Зимата си отива, но не съвсем. Високите за сезона температури за кратко ни объркаха и ни накараха да мечтаем за плаж, морски бриз в косите и коктейл в кокосова черупка.
Да, ама не! За съжаление, трябва да проявим още малко воля и да се опитаме да направим оставащите студени месеци поне поносими.
А кой е най-бързият и ефикасен начин да го постигнем? С приготвянето на домашна храна, разбира се!
Когато у дома замирише на вкусна гозба, няма начин настроението да остане в ниските октави. Чаша вино, приятна компания и отпускаща музика са само част от възможностите, с които да допълним една приятна зимна вечер.
Дотук всичко звучи прекрасно и за финал остава да предложим няколко апетитни рецепти, способни да сгреят и най-студеното сърце.
Да не забравяме да следваме и златното правило, че няма по-добър избор от сезонните плодове и зеленчуци, защото съдържат всички необходими и полезни за организма вещества, от които се нуждае точно в този период от годината.
Ако заради това, че днес има всичко на пазара, сте объркани на кои точно зеленчуци и плодове да се спрете, ние ще ви подскажем. Това са цитрусите, пащърнак, праз, брюкселско зеле, нар, сладки и обикновени картофи, цвекло, зеле, кейл, ряпа и тиква. От тях могат да се получат страхотни ястия, за които дори не подозирате, включително свежи салати за ободряване на небцето.
Ето и нашите три вдъхновяващи рецепти за сгряващи душата зимни вечери, в очакване на пролетта. И не забравяйте своето вдъхновение. То е универсална и основна подправка за всяко ястие.
Запечен пащърнак с риган
Нужните продукти са:
- 1 кг пащърнак
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. сух риган
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на висока степен.
Обелете пащърнака и го нарежете по дължина, като големината на парчетата трябва да бъде около 2 см. Разстелете зеленчука в две големи тави, полейте със зехтина и овкусете с ригана, солта и черния пипер. Ако сте любител на лютото, може да добавите лют червен пипер на люспи. Разбъркайте добре с ръце, докато подправките покрият равномерно пащърнака.
Печете до златисто и похапвайте с удоволствие!
Салата от кейл, тиква и синьо сирене
Нужните продукти са:
- Три шепи накъсан кейл
- 1 купичка нарязана на кубчета и изпечена тиква
- ¼ купичка натрошено синьо сирене
- Половин глава червен лук
За винегрета:
- 2 с.л. зехтин
- 1 и ½ с.л. ябълков оцет
- 2 с.л. винен оцет
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Първото нещо, което трябва да направите, е да изпечете тиквата, ако не сте я купили готова изпечена.
Загрейте фурната на висока степен. Обелете и нарежете на кубчета такова количество тиква, каквото смятате, че ще е достатъчно за салатата ви. Преместете парченцата в тава и поръсете добре със зехтин и сол. Печете за 10-15 минути, след което обърнете тиквата и повторете същата процедура. Оставете да се охлади добре преди да я сложите в салатата.
В купа смесете накъсания кейл, тиквата и синьото сирене. Нарежете червения лук на тънки полумесеци и го прибавете към останалите продукти. Разбъркайте всичко внимателно с чисти ръце.
Винегрета пригответе като смесите всички съставки в бурканче. Разклатете го енергично. Сосът за вашата салата е готов. Изсипете го върху салатата непосредствено преди сервиране.
Киш с брюкселско зеле и бекон
Нужните продукти са:
- 500 гр брюкселско зеле
- 2 глави лук
- ½ пакет бутер тесто
- 1 ч.л. микс от подправки (мащерка, майорана, розмарин, салвия)
- 3 яйца
- 250 гр бекон
- 250 гр чери домати
- 150 мл течна сметана
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Разрежете брюкселското зеле на половинки и го сварете за 5 минути в подсолена вода. Бекона и лука нарежете на едри кубчета и запържете в малко мазнина. Ако имате форма за пай, използвайте нея, ако не, вземете кръгла, недълбока тава и намажете с олио.
Покрийте стените ѝ с тестото и оформете леки къдрички с пръсти от външната му страна.
Изсипете на дъното ѝ готовите вече бекон и лук, бланшираното брюкселско зеле и разрязаните наполовина чери домати. В купа разбийте яйцата и овкусете с подправките, солта и черния пипер. Прибавете сместа към останалите продукти в тавата и печете на 180-220 градуса за около 25 минути.
Сервирайте киша леко охладен.