От известно време медиите се опитват да създадат новини от това, че има разлики между съставките на храните, продавани у нас и в другите страни на ЕС, или както още продължаваме да казваме "на Запад".
Паралелно с това БСП няколко пъти се опитва да прокара в НС закон, с който да задължи големите търговски вериги да продават определен процент стоки от български производители.
В отговор на този натиск преди известно време министърът на земеделието разпореди на БАБХ да направи анализ на идентични стоки, продавани в хранителни магазини у нас и "на Запад" (Австрия и Германия).
Днес излязоха първоначалните резултати, които бяха отразени от всички национални телевизии, едновременно, и "ексклузивно" в очакване на сензационни резултати как ни пробутват храни "второ качество".
Сензация обаче нямаше - според изказванията на експертите от БАБХ от 31 изследвани продукта има разлики в 7, като те не превишават 2-3%, тоест са в "допустими размери".
Преди няколко години участвах във внедряване на т.н. ERP системи в големи и модерни предприятия за производство на хранителни стоки в България.
Основният проблем при тези производства е точно отчитането на вложените суровини спрямо рецептурата. Почти невъзможно е да се дозират точно съставките и по тази причина има отклонения в различните партиди.
Отделно рецептите имат няколко варианта, в зависимост от наличните суровини и местни вкусове - примерът с кока-кола, която се прави с глюкозен сироп у нас и в САЩ, и със захар в Западна Европа.
Друг пример, наречен от журналистката Биляна Гавазова "скандален" и "фрапиращ" беше, че в детски шоколадов десерт, продаван у нас съдържанието на какао и на мляко се различават с 2-3% от аналогичния десерт, продаван в чужбина.
Имам няколко възражения към така представяните факти:
1. Едва ли някой може да усети разлика от 2-3 процента мляко и какао в шоколадово десертче, което тежи около 50 грама. Обърнати в тегло тези проценти дават по грам разлика.
2. Колко би спечелила от намаляване на себестойността една фирма, ако в една държава продава 100% плодов сок, а в друга в същия този сок има 3% пулп?
3. Тъй като методиката не беше оповестена, дълбоко се съмнявам, че експертите на БАБХ са закупили образци от няколко различни партиди, така че да образуват представителна статистическа извадка и да усреднят стойностите на вложените суровини.
Най-важното е да се спомене, че тези разлики са несъществени, отразени са на етикетите на храните и най-важното - не правят тези храни по-вредни или по-опасни.
Малко странно е да казваме, че захарта не е полезна, но да си я искаме в кока-колата или да се сърдим, че маргаринът е с понижено количество мазнини, а да консумираме изобщо маргарин или маргарин с "вкус на масло", или дори "маргарин с фибри", какъвто беше предложен на пазара преди години от български хранителен гигант и беше мащабно рекламиран по медиите.
А понеже напоследък са особено модерни разни екологични, био и занаятчийски храни - поради самия начин на тяхното производство, което предполага доста ръчен труд, два различни образеца биха показали почти сигурно различно съдържание на вложените съставки.
Не на последно място - би ми било интересно БАБХ да направи анализ на български храни, които се продават на местния пазар и на чужди пазари, за да видим има ли разлики в тях.
За глюкозо-фруктозния сироп http://lubomirivanov.com/3094/
Що, въобще, си губите времето?
Пореден пример на чуждопоклонничество от страна на деовин и скалата ....просто нямам думи!Единия твърди,че не било вярно ,а другия по професия компютърен специалист...тръгнал да разяснява на останалите ,ползите и вредите от глюкозо-фруктозния сироп Разбирам професията ти,да беше свързана с хранително-вкусовата промишленост,да си ... технолог примерно,че да ни разясняваш какво и как,ама ти си един обикновен многознайко,който борави със статии,които в никакъв случай не означава ,че са верни!Те са написани от автор и отразяват неговата гледна точка,а тя може и да не е вярна! При храните за подрастващи...в западните 100% белтъчини,а при тези на нашия пазар....70% белтъчини и 30% мазнини. При шоколадовите изделия:при западните се забелязва значително повече какаово масло,което е и най-скъпата суровина за направата на тези продукти ...да не преразказвам доклада,който цитираха в сутрешните новини.Прочетете го или най-добре ги гледайте!Както и доста от заключенията не са само от нашите лаборатории ,ами и от такива от други потърпевши държави!Скандала е огромен ,но очевидно вашата замъглена представа отново ви пречи да го осъзнаете.И понеже обичате да цитирате и говорите с факти ....ами в случая има такива,но просто трябва да ги прочетете,което вие отказвате да направите,защото не съвпадат с вашата гледна точка или по-скоро защото в случая накърняват запада,който така яростно защитавате и издигате на пиедестал! П.С А относно коментара на другия ..."га ядохте черноболски марули не ревахте "...Хората са яли,защото... защото не са знаели какво става! Управляващите са криели и лъжели!В случая говорим за инцидент,който никой не е искал ,но се е случил.А при този случай ...съзнателно променят голяма част от продуктите с по-ефтини и вредни с цел печалба!Защото ни имат за по-низши.На всичкото отгоре тези продукти предназначени за нашият пазар са по-скъпи и то значително .....Все едно нашите заплати са достатъчно високи, че да можем да си го позволим!
Абе на вкус много се различават - примерно една и съща марка шоколад, произведен в Германия и в България, бира също, даже една марка чешка бира, която произвеждат и в Сърбия - сръбската не става за нищо, за разлика от чешката, а като състав как е не знам.