Шоколадът пази от затлъстяване?

Отдавна шоколадът е набеждаван неоснователно като причинител на надебеляване. Излиза обаче, че шоколадът може да предотврати затлъстяването и диабет тип 2, ако вярваме на ново изследване.

Учените са установили, че антиоксидантите в какаото предотвратяват повишаването на теглото и спомагат за понижаване на нивото на кръвната захар. Изследователите твърдят, че има и доказателства, че консумирането на черен шоколад подобрява процеса на мислене, понижава апетита и намалява кръвното налягане.

Актуалното изследване, публикувано в изданието Journal of Agricultural and Food Chemistry, разкрива, че антиоксидант в какаото предотвратява повишаването на теглото при мишки и понижава нивата на кръвната им захар.

Д-р Андрю Нийлсън и колегите му обясняват, че това е така, защото какаото, основна съставка в шоколада, е една от най-богатите на флавоноиди храни.

И това е нещо добро, защото антиоксидантите - флавоноидите са един от типовете им - доказано спомагат за борбата с надебеляването и диабета от втори тип.

Не всички флавоноиди обаче са еднакво полезни, а какаото съдържа много различни типове

Изследователският екип се е опитал да установи конкретните ползи за здравето от употребата на различните флавоноиди. Учените са хранили групи от мишки с различни храни, като са ги подлагали на високомазнинна и нискомазнинна диета, а високомазнинната диета е била допълвана с различни видове флавоноиди.

И те са констатирали, че добавянето на един конкретен набор от тези съставки, известен като олигомерни процианидини (PC) към храната е довело до най-голям ефект при запазване на ниско тегло при мишките, когато те са били на високомазнинна диета. Те също така са подобрили глюкозната толерантност, която потенциално предотвратява диабет от втори тип.

"Олигомерните PC изглежда притежават най-голяма биоактивност, противодействаща на затлъстяването и диабета, сред какаовите флавоноиди - особено в ниски дози, прилагани в настоящото изследване", заявяват учените.

Тази новина идва буквално дни, след като учените от университета на щата Луизиана публикуваха данни, потвърждаващи, че черният шоколад понижава кръвното налягане и подобрява здравословното състояние на сърцето.

Учените твърдят, че черният шоколад е полезен заради начина, по който ферментират в храносмилателната ни система фибрите от какаовите зърна

Едната от авторките на изследването - Мария Мур, казва: "Установихме, че има два типа микроби в червата: "полезни" и "вредни". И полезните, като бифидобактериите и бактериите в млечната киселина, обработват именно шоколада. Когато консумирате тъмен шоколад, те го ферментират и преработват, генерирайки съединения, които са с противовъзпалителен ефект."

Тези естествено образуващи се противовъзпалителни вещества попадат в кръвообращението и спомагат да предпазването на сърцето и артериите от увреждания.

Новините

Най-четените