Може ли Южна Корея да се откаже от кучешкото месо?
Властите на страната започнаха в четвъртък, 25 ноември, дискусии по темата, които могат да доведат до приемането на закон за забрана на консумацията на кучешко.
Тази новина зарадва активистите за правата на животните и собствениците на домашни любимци, но много традиционалисти в страната се противопоставят на новите мерки с мотива, че кучешкото е традиционно ястие в корейската кухня и хората трябва да бъдат свободни да го консумират, ако желаят.
До влизането на въпроса в парламента в Сеул се стигна, след като президентът на страната Мун Дже-ин каза през септември, че може би е вече време за налагането на подобна забрана.
Мун е известен като любител на животните и преди е заявявал, че консумацията на кучешко месо в страната се приема все по-негативно от международната общественост.
И преди Южна Корея е ставала обект на критики относно точно този аспект от традиционната си кухня. През 1988 г. в Сеул дори са затворени временно всички ресторанти, които предлагат кучешко месо, за да не се създава негативен образ на местната кулинарна култура.
Това месо да е част от местната кухня от векове насам. Всяка година в Южна Корея се отглеждат по около 1,5 млн. кучета за храна. По-голямата част от тях се превръщат в ястия за местните през горещите и влажни летни месеци, тъй като се смята, че месото на кучетата осигурява повече издръжливост и мъжка сила.
И все пак от години насам консумацията спада драстично. За 2019 г. в столицата Сеул е имало под 100 ресторанта, предлагащи подобни ястия, а индустрията отчита годишен спад в продажбите на кучешко в размер на цели 30%.
Най-голямата кланица за кучета в страната, в Соннам, беше затворена през 2018 г., докато последният голям пазар за кучешко месо в град Тегу беше затворен по-рано тази година.
Нещо повече - общественото мнение в мнозинството си вече клони към забрана или поне ограничения върху продажбата и консумацията на кучешко месо. Според проучване от 2020 г. на Humane Society International общо 84% твърдят, че не ядат и нямат намерение да ядат кучешко, а 60% се обявяват в подкрепа на законови мерки за забрана на търговията с подобно месо.
Тези настроения до голяма степен се дължат на факта, че през последното десетилетие в страната все повече хора си взимат кучета за домашни любимци и вече животните се разглеждат като част от семейството, а не като храна, обяснява Ким На-ра, която ръководи кампаниите на доброволческата организация End Dog Meat, цитирана от "Дойче веле".
"Повечето млади хора в Корея биха били ужасени и отвратени от идеята да ядат куче. Освен нарастването на собствениците на домашни любимци, се наблюдава и повишаване на осведомеността по въпросите на хуманното отношение към животните като цяло и по-конкретно много повече откритост по отношение на животното страдание, което се случва във фермите за кучешко месо и в кланиците за кучета", допълва още тя.
Макар темата да не попада често в местните медии, много активисти се стараят да има осведоменост по въпроса. Те водят репортери във фермите за кучета и различните кланици.
Така в последните месеци подобен репортаж шокира корейците, показвайки им условията, в които лабрадори, голдън ретрийвъри, хъските и други подобни породи, които по света се смятат за домашни любимци, очакват смъртта си в кланица.
Интересен пример дойде от края на лятото, след като местни хора от окръг Джиндо, провинция Южна Джола, спасиха 65 кучета от сигурна смърт, довеждайки представители на властите и медиите в местната ферма за кучешко месо. За тях било твърде болезнено да слушат жалния вой на животните, докато биват колени.
Самите животни пък са поставени в защитена среда, която им помага да се адаптират към света наоколо. Според ветеринарите част от тях ще могат да се приспособят да живеят сред хора, но около 30 от кучетата ще трябва да получат специална дресировка и отношение. Те са твърде стресирани, че веднага щом видят човек да се приближава, или бягат, или атакуват и хапят.
По думите на Ким индустрията на кучешко месо често се опитва да убеди хората, че кучетата, отглеждани за ядене, са различни от кучетата за домашни любимци - сякаш става въпрос за съвсем различни животински видове.
Тази теза беше застъпена дори от един от кандидатите за президент на страната - Юн Сок-юл, който по време на дебат коментира, че онези кучета, които още от самото си раждане, са отделени за храна, са различни от тези, които човек гледа вкъщи като любимци.
"Консумацията на кучешко месо не е въпрос на злоупотреба с животни, защото кучетата за месо се отглеждат в различна среда от кучетата за домашни любимци", заявява той.
По-интересното в случая е, че самият Юн се представя за голям любител на животните, който в дома си гледа четири кучета и три котки.
Според Ким обаче подобни митове лесно могат да бъдат разбити, когато на хората се покажат реални кадри от кучешките ферми.
"Обясняват, че тези кучета са различни животни - бездушни и злобни. Но когато хората видят, че това просто не е вярно, а фермите са пълни с кучета, точно като собствените им домашни любимци, това оказва огромно влияние", коментира още тя.
Ким обяснява още, че консумацията на такова месо е остаряла традиция, популярна предимно сред възрастните мъже, които вярват, че то има здравословни свойства и ще засили собствената им потентност.
Важна роля за промяната на ситуацията играят някои неправителствени организации, отдадени на защитата на животните. Те си партнират с някои от фермите за кучета, които искат да излязат от бизнеса, като им помагат да трансформират полето си на действие, докато търсят домове за кучетата от тези ферми.
Експертите са категорични, че за животните е най-добре да намерят дом извън страната, дори и това да значи САЩ или Европа.
Към момента много от активистите проявяват "предпазлив оптимизъм" относно законопроекта за забрана на кучешкото месо, тъй като очакват силна съпротива от страна на индустрията.
Именно големите ферми, произвеждащи кучешко месо, са единствените, които в момента печелят от работата си, докато при по-малките ферми от години вече нещата се затягат и дори се работи на загуба заради липсата на интерес и социалното осъждане.
Противници остават някои по-консервативни кръгове. Според тях забраната не е необходима, тъй като самата консумация продължава да спада сама. На тази позиция е и проф. Сонг Янг-чае от Центъра за глобално създаване и сътрудничество към университета "Сангмюнг" в Сеул".
"Търсенето е толкова ниско сега, че пазарът трябва да реши кои ресторанти да оцелеят и да продължат да сервират кучета. И всеки, който иска да го яде, трябва да има право", коментира той.
По думите му кучешкото месо в корейската кухня не е толкова различно от традициите на хранене в други страни, като той дава за пример Тайван, където много хора имат за домашен любимец прасета, които обличат и разхождат подобно кучета. И все пак в Тайван все още се яде свинско.
"За мен някои животни могат да бъдат както домашни любимци, така и храна, и ако семейството или приятелите ми ме поканят в ресторант за кучешко месо, щях да отида", допълва още проф. Сонг.
Именно пред такива противници са изправени и активистите за правата на животните.
За тях борбата продължава, а забраната за кучешкото ще е само една спирка по пътя. След това ще дойде ред на по-сложното - да се приведе законът на практика.