Героичното възраждане на соцкухнята

Никой не възразява срещу опашките в московската "Столовая 57"- те са част от ретро-социалистическото изживяване. Това хитро подражание на съветски стол за хранене, оформено в богат интериор от онова време, отвори преди няколко години. Домакин е третият етаж на разположения на Червения площад московски ГУМ - иначе по-прочут с лъскавите витрини на Hermes и Armani.

По обяд всички са тук: добре облечени продавачки в ГУМ, бизнесмени, шофьори на таксита - всички наведени над чиниите си, изпитващи видима носталгия по дните на "безкласовото общество." Тук бабички с насълзени очи въздишат над пухкави кюфтета в сметанов сос и задължителната съставка на пролетарските вечери -"сельодка под шуба".

Техните внуци от ерата на Путин гледат радостно масивната съветска машина за газирани напитки и старите конусообразни машини за сок. Това е идилична визия за съветската епоха, създадена от Боско ди Силиеджи - псевдо-италианец, реално руснак, вносител на глобални луксозни марки.

В продължение на много години съветската кухня се свързваше основно с най-плебейските си атрибути: унищожителната миризма на задушено зеле, подозрителната бледина на сметаната, разредена със суроватка, после разредена с мляко, накрая разредена и с вода. Сега изведнъж места като "Столовая 57" и "Гастроном №1" - имитация на съветски супермаркет, също разположен в ГУМ, преливащ от мраморен "сталинистки барок", продават много по-вкусна кулинарна версия на червената империя.

В този нов СССР, преливащ от превърната в продукт постсъветска носталгия, суроватката е гъста и пълномаслена, колбасите са розови, а продавачките се усмихват

Съветските храни без съмнение включваха и жилестия "Бьоф Строганов", както и тъжния кафяв компот от сушени плодове в държавните заведения за обществено хранене. Но имаше и пикантно грузинско пиле в сложен, гъст орехов сос, което се правеше за специални случаи, вегетариански борш от старо цвекло и консерва доматена салца, празничната салата "Оливие"(по-популярна в България просто като "руска салата", макар че има известни разлики в рецептата - бел.ред.) - колоритна картофена салата с кисели краставички, която ставаше по-вкусна с течение на многочасовото чакане на опашка за ценна консерва унгарски грах.

Официалната версия на съветската кухня се е родила като мащабен държавен проект, създаден в резултат на утопични стремежи и практическата реалност на социалистическата империя. Така примерно съветската кухня неизбежно бе обречена с подобната на лепило кафява гъста заливка. Автентичната домашна кухня от съветската епоха обаче винаги е била много различна - в най-добрия си вид пикантна и героична, паметник на ежедневните усилия за импровизация и голямата издръжливост, породена от живот в перманентен недостиг на продукти.

Да се върнем някъде към средата на 30-те години

Официалната съветска хранителна традиция - създадена, за да измести буржоазната руска кухня с луксозната й риба, френски сосове и типични за "класови врагове" чига и яребица - е дело почти изцяло на един-единствен човек - родения в Армения болшевик Анастас Микоян. През 1934 г. Микоян е назначен за комисар по хранителните запаси на Сталин.

Задачата му е да реформира, модернизира и стандартизира хранителната индустрия в 11 часови зони и 15 етнически републики, обхващащи територията на една шеста от света, съставяща СССР.

Маниакален в микромениджмънта си (и чревоугодник), Микоян лично е пробвал всеки нов хранителен продукт, одобрявал е рецепти и дизайни на етикети. Тогава царят ужасните години на сталинистките чистки, а той охотно подписва заповеди за арест на "саботьори" и "вредители" - изкупителни жертви, обвинявани за причиняване на трудности на социалистическата индустрия и пращани в наказателни лагери.

И все пак с вродения си практицизъм Микоян не се колебае да се учи от капиталистическия Запад, а доколкото годините тогава все още лъхат на интернационализъм, Сталин също охотно приема идващото от чужбина.

През 1936 г. той изпраща своя комисар на обиколка из цяла Америка. Микоян и "гурме-отрядът" му посещават мандри в Уисконсин, кланици в Чикаго, зеленчукови градини в Калифорния. И изучават опаковките от гофриран картон и метални тенекиени кутии. Те съзнателно се хранят в заведения на самообслужване. "Тук, - пише впоследствие Микоян, "това е формат, породен от недрата на капитализма, но е най-подходящ за комунизма".

В писаните години след това свои мемоари мрачният, но винаги любезен Микоян не се сдържа да хвали американските хранителни вериги като модел за индустриализирана ефективност за сталинистка Русия. Той е особено поразен от хамбургерите.

"Много удобно нещо за заетите хора," възхищава се той. Микоян дори внася грилове за бургери в Русия, но когато идва Втората световна война, бургерите губят хлебчетата, а съветските граждани преминават на котлети. Естествено, руснаците са готвили котлети у дома преди Микоян, но именно комисарят ги превръща в масово произвеждана икона на съветския социализъм.

Дори руският сладолед, превърнал се в гордост на СССР - ваниловият пломбир, който руските деца охотно ближат дори при -30 градуса, е резултат от американска технология, внесена от Микоян. Сръчният арменец се опитва дори неуспешно да изврънка и тайната рецепта на Coca-Cola.

Микоян е човекът, отговорен за днешните индустриализирани плодови сокове и кренвирши, завладели целия социалистически лагер и запазили се и до наши дни

Комисариатът на Микоян през 1939 г. издава и мащабна готварска книга, превърнала се в закон на съветската кухня за домакините. Подготвена от комисия от учени, идеолози и професионални кулинари, "Книгата на вкусната и здравословна кухня" остава социалистическият еквивалент на "Удоволствието на готвенето", запазил се до самия край на империята и продаван в над 8 милиона екземпляра в над десет издания.

В пика на сталинизма пищно илюстрираната тухлоподобна готварска книга предлага нещо повече от просто рецепти. Книгата е фундамент на соцреализма, сравним по мащаби с московското метро, съдържащ призиви към "вековната мечта на човечеството да изгради комунистическо общество," цитати от Сталин (далновидно премахнати в следващите издания), екстравагантни фотосесии на храни - включително стриди! - които никога не се продават в магазините, и лекции по добро хранене и маниери на масата.

Въпреки че стридите и 11-те вида алкохол на снимките представят несбъднала се социалистическа утопия - брошура, продаваща на масите обещаваното в продължение на десетилетия, но никога несбъднало се светло бъдеще - много от рецептите и простите практически съвети са научили цели поколения жители на соцлагера как да готвят.

Сега, десетилетия след сталинистката и брежневата Русия, много руснаци все така обичат да разлистват опръскани със сос страници на емблематичното издание от 1952 г. с релефна тъмнокафява корица, преглеждайки потъналите в майонеза салати с много съставки и желирана риба, превърнала се в емблема на руската празнична трапеза през годините, или десетките разновидности на котлети и супи, все още готвещи се къде ли не - далеч не само в бившия СССР.

Книгата включва и рецепти за традиционни руски галушки, палачинки и пирожки - и за разнообразяване на "безинтересната славянска кухня" книгата добавя колоритни ястия от "екзотичните" братски социалистически републики.

Мултикултурализмът остава един от най-трайните аспекти на съветската кухня

Дори и преди 1917 г., руската кухня отразява имперските мащаби на страната. Усилията на Микоян „съветизират" това разнообразие, като вмъкват етническите ястия в общ съветски канон, внасяйки ги в домовете на руснаците чрез книгата, същевременно насърчавайки масовите продукти и храни от първа необходимост на новоиндустриализиралата се държава.

С годините, въпреки продължаващите правителствени оди за бъдещото ленинско сливане на "братските съветски републики", кухнята на СССР също се оказва в евразийския пансъветски казан. През 60-те години държавните ресторанти в 11-часови зони сервират азерски месен кебап, татарски чебуреки, украински борш и хрупкаво грузинско пиле табака. Московчаните с пари да се хранят навън вечерят в ресторанти, наречени "Узбекистан", "Минск" и "Баку".

Междувременно, тоталните съветски хитове като салатата "Оливие" и "селдата под шуба" придават социалистическа кичозност на казахски сватби и прибалтийски тържества за рождени дни. За специални поводи руснаците охотно правят узбекски пилаф, ухаещ на ким и барбарис, или пикантен грузински боб с подправки и билки.

Естествено, подобни поводи са били редки. Най-често са се готвили просто котлети, набързо скърпени ябълкови шарлоти за дошли без предупреждение гости, и пирожки от икономично тесто: вода, мая и малко социалистически маргарин. Дали това са били кулинарни шедьоври? Надали, но те са отразявали автентична и важна хранителна култура, която заслужава признание.

Тези импровизирани лакомства, приготвяни у дома в ера на недостиг, имат емоционална стойност, която безспорно качествените и добре направени техни имитации в "Столовая 57" просто няма как да достигнат. В съвременна Русия носталгията по СССР се е превърнала в бранд, както търговски, така и политически, гарниран с добре пресметнати топли, симпатични символи на детството.

Лишена обаче от екзистенциалния патос и аурата на вечната липса на продукти, сегашната "модерна съветска кухня" е просто пореден маркетингов краткотраен хит, още един балсам за душата сред петродоларизма на Путинова Русия и инвазията на глобализираната пица и суши-ресторантите.

Московчани засега изглежда не спират да харесват заведения като "Столовая 57"

Какво лошо има в обяд в идеализирана версия на миналото, от която всички ние сме били лишени, когато СССР изчезва от политическите карти на света?

Дори и в Ню Йорк, твърдо антисъветски настроените руснаци-емигранти все така готвят котлети поне три пъти седмично - и се завръщат към салатата "Оливие", когато изпитват носталгия по родината. Защото, да си го признаем, съветската кухня все пак беше вкусна. Макар и не съвсем здравословна.

#3 boris 26.02.2014 в 08:47:54

гая сальотка в у туба ще я прабвам някога

#6 Оня Дето Го Трият 26.02.2014 в 10:52:53

Соцкухнята - банани само за Нова година и два вида салам в магазина Толкова вкусно, че накрая май и хляба стана с купони

#7 паяка 26.02.2014 в 11:14:35

Стига с тия банани де, да не сме маймуни!? То тогава никой не беше и чувал и за авокадо и маракуя, а сега като ги има, да не би всеки ден да ги ядете, че и ожалените и копнежни банани, също. Най-добрата храна е отгледаната и приготвена наблизо, защото не се налага да се третира с химикали, за да запази или дори подобри търговския си вид. А хранителните й качества, особено витаминозното й съдържание са в естествено състояние до два дни., от там нататъка всичко е поверено на въздесъщите стабилизатори , оцветители и заместители с буква Е. Алал да са ни!

#8 Оня Дето Го Трият 26.02.2014 в 11:26:16

Витаминозното съдържание на двата вида салам в магазина беше....умопомрачаващо просто И да, банани хапваме чат-пат. Със сигурност по-често от веднъж в годината

#9 паяка 26.02.2014 в 11:38:40

Бичи, а също и " тъжния кафяв компот от сушени плодове " - този набеден за скръбен продукт, се нарича ошав и ние също го приготвяме, поне по традиция за Коледа, такъв си му е цветът и не е виновна епохата за това.

#11 boris 26.02.2014 в 12:00:46

Най-хубавото на социализма - имаше една торта, продаваха я в хлебарниците казваха и "тоалетна хартия" защото беше кръгла висока и с дупка вътре.

#13 Оня Дето Го Трият 26.02.2014 в 12:02:18

Скучко Питай някой познат ако е ходил по бригади в заводите навремето да ти разкаже как се е правило това "вкусно". Компоти, лютеница, салами....на мен знам че няма да ми вярваш, но все пак питай някой познат

#14 John Smith 26.02.2014 в 12:24:10

Нямаше банани, ама имаше круши и ябълки. Сега крушови градини няма никъде, внасяме ги както бананите. Затва сме "бананова" република.

#16 паяка 26.02.2014 в 12:39:18

Оня, чул ли си, че имаше БДС и ХЕИ ? Сега има ДДС и ЕС.

#17 Оня Дето Го Трият 26.02.2014 в 12:56:23

Паяк Мега-малоумно провинциално изказване. При всички случаи стандартите на ЕС са космически по-високи от носталгичното БДС. Опитай да продаваш някаква стока там, после същата в Чепеларе и виж разликата. А ХЕИ и сега има, но ако разчиташ на него за хигиената.....ще си живееш с мисълта, че вкусното идва от рецептата

#18 паяка 26.02.2014 в 13:39:29

Оня, това, че ти доставя удоволствие да квалифицираш унизително всеки, различновиждащ от теб, не те прави капацитет по всичкология. Любопитно ми е как ги мериш стандартите по височина.

#20 Оня Дето Го Трият 26.02.2014 в 14:00:03

Нямам грам претенция да съм експерт по каквото и да е. За коментари във форум диплома не се иска. Имам хронична непоносимост обаче към хора, за които дори в кухнята за всичко им е виновен ЕС, ДДС, ЮСА, НАТО, демокрацията, световната конспирация и т.н. И недоумявам как под всякаква тема успяват да го вкарат

#22 паяка 26.02.2014 в 14:13:54

Всеки път ще недоумяваш, Оня, ако продължаваш да четеш през ред.

#27 Оня Дето Го Трият 26.02.2014 в 14:32:02

О, моя любимец, ядрения експерт Блеещия в облаците се е появил Я да го попитаме една година по-късно дали събра пари да ни построи атомна централа или ние сме му виновни сега, че много ток не консумираме ? Не е за под тая тема, но такъв експерт как да го пропуснеш....

#28 Оня Дето Го Трият 26.02.2014 в 14:36:35

"...Ама нали сега е модерно да се западнеем, ке си рупаме пластмасовите доматЕ и краставицЕ..." Ако искаш може да папаме и само екологични зеленчуци от задния двор на баба и пилета без химикали, но за тая цел в България трябва да останем 100-ина хиляди души, а по света 1-2 милиарда. То не може хем за всички да има, хем да е здравословно без химикали, хем това, хем онова......поразмишлявай малко върху тая тема, когато си свободен от строенето на безмислени АЕЦ-ове

Новините

Най-четените