На фона на все по-големите притеснения, че световният глад нараства заради прогресивно растящото население, в следващите няколко десетилетия нуждата от по-активно производство ще нараства значително.
Въпреки напредъка на технологиите и въвеждането на различни "еко" и "био" стандарти при съвременните земеделски методи, около 40 процента от всички култури в света към момента биват загубени заради вредители и болести.
Друг съществен проблем са климатичните промени, които значително влошават бъдещите перспективи за много райони по света.
Зачестяване на сушите и топлите вълни могат да окажат катастрофално влияние върху производството на храни за хората, както и върху растенията, отглеждани за храна на добитъка или биогориво.
Науката все пак би могла да намери решение за различните растителни култури, загиващи при суши.
"Зелени заедно"...
...е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса. Научете повече тук: zelenizaedno.bg
Съвместен екип на китайски и американски учени твърдят, че са идентифицирали точния процес, който води до отслабване на имунитета на растенията при покачване на температурите, и са разработили начин да го прекъснат и да подпомогнат защитата на растенията по време на горещи вълни и по-високи реколти.
Ако откритията им могат да бъдат приложени към обичайно отглеждани култури, това може да бъде жизненоважно за страдащи региони в Африка, Азия и дори Европа.
Даже в Италия наскоро правителството се принуди да въведе извънредно положение в пет северни области на страната заради необичайно ранна гореща вълна и липса на валежи, особено в земеделския район по долина на река По, която е в най-ниското си ниво за последните 70 години.
Подобни суши са смъртоносни за земеделските култури, защото когато са засегнати от високи температури, защитата на растенията е отслабена и те стават уязвими за атаки от насекоми и различни болести.
Така учените от университетите "Йейл", "Бъркли", "Дюк", Калифорнийския университет в САЩ и селскостопанския университет "Тао Чен Хуажонг" в Китай проведоха тестове върху растението кресон, което често се използва за лабораторни експерименти.
Опитът се фокусира върху растителния хормон, наречен салицилова киселина, който има защитни функции. При заплахи от насекоми или болести, нивата на салицилова киселина се повишават до седем пъти, задействайки имунната система, но когато температурите станат твърде високи, тези процеси се забавят или спират да функционират.
Ръководителят на проучването Шенг Янг Хе, професор по биология в университета "Дюк" в Северна Каролина, казва, че растенията стават изключително лесно податливи към болести при високи температури, защото нивото на базалния им имунитет е понижено.
"Така че искахме да разберем как растенията усещат горещината? И можем ли всъщност да се справим с проблема, като ги направим устойчиви към нея?", твърди професорът.
В резултат екипът прекарва години в изучаване на фитохромите - клетки, които действат като вътрешни рецептори за температурата в околната среда и казват на растението кога да започне да расте и цъфти. Учените модифицират гените на кресона, така че неговите фитохроми да са непрекъснато активни, но дори тогава растенията не успяват да се справят с горещини.
Затова екипът преминава към друг подход и започва да изследва реакцията на различните гени при смяната на температурата. Оказва се, че много от тези, които биват притиснати от топлината, всъщност са контролирани от един-единствен ген, наречен CBP60g.
"Той действа като главен превключвател, който въздейства върху останалите", твърди професор Шенг. "Така че всичко, което влияе върху CBP60g, действа и върху другите надолу по веригата и по този начин се спира производството на протеина, който позволява на растителната клетка да изгражда салицилова киселина."
Решението на проблема е да бъде модифициран самият "главен" ген. Създаден е кресон-мутант, в който CBP60g е поддържан постоянно "включен" и така са запазени високи нивата на защитния хормон, дори при топлинен стрес.
Все пак истинското предизвикателство тепърва предстои. Наред е тази устойчивост е да се прехвърли към обичайните хранителни култури.
Растения като домати, ориз и рапица реагират по сходен начин с кресона, когато са подложени на жега. Сега учените тестват рапица със системата за мутация CBP60g и казват, че резултатите са обещаващи.
"Успяхме да направим цялата имунна система на кресона по-здрава при високи температури", смята Шенг. "Ако откритията се окажат верни и за останалите растителни култури, това би означавало, че ще разполагаме с мощно оръжие."
---
"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.