Здравейте,
Не знам дали празнувате Haloween, но това няма значение, защото сме ви подготвили страхотен пай с тиква.
Прави се много лесно и е страшно вкусен.
Начин на приготвяне:
В голяма купа или кухненски робот смесете брашно, бакпулвер и канела. Разбъркайте и добавете меко масло.
Бъркайте, докато брашното леко се навлажни от маслото, след това сипете захар, а след това и яйце. Трябва да получите фини, леко влажни трохи.
Постепенно добавете 2-3 с.л. студена вода, като пипате сместа с ръце, докато прецените, че е достатъчно мека, за да се меси и разточи.
Омесете бързо на топка, ако е много мека, добавете малко брашно, завийте с фолио и приберете в хладилника за 30 минути.
Разточете тестото на тънка кора върху набрашнена повърхост и сложете в съд за печене. Най-добре е да ползвате такъв с падащи стени или дъно, което се вади.
Притиснете добре тестото, като оставите по стените малко повече кора, защото ще се свие леко при печенето.
Покрийте с хартия за печене и отгоре изсипете зърна боб, те ще притискат тестото и ще оберат влагата от печенето.
Печете около 10-15 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна, докато кората стане златиста. Не оставяйте да покафенее, защото ще се пече пак с плънката. Извадете и охладете за 15 минути.
Пригответе плънката за пая. В голяма купа или кухненски робот разбийте на пяна яйцата и захарта. Добавете охладената тиква, сметаната и подправките. Разбъркайте добре.
Накрая сложете орехите и разбъркайте с лъжица. Изсипете върху охладения блат и печете около 20-25 минути, или докато плънката стегне в средата.
Оставете да изстине преди да извадите от формата.
Хубава вечер и добър апетит:)