Алкохолът е гадно нещо, особено на другия ден.
Който измисли пиене без махмурлук вероятно ще стане по-велик и от Алберт Айнщайн, Никола Тесла и Александър Флеминг, взети заедно.
Това обаче, уви, няма да е маркетинговият експерт, на който пръв му е хрумнала иначе гениалната от рекламна гледна точка идея да предлага безалкохолен алкохол.
Макар и все по-актуална и понесена на крилете на интереса най-вече на поколението Z, тази напитка си остава нонсенс.
Безспорно, в момента трендът на безалкохолните напитки, опаковани като алкохол, е в пика си.
Безалкохолно вино, безалкохолен джин, дори безалкохолна ракия, моктейли и последното, което си е директен удар в сърцето за ценителите на бирената култура - първата безалкохолна бирария в Мюнхен, домът на Октоберфест и баварската бирена традиция.
Едно от обясненията за появата на бирария без бира е намаляващият интерес към алкохолните напитки дори в Германия.
Тази тенденция се наблюдава и по цял свят и сама по себе си е похвална. Не е нужно да четем досадни лекции за вредата от алкохола, ще се ограничим с обичайния житейски и медицински факт - прекаляването с него не е простило на никого. Колкото по-малко - толкова по-добре.
Може и без хич.
Но защо безалкохолна ракия, за Бога?!
Защо не вода, сок, айрян, фреш или просто нищо? Защо трябва да се гаврим с всяко едно нещо, измисляйки някакво нелепо квази-подобие, което носи същото име, но е коренно различен продукт?!
Защо щом сме решили да не пием алкохол, трябва задължително да го заместим с нещо друго, че и по-така?
Безалкохолната бира не е бира, защото често или е допълнително обработена за извличане на алкохола, или дори е направена от бирен концентрат и ароматизанти. Не че това е лошо, някои опити може и да успяват да докарат и някакъв вкус, но не е истинска бира.
Единствената причина да не се нарича "продукт за пиене с хмел", е, че се произвежда от тези, които правят и истинска бира.
Безалкохолната бира или ракия е като веган моцарела или веган бекон - основната съставка липсва, но нещото е наречено така, защото звучи добре и ориентира по-добре потребителя.
Отвъд това е чиста нелепица - вегетарианците обикновено съзнателно избират да не ядат месо и се предполага, че всъщност не желаят да имат нищо общо с бекона, каймата и шунката.
Те искат да ядат боб, бадеми и картофи и най-логичното е да им се предлага това, а не "бекон".
По същия абсурден начин бирария с безалкохолна бира е като безглутенова пица без домати и босилек и с "моцарела" от кашу, олио и нишесте. Нищо общо между оригинала и подобието.
Да, вероятно хората, които харесват безалкохолна бира, я консумират заради наподобяващия бирата вкус и навика за пиене на алкохол на съответни места и ситуации. Все пак не върви да отидеш на бар и да пиеш чай, нали?
Или пък ти се пие бира, но се опитваш да се залъжеш с нещо-като-бира, защото ще шофираш или не искаш махмурлука на другия ден.
Обаче искате ли да се хванем на бас, че ако същата тази напитка беше сложена в бутилка от лимонада, на нея има етикет от лимонада и пише "лимонада с вкус на бира", няма да я припознаете като заместител на бирата? И няма да я пиете?
Защото това, което прави бирата - бира, ракията - ракия, и бирарията - бирария, е алкохолът.
Този вълшебен транквилант, който отпуска, помага за социалната спойка, слага ти розовите очила и прави света по-хубав за известно време. Колкото и безалкохолни напитки с вкус на бира да излочиш, магията на градуса я няма.
За разлика от калориите, пишкането и подуването.
Може да кръстиш заведението си бирария, но колкото и скъпи моктейли да предлагаш в него, вероятността хората по масите в един момент да започнат да пеят заедно, без да се познават, е минимална. Защото в центъра на бирарията е бирата и нейният ефект, а не безалкохолното вино с лед и лимон.
Отново - отказът да се пие алкохол, особено на места, където това се смята за норма, е нещо чудесно.
Да откриеш, че можеш да се забавляваш и социализираш и без да се поопияниш преди това, е супер и дава специфична свобода.
Но щом можеш да го правиш без помощта на няколко градуса, значи можеш и без безалкохолен алкохол.
Той не е здравословен заместител на алкохола, а безвкусен и надценен боклук.