Българите купуват два пъти по-скъпа храна в сравнение с германците. Килограм захар в Германия струва 1.30 лева, а у нас - 2.24 лева.
Само от януари храните в България са поскъпнали с близо 25 %. Данните са на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщи БНТ.
С по-високи цени са брашното, млечните продукти, яйцата и варивата. Килограм ориз струва 2.24 лева при 1,99 лева за януари. Сиренето поскъпва с 20 стотинки, а яйцата с 6 стотинки.
Кашкавалът скача с 4 лева - от 7.80 за килограм до 10.40 лева. В сезона, когато хората затварят буркани, най-скъпа е захарта. Тя скача с 58% до 2.40 лева за килограм. В Германия е 56 евроцента, или лев и трийсет.
"Би трябвало тази захар да струва в нашите магазини 1,45 лева, а това брашно, което виждате, да струва 56 стотинки", казва Едуард Стойчев, председател на ДКСБТ. Според него високите цени са поради липсата на конкуренция.
"Този търговец реализира в момента някаква свръхпечалба, но след като няма конкурент, който да застане в съседния магазин, да пусне тези продукти, купувайки ги дори от магазин в Германия, да ги купи там и да ги докара тук, понеже няма мито, той би продавал доста по-евтино, обаче това не се прави", казва още Стойчев.
Прогнозите на експертите са храните да започнат да поевтиняват през ноември.