Навярно повечето от вас са си обещали да спрат цигарите, сладкото и мазната храна - и точно затова в днешната рубрика съм ви спестила баницата с яйца и сирене, капамата с три вида месо и бабините мекици. Не че са лоша идея за съботното меню, но предвид новогодишните обещания, предпочитам да съм максимално полезна.
Ето защо менюто за този уикенд е яйчено. Три лесни рецепти с достъпни продукти!
Пържени яйца на тиган с домати и доматено пюре
6 яйца
2 домата
6 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
1 стрък магданоз
2 с.л. олио
1 щип. черен пипер
1 щип. захар
1 щип. сол
Начин на приготвяне:
Чесънът се накълцва и се задушва в олиото в тиган с капак до омекване. След това се добавят настърганите домати, доматеното пюре и захарта. Щом течността от доматите изври наполовина, се чукват яйцата и огънят се намалява. Добавят се сол и черен пипер. Ястието не се разбърква.
Готово е, когато яйцата стегнат. Сервира се веднага, поръсено с пресен магданоз.
Бъркани яйца на тиган със сирене, кашкавал и розмарин
12 яйца
200 г сирене
100 г кашкавал
2 с.л. масло
розмарин
сол
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява в дълбок тиган и в него се пуска натрошеното сирене, като се бърка, докато омекне. След това огънят се намалява и в тигана се счукват яйцата. Бъркат се леко и щом започнат да стягат, се прибавят нарязаният на дребни парченца кашкавал. Ястието се готви на тих огън, докато стегнат яйцата. Подправя се със сол и по желание с червен пипер и стрък пресен розмарин. Сервира се горещо с препечени филийки.
Сандвичи с бекон и яйце
4 пълнозърнести питки
1 домат
4 листа зелена салата
4 яйца
200 г бекон
сол
Начин на приготвяне:
Пълнозърнестите питки се разполовяват и между основата и капачето се поставя лист свежа зелена салата, резен домат, резен изпечен в тиган с незалепващо покритие бекон и пържено яйце. Сандвичите се посоляват, затварят се и се поднасят веднага.
Да ви е сладко!