Тази седмица съм ви подготвила три лесни, вкусни и леки рецепти с тиквички. Те са сред любимите ми зеленчуци и много ми се иска да зарибя и вас по тях.
Тиквичката е едногодишно растение и е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи хора и за онези, които целят намаляване или поддържане на телесното тегло.
Тя е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта, но най-голямата й ценност в моята кухня е, че е ужасно вкусна!
Запретвайте ръкави и се радвайте на уикенда с бързи и апетитни рецепти.
Крем супа от тиквички със сметана и копър
8 тиквички
6 скилидки чесън
1 връзка копър
300 мл. течна сметана
1 л. вода
1/2 ч.л. черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват, нарязват се на кубчета и се заливат с водата. Поставят се на котлона и щом се сварят, супата се овкусява със счукан чесън, сол и черен пипер. Добавя се и нарязаният на ситно копър. Супата се пасира с помощта на подходящ уред, след което в нея се добавя течната готварска сметана и отново се пасира. Сервира се, поръсена с копър и по желание се декорира с колелца пържени тиквички.
Панирани пържени тиквички с копър и чесън
6 тиквички
100 г брашно
1/2 к.ч. олио
сол
1/2 връзка копър
8 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват, нарязват се на колелца и се овалват в брашно. Пържат се от двете страни в сгорещено олио и след това се поставят върху готварска хартия, за да може тя да поеме от излишната по тях мазнина. Посоляват се и се сервират топли, овкусени със ситно нарязан копър и пресован чесън.
Кюфтета от картофи и тиквички
1/2 кг тиквички
1/2 кг картофи
4 яйца
6 стръка магданоз
8 с.л. галета
8 с.л. брашно
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и намачкват.
Докато те се варят, тиквичките се измиват и настъргват на едро ренде. Оставят се в гевгир да се отцедят.
Тиквичките и картофите се смесват и към тях се добавят подправките, ситно нарязаният магданоз и половината от яйцата.
От сместа се оформят плоски кюфтета, които се овалват първо в галета, после се топят в разбитите яйца, а след това в брашното. Пържат се в сгорещено олио от двете страни до готовност.
Кюфтетата от картофи и тиквички се сервират с подлучено кисело мляко.