Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

6 идеи как да съживим остатъците от агнешкото от Великден

Да се възползваме от огромното улеснение, че то е вече сготвено Снимка: iStock
Да се възползваме от огромното улеснение, че то е вече сготвено

Великденските празници са времето, когато агнешкото е на почит. И то голяма - в буквалния смисъл на думата. Цели агнета, бут от по няколко килограма, или по-мазна плешка с ребра - сериозни количества, които рядко могат да бъдат изядени наведнъж.

Резултатът от цялото празнично великолепие накрая са остатъци, които се подмятат няколко дни, докато накрая не се озоват в кофата за боклук, защото на всички им е омръзнало да ядат едно и също.

Което си е голямо разхищение - и заради цената на месото, и заради старанието, вложено в приготвянето му - агнешкото има нужда от доста време и грижи, за да се сготви.

Това може обаче може да се превърне в предимство. След като вече имаме готовото месо, има много начини то да бъде претворено в нова, далеч по-лесна рецепта и да получи втори шанс на трапезата.

При това не е нужно това да се случи още днес или утре.

Готовото месо може спокойно да бъде замразено и оставено за друг път - все пак не е добре то да стои за повече от два дни в хладилника. Ако няма да го използвате веднага, можете да го замразите - просто го нарежете на порции, увийте в прозрачно фолио и след това в алуминиево, и го оставете във фризера за до 3 месеца.

Ето и няколко лесни рецепти, в които да използваме месото, останало от празниците.

Овчарски пай

Снимка: iStock
  • Необходими продукти:

500 г агнешко месо, нарязано на ситно

Сос от месото или 100 мл бульон

10-тина картофа

1 домат, нарязан на ситно

1 глава лук, нарязана на ситно

1 морков, нарязан на ситно

Шепа замразен грах

Шепа настърган кашкавал

Лъжица масло

  • Начин на приготвяне:

В тиган задушете леко лука и моркова, а след това добавете агнешкото месо, доматите и граха. След като доматите омекнат, сипете и бульона. Оставете на огъня, докато течността изври, а месото се овлажни и омекне добре. Подправете със сол и пипер.

Сварете картофите и ги намачкайте на пюре. Подправете със сол и пипер и добавете маслото. Можете да разредите пюрето с малко прясно мляко, но вариант е да ползвате и малко от водата, в която са врели картофите.

Сложете сместа с агнешкото на дъното на тава, отгоре разпределете пюрето и накрая поръсете с кашкавала. Печете, докато той стане златист.

Крокети

Снимка: iStock

Това е идеален начин да се оползотворят доста от остатъците - не само месото, но и гарнитурата от картофи.

  • Необходими продукти:

500 г останали картофи - печени, задушени, пюре, както и други печени зеленчуци

250 г агнешко, на ситно

25 г кашкавал

Шепа магданоз

2 яйца, разбити

Галета

  • Начин на приготвяне:

Намачкайте картофите и ако имате други сготвени зеленчуци, а след това към сместа добавете и нарязаното на ситно сготвено агнешко. Добавете кашкавала и магданоза, подправете със сол и пипер, разбъркайте добре и оформете 12 крокети.

Оваляйте крокетите в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Изпържете ги, докато станат златисти, а след това ги пъхнете и в предварително затоплена фурна за 10-тина минути.

Поднесете със свежа салата.

Паста

Снимка: iStock
  • Необходими продукти:

500 г накълцано на ситно агнешко

150 г настърган кашкавал

400 г домати от консерва

250 г паста

Щипка сушен риган

2 скилидки чесън, на тънко

1 морков, наразян

Щипка сушено чили

  • Начин на приготвяне:

Задушете чилито, чесъна и моркова в зехтин в голям тиган. Добавете нарязаното на ситно агнешко, а след това и консервата домати. Подправете със сол, пипер и риган.

Сварете пастата - за предпочитане пене или ригатони, и след като сосът е готов, я добавете към него, заедно с малко от водата, в която е вряла. Разбъркайте за минута-две, докато поеме соса.

Поръсете с кашкавал, след като дръпнете ястието от огъня.

Къри

Снимка: iStock
  • Необходими продукти:

500 г агнешко, нарязано на парчета

2 лука, на ситно

2 глави чесън, на ситно

Парче джинджифил колкото палец, настърган

4 с.л. къри паста

400 г домати от консерва

1 люта чушка, на ситно

Щипка канела

200 мл бульон - агнешки или зеленчуков

  • Начин на приготвяне:

Запържете в тенджера лука, чесъна и джинджифила, а след като станат златисти, добавете канелата, лютата чушка и къри пастата. Пържете още около минута и добавете доматите, бульона и агнешкото. Похлупете и оставете да се готви за около 1 час.

Накрая махнете капака и оставете за още 10-15 минути, докато се сгъсти достатъчно. Поднесете с ориз.

Пилаф

Снимка: iStock
  • Необходими продукти:

500 г агнешко, нарязани

1 глава лук, на ситно

2 скилидки чесън, на тънко

Няколко зърна кардамон

2 с.л. куркума

Щипка канела

1,2 л агнешки или зеленчуков бульон

450 г ориз басмати

100 г стафиди

5 стръка зелен лук, на ситно

3 домата без семките

Връзка магданоз, на ситно

50 г филирани бадеми, препечени

  • Начин на приготвяне:

Запържете лука в голям тиган, а като стане златист добавете чесъна, кордамона, куркумата и канелата. Добавете агнешкото и ориза и разбъркайте добре за около минута. След това налейте бульона. Похлупете и оставете да ври на слаб огън.

След като оризът попие течността и е готов, дръпнете съда от котлона и добавете стафидите, зеления лук, доматите и магданоза. Поръсете със запечените бадеми.

Гирос

Снимка: iStock
  • Необходими продукти:

250 г агнешко, нарязано

Лъжица хариса

1 домат, на кръгчета

Половин краставица, на кубчета, без семената

Чаша цедено кисело мляко

1 скилидка чесън

Копър

8 листа салата

½ червен лук, на кръгчета

4 питки за дюнер или тортили

  • Начин на приготвяне:

Направете сос дзадзики от млякото, счукания чесън, краставицата, малко зехтин, копъра и сол.

Загрейте агнешкото на тиган за кратко - може да го овкусите с малко хариса, докато се топли.

Загрейте и питките и направете сандвича, като добавите и другите зеленчуци.



 

Най-четените