Извънредното положение у нас премина и малко по малко може да тръгнем към възстановяването на нормалния живот. А след два месеца на изолация и социална дистанция, най-нормалното нещо е да искаме да видим близките си.
След толкова време между четири стени такава среща би била истински празник, който заслужава подобаващо отбелязване: внимателно, все пак все още трябва да се спазват правилата за безопасност, но също така и с подобаваща тържественост.
А това изисква нещо специално на масата. Тук BILLA може да помогне.
В моменти като този няма нищо по-подходящо от храна, дошла от нашата собствена земя - така хем подпомагаш родните производители, хем знаеш, че вкусът и качеството са гарантирани. От BILLA традиционно държат на всичко това и от години работят с внимателно селектирани български производители от цялата страна.
Месо, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци - компанията разчита на високи стандарти за качество, което идва колкото от внимателно подбраните сортове и семена, толкова и от положените грижи на селскостопанските производители.
Така на щандовете на BILLA неминуемо може да се намери богат избор от свежи български продукти, готови за вашата трапеза.
А за едно първо събиране със семейството след толкова време на изолация, хубавата храна е важен елемент, за да си изкараме добре. С все по-топлото и приятно време все по-желана става простата храна, така че не е нужно да изкарвате часове наред в майсторене на сложни рецепти.
Една салата от свежи зеленчуци, хубаво барбекю, лек десерт и, разбира се, доброто настроение от срещата - повече не ти е необходимо за добър семеен обяд!
При салатите налице е богат избор от обичайни и изпитани рецепти. В BILLA ще откриете сладките български розови домати, а те биха се вписали перфектно в цялата тази картина на семейната сбирка.
Така за салатата ще са ви нужни 6 големи, хубави розови домата в комбинация с една голяма салата или една салата айсберг, една краставица, 300 грама бяло краве сирене, зехтин и сол на вкус.
Доматите, нарязани на средно едри парчета, краставиците, надробени по-ситно (почти като за таратор), объркани със салатата и сиренето, дават един прекрасен вкус - идеална комбинация както със студена бира, така и с една малка ракия за отскок. Освен това знаеш, че всичко от това идва от български градини, поставени под строгия качествен контрол на BILLA. С други думи - качествени български продукти.
"BILLA Градини" през последните години израстна до един наистина успешен проект, който предлага богатото разнообразие от вкусни и качествени български плодове и зеленчуци. Те са отгледани по програма за намаляване на пестицидите със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди - гаранция за по-здравословна храна, защита на околната среда и по-добри условия за труд на производителите.
Но каквото и да си говорим, салатата - колкото и вкусна и качествена да е - няма как да е достатъчна. Нужна е и скарата, верен другар във всяка семейна и приятелска сбирка.
Представете си прясното месо - например свинско бонфиле и пилешки пържоли от бут, които преди това са прекарали една вечер мариновани в сок от портокал или ананас - как започва да цвърчи, поставено веднъж на скарата.
За самата марината ще ви трябва сок от 4-5 портокала или директно портокалов фреш (в много от супермаркетите на BILLA вече се предлагат), морска сол, черен пипер, кимион и съвсем малко зехтин. Пържолите се натъркват с черния пипер и морската сол, след което се поставят в купа и се заливат първо със зехтин, а малко след това и със сока от портокалите. Така остават поне 3-4 часа, а най-добре - за цяла нощ.
При печене внимателно оцедете пържолите, преди да ги сложите на скарата. Вкусът на месото ще носи съвсем лека, почти неуловима цитрусова нотка, а месото ще стане изключително крехко.
Ако приготвяте свинско бонфиле, трябва да внимавате със самото печене - макар и добре мариновано, това месо лесно може да стане твърде сухо, ако прекалите със задържането му на скарата. Ако не ви се рискува излишно, можете да заложите на добрите стари вратни пържоли или дори сочен свински бекон.
Предимството в случая е, че знаете, че месото, което готвите е прясно и е от животни, отгледани в България. BILLA работи с утвърдени ферми, а месото от тях е с доказан произход и високо качество.
Разбира се, у нас на маса не се сяда без хляб, а пекарната на BILLA предлага топъл, хрупкав и току-що изпечен хляб на всеки 30 минути. Така че и това е подсигурено.
А за десерт можете да се спрете на нещо също толкова просто и все пак любимо на всички - българско кисело мляко с пресни плодове според сезона. Лек и свеж десерт, който дори няма нужда от рецепта.
И това е, повече не ви и трябва. Проста и изключително вкусна храна, дошла от български ферми и градини, която ни сближава - особено в тези моменти, когато сме били далеч едни от други твърде дълго.
Политиката на BILLA да работи с български производители ни прави това усещане още по-специално. Тя подпомага развитието на селските райони и осигурява пазар за произведената у нас продукция, а не на последно място - спомага за създаването на нови работни места, нещо така важно в настоящата ситуация.
А за всички нас остава да се възползваме от сплотяващата сила на родното и да си спомним за неслучайната стара приказка: "Когато сме най-зле, така да сме".