Тази седмица в кулинарната рубрика на Webcafe.bg показваме как можем да приготвим сочно пилешко филе със сметанов сос от диви гъби. Готвачът на варненското "Бистро Европа" Филип Спасов го прави по следния начин:
Съставките за една порция:
200 гр. пилешко филе
30 гр. сушени гъби
200 гр. кладници
50 гр. магданоз
50 гр. див лук
50 гр. сметана
100 гр. печурки
50 гр. лук
5 гр. чесън
Рецепта:
За плънката:
1. Печурките се режат на четвъртинки (ако са малки) и на осминки (ако са големи);
2. В много топъл тиган се сотират до златоисто с малко сол;
3. Добавя се ситно нарязаният лук и чесън и се сотира;
4. Извън огъня се добавят магданозът, зеленият лук и малко черен пипер;
5. Сотираните гъби се слагат в блендера (кутера) и се смилат до ситно;
6. Връщат се обратно в сух тиган и се дехидратират, когато сместа е по-суха се оставя да изстине; плънката за пилето е готова.
За пилето:
1. Филето се слага на стреч с малко зехтин и сол, осолява се и се слага плънката с гъбите;
2. Завива се плътно и се слага в тава с малко вода на 110°C за 50 мин., оставя се да изстине;
Издаване:
1. Сушените гъби се слагат в купичка с топла вода, за да омекнат (водата НЕ се изхвърля);
2. Пилето се вади от стреча и му се правят резки. Слага се в нагорещен тиган със зехтин до златисто от всички страни, оставя се на една страна да почине;
3. В същият тиган се слагат кладниците с малко зехтин, сол и се сотират.
Когато станат златисти, се добавя лук и чесън. Добавят се и сушените гъби с малко от водата;
4. Слага се сметана, сосът се сгъстява;
5. Извън котлона добавяме щедра щипка магданоз и див лук;
Пилето се реже на шайби по диагонал;
6. Аранжира се в чинията като ветрило, с гъбите отдясно заедно със соса;