За пръв път лабораторно отгледано пилешко месо получи официално одобрение за продажба и консумация от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).
Молбата е от компания на име Upside Foods, а решението на агенцията означава, че тя смята "изкуственото" месо за безопасно за консумация от хора. Така скоро на пазара в САЩ ще може да се появи пилешко, отгледано от клетки на истински животни, но в лаборатория, вместо във ферми.
"Напредъкът в технологията за култивиране на клетки дава възможност да се използват животински клетки от добитък, пилешко и морски храни в производствата на храна. Тези продукти се очаква да са готови за пазара в САЩ в близко бъдеще", гласи изявлението на FDA.
Решението на агенцята се смята за важна стъпка и отдавна се чака от зараждащата се индустрия за лабораторно култивирано месо.
В последните няколко години редица стартъпи изградиха съоръжения за производство на лабораторно месо и успяха да намерят финансиране за проектите си, но до този момент не можеха да пласират продукцията си на пазара. Тя е опитвана само от малък брой хора като експеримент.
I’ve been looking forward to this day for a long time. UPSIDE has received our "No Questions Letter" from the FDA. They’ve accepted our conclusion that our cultivated chicken is safe to eat, meaning UPSIDE is one step closer to being on tables everywhere. #cultivatedmeat pic.twitter.com/tk4DIF2NSa
— Uma Valeti, MD (@UmaValeti) November 16, 2022
След като регулаторът в САЩ даде зелена светлина остават още две стъпки, за да стигне лабораторното месо до пазара. Тепърва фабриката на Upside Foods трябва да мине инспекция от Държавния департамент по земеделието, а проверка от тази институция ще има и за самото месо. Според експертите обаче това няма да отнеме толкова време, колкото ключовото решение на FDA.
"За това работим от почти 7 години. Навлизането на пазара е това, към което се стреми всяка компания на света", коментира пред The Wired Ума Валети, изпълнителен директор на компанията.
Освен пилешко, стартъпи разработват култивирано телешко месо, сьомга и риба тон, отгледани в лаборатория.
Решението на FDA касае само Upside Foods и тяхното пиле, но проправя път и за останалите производители, които вероятно скоро също ще кандидатстват пред регулаторите.
Засега обаче очакванията са, че лабораторното месо няма да залее пазара, напротив - то ще е достъпно за доста отбрана публика и доставките ще са за скъпи ресторанти. Един от първите обявили, че ще поръчат от продукта, е шеф Доминик Крен за ресторанта си със звезда "Мишлен" "Ателие Крен" в Сан Франциско.
Това е желанието и на самата компания - хората първо да опитат тяхното пиле, приготвено в отбрани ресторанти, и след това да го купуват и готвят вкъщи.
"Да въодушевим шеф-готвачите е много важно за нас", обяснява Валети, който е кардиолог по професия. "Искаме да работим с най-добрите партньори, които знаят как да готвят добре месо. Те могат и да ни дадат и обратната връзка какво бихме могли да подобрим", допълва той.
Това все пак не е първото култивирано в лаборатория месо, което се появява в ресторант. В края на 2020 г. регулаторите в Сингапур дадоха зелена светлина, отново за пилешко, за друг стартъп от САЩ - Eat Just. Местен елитен ресторант започна да прави пилешки хапки от отгледано в лаборатория месо от мускулни клетки.
Култивираното месо съдържа клетки от истински животни и на теория не би трябвало да е различно от месото от животни от ферма. Разликата е, че при него не се убиват пилета и добитък.
"Процесът по направата на култивирано месо е подобен на варенето на бира, но вместо ферментация на мая или микроби, имаме растеж на животински клетки", обясни преди време Валети пред Си Ен Ен.
Полученият резултат не е вегански, вегетариански или на растителна основа. Месото е истинско, просто е отгледано извън животното, допълва той.
Това става, като от животните се вземат клетки чрез биопсия. Те се развиват и умножават в клетъчни линии. След това се замразяват.
Малки проби се прехвърлят в биореактори - големи стоманени контейнери, където захранват с вещества, нужни, за да се делят и така "месото" да расте. Когато клетките пораснат и се превърнат в тъкан, са готови за консумация.
Този процес обаче е изключително скъп. Компаниите не обявяват какви са разходите им по отглеждане на такова месо, но те вероятно са няколко пъти по-високи от тези на традиционните фермери.
Което за момента доста отдалечава култивираните пилешки пържоли от ежедневната ни трапеза.
Другият фактор, който ще забави процеса, е това, че настоящите производствени мощности за лабораторно месо са малки, а и компаниите тепърва трябва да убедят доста хора в достойнствата на продуктите си.
Но предвид глобалното търсене на алтернативи, които щадят околната среда, след 10-15 години нещата може да изглеждат с доста по-различен вкус.