10 смъртни гряха с храната в Италия

Много са нещата, заради които обичаме Италия.

Националният празник на красивата страна - 2 юни - е добър повод да си ги припомним. Но когато Колизеумът, Свети Петър, Пантеонът, галерията "Уфици", стадионът Сан Сиро и езерото Комо са далеч от нас, може да се утешим с една пица, едно италианско кафе или добра порция паста.

Италианската кухня е нещото, което на италианците наистина им се получава. Нейната тайна е смес от качествени съставки и рецепти, които не изискват сложни приготовления, но се харесват на всички.

Има обаче някои основни правила, които трябва да се спазват. Не в готвенето, а в консумирането. Ако не искате в Италия да ви гледат като извънземно...

1. В Италия няма пица с кисели краставички, пилешко и царевица, нито с кренвирши, нито с бекон и боб или чушки.

Знаем, че ви разочароваме, че любимата ви пица, обилно полята с три вида сос, няма нищо общо с оригинала, но това е положението. Просто всичко в италианската кухня е максимално опростено и слагането на максимум продукти върху тестото не е оригинален прийом, а манджа с грозде. А и пица с ананас няма да намерите в истински италиански ресторант.

2. Пицата се яде с ръце, а не с нож и вилица. Тук не става въпрос за приличие, а за традиция, за вкус.

3. В този ред на мисли не яжте спагети с нож или лъжица, а само с вилица. Спагетите и другите видове дълга паста не се режат, не се навиват на лъжица, за да ви е по-лесно. Трикът е да се държи вилицата хоризонтално наклонена и на малки порции спагетите да се навиват, в посока на часовниковата стрелка. Звучи сложно, но две порции спагети са ви достатъчни, за да се научите.

Друг основен момент - спагетите и ризотото не са гарнитура, нито основно ястие. Ако ви поканят на гости и ви дадат паста, най-вероятно това няма да е единственото ядене, а тепърва ще дойде ред на основното. Сигурен начин да обидите италианци, ако сте им на гости, е да не си изядете всичко. Особено в Южна Италия.

4. Има огромна разлика между спагети, макарони, талятеле, папарделе и още стотина вида паста. Съответният сос се гарнира най-удачно с определен вид паста. За по-просто тя бива къса или дълга.

Но един от най-разпространените грешки е спагети болонезе - тоест със сос от кайма. Това страхотно ястие - което италианците ядат традиционно в неделя, е талятеле болонезе. Това е по-плътна паста, направена с яйца, която идеално се комбинира със сос болонезе.

5. Запазете кетчупа само за пържените картофи. Няма по-голямо светотатство за един италианец от това да си сложите кетчуп и майонеза на пицата или на спагетите. Запазете американската подправка за пържените картофи.

6. Капучино се пие само на закуска. Как се разпознават германците в Италия - те си поръчват капучино след обяд под изумения поглед на сервитьорите. На Ботуша капучино се пие само на закуска, а италианската закуска включва кроасан или поничка с крем, но задължително е нещо сладко.

7. Аперитивът в Италия не е ракия, уиски или друг твърд алкохол, а чаша газирано вино или коктейл от аперол, просеко и газирана вода. Времeто за аперитив е от 4 до 20 часа, като в някои заведения питието е придружено от леко мезе във вид на малки сандвичи, банички или в най-лошия случай - чипс и фъстъци.

8. Няма такова животно като спагети с пиле. Особено по американски маниер яденето спагети с пиле е една от най-известните италиански рецепти. Но в действителност то няма нищо общо с Италия.

9. Салатата Цезар не е италианска. В действителност името на създателя на салатата е Цезар Кардини и той е италианец, но това е още едно от дългия списък от ястия, които в Италия са абсолютно непознати.

10. Традицията трябва да се спазва. В Италия храната не е просто утоляване на усещането за глад. Яденето е ритуал, наслада за окото и за небцето. Затова тези правила, които може би ви изглеждат леко безумни, са толкова важни. Те се предават от майка на дъщеря, предавани от столетия.

Става въпрос за система, която е изпитана и издържала проверката на времето. А в любовта и храната италианците наистина са ненадминати. Защото готвят с любов и споделят храната с хората, които най-много обичат.

Това са правилата на италианската кухня, 10 смъртни гряха, които не трябва да правите в италиански ресторант. Но ако сте голям любител на пастата с кетчуп, обичате капучино след обяд и искате спагети с пиле, няма проблем. Просто вашият вкус си е ваш, а италианският остава за италианците.

#1 Gastaroll 02.06.2017 в 12:51:08

"кремвриши"

#2 паяка 02.06.2017 в 13:24:31

"да се държи вилицата хоризонтално наклонена" ? Под колко точно градуса да облегнем вилицата в дланта си и да я връткаме, че да не налютим жабарите? Хоризонтално означава НЕнаклонено т.е. водоравно, което е перпендикулярно на вертикално, т.е.отвесно.

#8 паяка 03.06.2017 в 10:56:53

"под изумения поглед на сервитьорите" Никой професионалист сервитьор не би си позволил да гледа клиентите си по какъвто и да е различен начин от приветливо. Чорбаджиите му или шефовете му съвсем пък не биха го допуснали.

#10 паяка 03.06.2017 в 14:08:15

Ми...не са въртяли очи като сме били там. Даже напротив. Някои откровено флиртуваха, смигаха ми, усмихваха се очарователно. Други най-сърдечно си приказваха с нас, носеха ни комплименти докато чакаме сметката - лимончело и орехов ликьор в ледени все още неотворени пълни бутилки, от които да пием колкото ни е сладко. На караоке парти пък забавлението беше на макс. Даже в един момент докато се усетя, се оказах метната на рамото на един от сервитьорите.

#12 паяка 03.06.2017 в 14:22:39

Ликьорите в Италия са дижестив, не аперитив.

#14 паяка 03.06.2017 в 15:58:27

Ахаха, Деде, всъщност бяхме заедно г-н Пячкин, че даже той ми обърна внимание, щото аз много много не внимавам и не се вторачвам в хората наоколо.

Новините

Най-четените