При отчетеното в данните от Индекса на тържищните цени (ИТЦ) повишаване с близо 52% в цените на храните у нас за година, впечатление прави един интересен момент - цената на яйцата у нас се е вдигнала рекордно през 2022 г. - 76% при средно за Европа от 67% ръст.
Според председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов подобно голямо увеличение на цените последно е имало през 2011 г., когато бяха премахнати конвенциалните клетки за отглеждане на кокошки.
И ако тогава причината е била заради премахването на конвенционалните клетки, сега, по думите на Гълъбов, този рекорден ръст на цените може да се търси в цялостното повишаване на цените, което е засегнало бранша.
"През миналата година имаше рекордно поскъпване на фуражите, електроенергията и горивата - средно със 76%, колкото е и поскъпването на яйцата у нас. Рекорд държи Германия със 106% увеличение. Цените на зърното започнаха да спадат, едва ли ще има голям спад в цената на яйцата. Себестойността на зърнопроизводството е голяма, при изкуствените торове и горивата тенденцията е различна", уточни Гълъбов пред Bulgaria on Air.
Според него по-голямото увеличение в България се дължи и на един друг фактор - преди началото на инфлацията яйцата у нас са имали по-ниски цени от средното за Европа.
Покрай пандемията от коронавируса те са били по-евтини заради намаленото търсене и спада в туристите, които са сред големите консуматори, обяснява експертът.
По думите му средната цена на яйце при производител излиза около 32 ст., но в търговските вериги ги купуваме доста по-скъпо.
"Най-търсените яйца от производители са клас А - размери М и L. В търговските вериги са по-скъпи заради доставните разходи. Прави впечатление, че от цената на едро до цената на дребно разликата е доста голяма. Когато яйцата бяха на дребно 15 ст., обяснимо беше да има 50% надценка заради скъпото складиране и транспортиране. Но когато яйцата поскъпнаха - 50% надценка е малко неоправдано", обяснява Гълъбов.
Друг момент, който той посочва за високите цени на яйцата по магазините, е фактът, че България продължава да внася от Полша, където цените са по-високи от българските.
"Там цените са с 20% по-високи от България. Това не е логично обяснимо. Полските производители вероятно използват практики, за да протектират техния пазар. Ограничават предлагането на местния пазар и всичко, което е в повече, го изнасят. Ние сме любима дестинация на полските производители, имат традиционни отношения с наши дистрибутори, необяснимо защо. Има полски яйца с директни сделки с търговските вериги", каза още председателят на Съюза на птицевъдите.
Българските производители пък изнасяли около 30% от продукцията си, като според Гълъбов това им е помогнало да оцелеят през трудния период.
Поскъпване има и при цената на пилешкото месо. Килограм цяло пиле е 4,30 лв.
"Ръстът е значителен на годишна база. Но пилешкото през последните месеци пада, това са последствията от ембаргото на Русия и войната в Украйна, които предизвикаха сериозни аномалии в сектора с бройлерите. При завишеното производство на пилешкото месо цените тръгват надолу. През зимните месеци в България себестойността на пилешкото месо се вдига, защото вместо да отопляваме сградите една седмица, ги отопляваме 3 седмици", заяви Ивайло Гълъбов.
По официални данни годишно внасяме около 100 000 тона пилешко месо, основно от Полша, а изнасяме 30 000 тона.
Гълъбов заяви също, че в момента България е в риск от птичи грип, но напоследък у нас няма случаи на инфлуенца по птиците.