Панцанела, Биряни и десерт с малини

Здравейте, приятели!

Тази седмица съм ви приготвила три известни рецепти, които не претендират да са нито оригинални, нито класически, тъй като техни разновидности можете да срещнете къде ли не, но са изпробвани лично от мен и гарантирам, че следвайки инструкциите за приготвянето им, ще се радвате на великолепна трапеза.

Първата рецепта е за Панцанела - италиански специалитет, характерен с хрупкавите крутони, на които е богата салатата. Хлебчетата се изпичат до златисто, а босилекът и зехтинът придават неповторим аромат на това изкушение.

Второто ми предложение е Пиле Биряни. И неговата рецепта можете да откриете в най-различни варианти, а тази, която ви предлагам аз, изчезна от чинията секунди, след като направихме снимката.

Десертът е лесен и е от грис - продукт, който повечето хора или обожават, или съвсем не. Ако и вие като мен имате лоши спомени от детството с въпросния грис, не се отказвайте да приготвите тази рецепта, защото от опит мога да споделя, че след първата лъжичка, разбрах, че проблемът не е бил в продукта, а в начина на приготвяне. И най-обикновеният продукт може да се окаже божествено вкусен, стига да се направи както трябва.

Панцанела

Продукти:

3 домата

1 краставица

1 глава червен лук

100 г черни маслини

6 филии хляб

2 скилидки чесън

6 с.л. зехтин

1 ч.л. сушен босилек

6 листенца пресен босилек

сол

1 опак. риба тон

Да го направим:

Доматите и краставицата се измиват и нарязват на едри кубчета, а червеният лук се почиства

и нарязва на тънки полумесеци. Маслините се почистват от костилките и се режат на колелца. Зеленчуците се смесват в купа и към тях се прибавя отцедената от соса консервирана риба тон.

Хлябът се нарязва на кубчета и се смесва в купа със зехтина, солта и сушения босилек. Всичко се разбърква много добре и се поставя в тавичка. Хлебчетата се изпичат на грил за не повече от 6-7 минути. Важно е да станат златисти и хрупкави. След това се изваждат и се оставят леко да се охладят.

Добавят се към зеленчуците и салатата се подправя със сол и пресован чесън. По желание се овкусява и с малко лимонов сок. Украсява се с листенца пресен босилек.

Пиле Биряни

Продукти:

1 ч.ч. ориз

4 картофа

100 г оризови спагети

600 г пилешки гърди

100 г грах

2 моркова

2 глави лук

50 г стафиди

3 ч.ч. вода

6 с.л. зехтин

1 ч.л. куркума

1 ч.л. червен пипер

сол

Да го направим:

Оризовите спагети се запържват до златисто в малко зехтин. Оставят се настрани.

Картофите се обелват, нарязват се на малки кубчета и се сваряват в подсолена вода. Оризът се сварява в подсолена вода, докато я поеме напълно.

Пилешките гърди се нарязват на хапки и заедно с нарязаните на ситни кубчета моркови и лук се пържат в малко зехтин от всички страни, докато пилето се позлати, а зеленчуците омекнат. След това се добавят размразеният грах и стафидите. Ястието се оставя за още няколко минути на котлона. Подправя се с червен пипер, куркума и сол, и се разбърква много добре.

Свареният ориз, хрупкавите оризови спагети, задушените картофи и пилето със зеленчуците се смесват в голяма купа и се разбъркват много добре. Ястието се сервира топло и по желание се декорира с връхче свежа мента.

Крем от грис и малини

Продукти:

50 г бял пшеничен грис

125 мл. течна сметана

1/2 л. прясно мляко

60 г захар

1 опак. ванилия

100 г малини

Да го направим:

Прясното мляко, течната сметана, ванилията и захарта се изсипват в малка тенджерка и се оставят да заврят на слаб огън на котлона. След това към тях се добавя грисът и се бърка непрекъснато, докато се разтвори и сгъсти. Котлонът се намалява още и кашата се оставя да покъкри още няколко минути. Разпределя се в десертни купички, оставя се леко да се охлади и се посипва с пресни плодове по избор.

С тези рецепти ви желая вкусен и спокоен уикенд!

Новините

Най-четените