Здравейте,
Това е наш прочит на популярната рецепта "Патладжани по неаполитански".
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
Обелете патладжана и го нарежете на кубчета. Наситнете чесъна и листата на 2-3 стръкчета риган. Почистете скаридите, а моцарелата нарежете на дребни кубчета.
В голям съд загрейте 4-5 с.л. зехтин и запържете патладжана на силен огън за 10 минути, като разбърквате често.
Посолете, ако има нужда - долейте още малко зехтин.
Добавете чесъна и ригана, а след около минута сложете доматите. Прибавете захар, рибките аншоа, разбъркайте и намалете котлона.
Варете около 10 минути и добавете скаридите. Разбъркайте, оставете за минута - две и свалете от котлона.
Разпределете сместа в индивидуални съдове за печене (гювечета), разпределете отгоре моцарелата, полейте с малко зехтин и поръсете с листенца риган.
Печете около 10 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна, докато моцарелата се запече добре.
Извадете, оставете за 10 минути да се охлади и сервирайте с пресен хляб.
Наздраве.