Здравейте,
за начало на седмицата сме ви приготвили една кремсупа с чешки стил.
Нямаме никакви идея колко популярна е в Чехия, но я видяхме в едно предаване от Прага.
От нас добавихме само малко препържен бекон, иначе е по оригиналната рецепта.
Супата е много вкусна, но доста калорична, особено с питката.
Начин на приготвяне
Нарежете картофите на еднакви по големина кубчета, зелето и бекона на дребно, а праза - на тънки колелца.
В голяма тенджер загрейте 2-3 с.л. зехтин и маслото и запържете праза за 5-6 минути.
Не гответе прекалено дълго, трябва само да омекне. Добавете картофите, разбъркайте, за да се намаслят добре и налейте бульона.
Посолете и подправете с черен пипер и варете 15 минути, като след завиране намалете котлона.
Прибавете зелето, подправете с ким и варете още 10 минути.
През това време запържете бекона, докато стане хрупкав и златист.
Отрежете капаче на питката и издълбайте внимателно меката част.
Проверете готовността на картофите и зелето и свалете супата от котлона.
Налейте сметаната и пасирайте до гладкост. Супата става доста гъста и с наситен вкус.
Ако предпочитате да е малко по рядка, използвайте 1.3 литра бульон.
Внимателно сложете от супата в купичката от хляб, отгоре сложете малко от бекона и поднесете.
Много бърза, лесна за приготвяне супа, която е идеална за хладните есенни вечери.
Добър апетит.