Здравейте,
За днес сме подготвили един наш много любим хляб със смокини. Получава се със страхотна коричка и е мек вътре с леко сладък вкус. Много е вкусен. Ние го консумирахме със сирена и го „поляхме" с просеко.
Начин на приготвяне:
В купичка смесете маята, захарта, 2-3 с.л. от брашното и вода, за да получите гъста каша. Разбъркайте добре, за да с е смсят всички продукти и оставете за 10-15 минути да бухне.
Изсипете в голяма купа или кухненски робот и започнете да добавяте на части брашно и вода.
Бъркайте 7-8 минути, добавете солта, а след това и смокините.
Може да добавите още брашно ако е необходимо, но тестото трябва да е много меко, за да втаса добре и да се образуват хубави шупли.
Бъркайте още 4-5 минути и прехвърлете в намаслена купа.
Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло за 30-40 минути, а още по-добре 1 час.
Изсипете тестото върху набрашнена повърхност, притиснете леко и разтеглете. Прегънете на 2, а след това навийте на руло, като притискате с длани ръбчето. Понеже тестото е много меко и лепне по ръцете, добре е да ползвате пластмасова шпатула.
Сложете оформения хляб в намаслена форма за печене, покрийте с фолио и оставете, докато увеличи обема си 2 пъти.
Печете 25 минути в силно загрята фурна. Извадете върху решетка и оставете 15 минути да се охлади.
Поднесете със сирена по избoр, масло и пресни смокини.
Страхотен хляб.
Добър апетит:)
Вкусно звучи, а защо не с пресни смокини??