Представете си малки сочни кюфтенца от нахут, подредени внимателно върху леко пикантен доматен сос и поднесени със свежи зеленчуци за разкош. И всичко това - напълно веган и без никакви животински продукти.
Възможно ли е?!
Да, Veganuary е тук и ще ни накара да се влюбим във веган храната.
Инициативата се заражда във Великобритания, където независимо от хранителния си режим хората са изморени от тежките празнични трапези и търсят начин да облекчат организма си. Така през 2014 г. двама веган активисти - Джейн Ленд и Матю Глоувър - стартират Veganuary.
Името е игра на думи между думите Vegan и January. Джейн и Матю нямат амбициите да променят начина на хранене на британците завинаги - молят ги да опитат веган диетата само за месец. Като форма на детокс, като начин на разтоварване, като идеология и като предизвикателство за месоядните.
Година след година Veganuary надскача границите на Великобритания все повече и набира огромен брой последователи. Ако през 2015 г. се включват 12 800 души, то през 2022 г. цели 629 000 заявяват, че са преминали на веган храна през януари.
А да си веган вече далеч не означава безкрай ограничения, безвкусна храна и тъжно похапване на салати и ядки и нищо друго.
"Изобилие вместо ограничение" - именно с това мото Kaufland ви кани да се присъедините към Veganuary.
Целта на Kaufland България е да ви накара не само да се присъедините към инициативата, но и да преоткриете веган храните и тяхното богатство и многообразие. Предястия, апетитни основни ястия, дори торти и закуски като мекиците вече могат да се приготвят изцяло без животински продукти благодарение на K-take it veggie.
Веган брандът на Kaufland предлага всичко, което душа и стомах поискат - тофу, фалафели, веган пастети и веган заместители на млякото и млечните продукти.
С такъв набор от веган предложения като нищо Veganuary ще прерасне във Veganyear, но нека да не избързваме. Вместо това ще се върнем на това, с което започнахме, а именно кюфтенцата от нахут (фалафели) върху доматен пикантен сос.
Ето и как да си ги приготвим:
Необходими продукти:
- 1 опаковка K-take it veggie фалафели
- 1 консерва домати на кубчета
- 1 връзка магданоз
- 1 малко люто чушле
- 1 малка глава лук
- Няколко скилидки чесън
- Подправки - сол, пипер и задължително кимион
Начин на приготвяне:
Приготвяме фалафелите според указанието на опаковката.
Междувременно в малка дълбока тенджера запържваме накълцаните лук и чесън, след което добавяме доматите на кубчета, накълцания магданоз, накълцаното люто чушле и подправките. Бъркаме, докато сосът се сгъсти и потъмнее.
Сервираме в дълбоки чинии, в които сипваме от доматения сос и нареждаме няколко фалафела отгоре.
Поднасяме със салата по избор за повече свежест.
За да се снабдим с продуктите за това апетитно веган ястие, както и с редица други изкушения, отскачаме до най-близкия Kaufland.
Там на щандовете откриваме продуктите от серията K-take it veggie, с които Veganuary преминава вкусно и полезно.
А ако ви липсва вдъхновение кой да е следващият веган шедьовър, с който да поглезите вас и близките ви - можете да откриете и куп идеи и рецепти в специалната секция на сайта на Kaufland.