Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пай с тиква и орехи

Пай с тиква и орехи Снимка: Стоян Георгиев
Пай с тиква и орехи Снимка: Стоян Георгиев
Пай с тиква и орехи Снимка: Стоян Георгиев
Пай с тиква и орехи Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Не знам дали празнувате Haloween, но това няма значение, защото сме ви подготвили страхотен пай с тиква.

Прави се много лесно и е страшно вкусен.

Начин на приготвяне:

В голяма купа или кухненски робот смесете брашно, бакпулвер и канела. Разбъркайте и добавете меко масло.

Бъркайте, докато брашното леко се навлажни от маслото, след това сипете захар, а след това и яйце. Трябва да получите фини, леко влажни трохи.

Постепенно добавете 2-3 с.л. студена вода, като пипате сместа с ръце, докато прецените, че е достатъчно мека, за да се меси и разточи.

Омесете бързо на топка, ако е много мека, добавете малко брашно, завийте с фолио и приберете в хладилника за 30 минути.

Разточете тестото на тънка кора върху набрашнена повърхост  и сложете в съд за печене. Най-добре е да ползвате такъв с падащи стени или дъно, което се вади.

Притиснете добре тестото, като оставите по стените малко повече кора, защото ще се свие леко при печенето.

Покрийте с хартия за печене и отгоре изсипете зърна боб, те ще притискат тестото и ще оберат влагата от печенето.

Печете около 10-15 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна, докато кората стане златиста. Не оставяйте да покафенее, защото ще се пече пак с плънката. Извадете и охладете за 15 минути.

Пригответе плънката за пая. В голяма купа или кухненски робот разбийте на пяна яйцата и захарта. Добавете охладената тиква, сметаната и подправките. Разбъркайте добре.

Накрая сложете орехите и разбъркайте с лъжица. Изсипете върху охладения блат и печете около 20-25 минути, или докато плънката стегне  в средата.

Оставете да изстине преди да извадите от формата.

Хубава вечер и добър апетит:)

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените