Навън може и да не е точно зима, но далеч не е и най-ведрото и приятно време на годината. В такива дни и душата, и тялото зоват за специална грижа.
За нещо вкусно и питателно, което да отмие вкуса на диетата след отдавна отминалите празници, да сгрее небцето и да ни оправи настроението.
Нещо греховно с тесто и мръвка, което е кулинарният вариант на сгушване пред камината с одеяло на рамене.
Ето защо ви представяме няколко рецепти за баница и пай с месо. Някои от тях са малко по-сложни и изискват и време, но си струват усилието и ще осмислят всеки мрачен уикенд.
Баница с месо
Необходими продукти:
- 500 г кайма смес
- 2 глави лук
- 1 домат или лъжица доматено пюре
- Чубрица, чер пипер, червен пипер, сол
- 1 пакет кори за баница
- 3 яйца
- 250 мл прясно мляко или газирана вода
Начин на приготвяне:
Загрейте в тиган малко олио и изпържете в него лука и каймата, а малко преди да са готови, добавете и доматите и подправките. Сместа трябва да е запържена до готовност. Охладете.
Намаслете тава и на дъното сложете две или три кори за баница - според това колко са фини. Отгоре нанесете малко от каймата. Редувайте кори и кайма, докато свършат. Завършете с последните кори.
Разбийте яйцата и млякото (или водата). Нарежете баницата на парчета и залейте със сместа. Печете във фурна на 200-220 градуса, докато придобие златист цвят.
Баница с пиле и гъби
Необходими продукти:
- Пакет дебели кори за баница - одрински, на сач или къпани
- 2-3 пилешки бутчета
- 1 глава лук
- 250 г гъби
- Връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Сварете пилешките бутчета с щипка сол и пипер в малко вода - колкото да ги покрие. Запазете бульона, а бутчетата обезкостете, махнете кожата и накъсайте на парченца.
В малко олио задушете лука и гъбите с лъжица бульон. Когато омекнат добре, добавете пилешкото и овкусете със сол и пипер. Разбъркайте за кратко, а след като дръпнете плънката от огъня добавете и магданоза.
Намаслете дъното на тава и сложете една кора. Ако е по-голяма от тавата, можете да я надиплите, а ако смятате, че е прекалено тънка - сложете две. Отгоре разстелете част от плънката. Наредете така всички кори и пилето. Завършете с кора.
Разрежете баницата и я залейте с бульон. Колкото по-плътни кори сте избрали, толкова повече течност ще поемат. Завийте с фолио и печете на 180 градуса 40-50 минути - докато течността се абсорбира.
Накрая махнете фолиото, намажете с олио или масло и върнете баницата в печката, докато отгоре стане златиста.
Пай с телешко
Необходими продукти:
- 1 кг телешко месо за готвене
- 2 глави лук
- 3 с.л. брашно
- 1 с.л. доматено пюре
- 600 мл. телешки бульон
- 375 бутер тесто
- 1 жълтък
Начин на приготвяне:
В тиган запържете до кафяво нарязаното на кубчета месо. Извадете го и задушете лука. Добавете брашното и запържете и него. След това върнете месото заедно изтеклите сокове и доматеното пюре. Разбъркайте и овкусете добре със сол и пипер, а след това добавете и бульона.
Преместете месото и соса в тава, покрийте с фолио и печете на умерен огън във фурната за 2 часа, или докато телешкото омекне добре.
Когато е готово, изчакайте да се охлади. Използвайте същата тава или нова, за предпочитане кръгла, с диаметър 24-26 см. Намажете ръбовете ѝ с жълтък и залепете върху тях бутер тестото, така че да ги покрие и да не може плънката да излиза.
Намажете и тестото с жълтък, разрежете малък кръст в центъра и печете, докато стане златисто.
Пай с кайма
Необходими продукти:
- 360 г обикновено брашно
- 7 с.л. студено масло
- 7 с.л. свинска мас
- 40-80 мл леденостудена вода
- 700 г кайма
- 1 лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 голям картоф
- Подправки на вкус
- 80-100 мл телешки бульон
Начин на приготвяне:
За коричката:
Смесете брашното с щипка сол и нарязаното на малки парчета масло и свинската мас. Те трябва да са максимално студени - при разбъркването не използвайте ръцете си. Сместа трябва да стане на бучки, големи колкото грахово зърно. Добавете малко студена вода, колкото да овлажни съвсем леко тестото и да позволи да стане хомогенно.
Преместете тестото на повърхност и го месете колкото може по-кратко. Разделете го на две равни части. Ако няма да ги ползвате веднага, ги дръжте в хладилника.
Разточете ги до малко над големината на съда, в който ще печете пая. Нанесете долната коричка с помощта на точилката - като я увиете около нея и разстелете в тавата. Тестото трябва да стърчи на няколко сантиметра от тавата.
За плънката:
Обелете и сварете картофа, а след това го смачкайте.
Запържете лука, чесъна, каймата и подправките. Накрая добавете и намачкания картоф и малко бульон. Оставете за 10-тина минути на огъня, докато месото е готово. Ако сместа не е достатъчно гъста, можете да добавите малко галета. Изчакайте да се охлади напълно.
Поставете сместа върху вече положената долна кора в тавичката. Внимателно нанесете и горната кора и залепете плътно двата края. Направете няколко разреза върху горната кора.
По желание намажете с разбито яйце и печете 45-50 минути, или докато коричката стане златна. След като ястието е готово, изчакайте 10-15 мин, за да се поемат соковете и паят да се стегне.
Сфиха
Това е рецепта от Близкия Изток, популярна в Ливан, Сирия, Йордания и т.н.
Необходими продукти:
За тестото:
- 380 г брашно
- 2 ч.л. суха инстантна мая
- 2 ч.л. захар
- 60 мл зехтин
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. сухо мляко (може и без него)
- 1 чаша топла вода
За плънката:
- 350 г мляно агнешко (може да се замени с телешка кайма)
- 1 глава лук, нарязан
- Шепа кедрови ядки, запечени
- 3 с.л. сос тахини (сусамов тахан с малко лимон и вода)
- 3 с.л. лабне (може да се замести с гъсто кисело мляко)
- Шепа накълцан магданоз
- 2 с.л. меласа от нар
- 2 с.л. доматена паста или 1 накълцан на ситно домат
- 3 намачкани скилидки чесън
- Подправки - сол, чер пипер, сумак, канела, кимион, червен пипер - може и лют
Начин на приготвяне:
Първо направете тестото. В 50 мл топла вода сипете маята и захарта и оставете на топло място, докато маята шупне.
В купа смесете брашното, бакпулвера, чаена лъжичка сол и сухото мляко. След като се смесят, добавете зехтина и отново разбъркайте. Добавете маята, след това постепенно и 180 мл топла вода. Щом тестото стане гладко, го сложете настрана в намазнена купа, покрийте го и го оставете на топло място за час-два. То трябва да се надигне двойно.
Подгответе сместа за плънката. Накълцайте на дребно лука и го овкусете със сол, сумак, канела и кимион. Сложете го в цедка и изчакайте да пусне колкото може повече вода.
Сложете в купа месото и добавете сол, чер, червен пипер и доматите, а след това и меласата от нар, магданоза, соса тахини, а накрая и отцедения лук, лабне и кедровите ядки.
Когато тестото се е надигнало, го разточете на тънко. По принцип за сфиха се правят четириъгълни лодки, които се пълнят с месната смес, но ако това ви се струва прекалено трудно, можете просто да изрежете малки или дори по-големи кръгове като пици. Отгоре сложете от сместа и печете на 250 градуса за около 10 минути, или докато месото и тестото не станат златисти.
Нигерийски пай
Необходими продукти:
За плънката:
- 1 с.л. царевично нишесте
- 250 г кайма
- 1 малка глава лук, на ситно
- 120 г картофи, на малки кубчета
- 1 морков, на малки кубчета
- 1 ч.л. къри
- 1 ч.л. мащерка
- 230 мл бульон или вода
- 1 зелена чушка на ситно
За тестото:
- 200 г брашно
- ½ ч.л. бакпулвер
- 90 г студено масло
- 1 разбито яйце
- 60 мл студена вода
- Още един жълтък за намазване, смесен с лъжица мляко
Начин на приготвяне:
Разтворете в купа нишестето с около 120 мл вода.
Запържете каймата с малко сол, извадете я от тигана и сложете лука, картофите и моркова. Добавете сол, кърито и мащерката и разбъркайте. Зеленчуците се готвят, докато омекнат леко.
След няколко минути върнете каймата и добавете бульона. Оставете да поври на среден огън за 10-15 мин. Накрая добавете половината чушка и изчакайте 2 мин. да поомекне. Сложете нишестето. Когато сместа стане плътна, добавете и останалата чушка и подправете със сол и пипер. Оставете сместа да изстине.
За тестото смесете брашното, бакпулвера и солта. Върху тях настържете студеното масло и разбъркайте с ръце, за да го разпределите добре в сместа. Смесете разбитото яйце със студената вода, направете кладенче в тестото и изсипете яйцето и водата. Разбърквайте внимателно с шпатула. Парчетата масло трябва да останат различими, а не да се стопят в тестото. Ако то е прекалено сухо, може да се добави малко вода.
Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете в хладилника за поне 30 минути. След това го разделете на 6 парчета и ги разточете върху добре набрашнена повърхност, за да получите кръгли питки от около 15 см. В едната половина на всяко парче сложете от охладената плънка, загърнете с празната половина и запечатайте добре по ръбовете с вилица.
Сложете в тава върху хартия за печене, покрийте с опаковъчно фолио и оставете в хладилника за поне 30 мин.
Затоплете фурната на 200 градуса, намажете пайовете със сместа от яйце и мляко, надупчете с вилица и печете, докато станат златисти.