, обясни Бонев.
Цената на хляба остава непроменена, макар че е икономически обосновано да поскъпне поне с 5-6%, заради поскъпването на зърното и брашното, каза още Иво Бонев.
Той посочи причините за задържането на цените: изключително острата конкуренция между производителите и огромният натиск от страна на търговските вериги.
"На трето място това е така или иначе неплатежоспособното търсене. Но има и друга причина, поради която цената на хляба да остане непроменена, и това е огромният сив сектор в нашия бранш. Вече над 50% от колегите, за голямо съжаление, работят на сиво или на черно", каза председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите.