34-годишната Барбара Фиала пътува по осем месеца годишно, като пребивава по средно два месеца в различни точки по света - основно в Европа. Прави го заради служебни ангажименти, но спокойно може да се каже, че тя живее поне на пет-шест места едновременно.
Как се води такъв живот?
BBC търси отговор на въпроса, като разговаря с Барбара и разказва за нейния живот.
Фиала вярва в рутината. Наличието на рутина й помага да оцелее при режим на постоянно пътуване.
Като основател на нюйоркската фирма за брандинг и комуникации Baobab Group, мениджърката прекарва повечето от времето си в пътувания из Европа, където си сътрудничи с държавни чиновници за брандинг стратегията на тяхната страна или за подготовката на кампании на корпоративни мениджъри.
Жената прекарва по три вечери във всеки град в дадената страна, след което се озовава на друго място.
Основният й дом е в Ню Йорк. Обикновено оттам лети за Лондон, после до Берлин, Будапеща, Варшава и Тел Авив - най-често в този ред. Тези градове са част от основния й график, като между тях тя обикаля други градове.
Всичкото това движение е една от основните причини познатите неща да помагат, когато си далеч от дома.
"Трябва да се въвежда малко рутина, за да продължава животът, докато пътуваш", споделя Фиала.
Обикновено тя пристига в съответния град предната вечер, което й позволява да поддържа сутрешния си изграден навик на тренировки и чай с лимон.
"Винаги се опитвам да се събуждам там, където ще прекарвам деня", е нейното верую.
Обикновено Фиала тича по бягаща пътечка във фитнеса в хотела или излиза на утринна разходка, ако времето й позволява. "Понякога това е единственият момент, в който осъзнавам в кой град се намирам".
Рутината й включва и отсядане на едни и същи места и хранене в набор от любими ресторанти.
Всеки град обаче има своите особености.
В Лондон тя отсяда при сестра си. В Берлин си взема стая в Soho House, частен клуб и хотел с много пространство за вечерни питиета и срещи с клиенти. В Тел Авив, където Фиала е живяла преди три години, преди да се премести в Ню Йорк, тя кани стари приятели в Minzon за вкусни сандвичи в питка. Във Варшава и Будапеща подхожда по-авантюристично и се опитва да отсяда в нови бутикови хотели и да вечеря в заведения, препоръчани от нейни колеги.
Извън битовия комфорт, Фиала също така се стреми да поддържа нормалния ритъм на живота си, като ходи на курсове по йога и си открадва време за четене на книги.
"Често пътуващите по бизнес си казват: "Да приключи пътуването, и ще прочета книга, или ще ходя на курсове", коментира Фиала. Тя обаче няма как да си позволи да чака "да мине пътуването", защото в нейния живот то не минава.
Back to basics > these tomatoes are to die for. #Azerbaijan is the culinary heaven you never knew of but really should #TravelTuesday 🇦🇿 pic.twitter.com/QGJXH7jAse
— Barbara Fiala (@Barbara_Fiala) December 6, 2016
Фиала започва сутринта си в 6:00 с тренировка и после се занимава с административни задачи. Тя отговаря на имейли и се обажда до офиса на фирмата в Прага, където се намират трима от 15-те служители на Baobab Group (другите са разпръснати във Варшава, Лондон и Ню Йорк). После тръгва за срещи с клиентите.
По време на бизнес обeди и вечери, Фиала се придържа към предястия, които може да консумира само на няколко хапки. "На такива срещи се говори много, така че практикувам нещо, което наричам "социално хранене", казва тя.
Барбара твърди, че двумесечният престой в градовете е необходим, защото помага за заздравяването на контактите.
Тя успява да провежда по няколко поредни срещи с клиенти, преди да се върне в Ню Йорк, вместо просто да поддържа контакт с тях веднъж-два пъти годишно.
При толкова дълги периоди далеч от дома, тя не може да побере всичко в само един ръчен багаж, затова нарушава златното правило на почти всеки пътуващ по бизнес. Носи по два куфара и чекира единия на всеки полет, докато носи другия със себе си в салона.
В куфарите има предимно едноцветни дрехи, които да вървят с предимно черните й костюми. И все пак се старае да не носи твърде много дрехи, за да остава място за шопинг обиколки в последния момент, които са нужни при специални събития или при неочаквани промени в температурите.
"Напускам Ню Йорк в края на февруари и се връщам обратно през май, когато сезоните са се променили осезаемо", казва Фиала.
Преходът между различни националности и нагласи нерядко е сложна задача, но това не е непозната територия за Фиала.
"Израснала съм в семейство на дипломати и се научих от ранна възраст да се адаптирам", казва тя. Вместо да се концентрира върху разликите между клиентите от различни държави, тя се опитва да бъде "възприемчива" към предпочитания от тях начин на комуникация.
"Опитвам се да наблюдавам средата и конкретния начин, по който хората насреща създават връзка или се сближават помежду си", коментира тя. Например някои клиенти предпочитат по-неформални контакти и брейнсторминг преди избора на стратегия, докато други искат тя да им презентира стратегията ясно и структурирано.
Като цяло, бизнес-въпросите в Лондон и Берлин са по-структурирани от разговорите във Варшава, Будапеща и Тел Авив, според Фиала.
Варшава е особено трудна за бизнес, според нея и тя препоръчва отиващите за първи път в града да си намерят местен партньор, който да им помогне в адаптацията с езика и бизнес практиките.
И във Варшава, и в Будапеща неособено лъскавата фасада на градовете крие известен чар, докато Тел Авив обикновено е по-креативен и неформален.
А приятелите?
Фиала поддържа контакти с приятели, познати и партньори по света чрез Instagram и Twitter, като и в двете социални мрежи акаунтът й е до скоро беше напълно уместният @take_it_to_go.
"Загреб за закуска, Виена за обяд, Баку за вечеря. Ходя само на хубави места", пише тя миналата есен. Тя обаче не се колебае да документира и недостатъците: "Поредно ставане в 5 сутринта с кофти кафе. Да пиеш или да не пиеш. #loungelife #notsoglam".
Eто друг статус от настоящия й профил:
Thursday's are better in Chicago. 🌬 pic.twitter.com/kl1CYqru5n
— Barbara Fiala (@Barbara_Fiala) January 13, 2017
Най-неприятната част от пътешествията по нейни думи е напускането на апартамента й в квартала Хелс Кичън на Манхатън след едномесечен престой у дома.
"Изпадам в странни настроения на предния ден, независимо колко пъти пътувам", казва тя.
В дългосрочен план, докато бизнесът й се развива, Фиала се надява да прекарва повече време в Ню Йорк. Докато навлиза в корпоративния брандинг, тя планира да ограничи пътуванията си до 50% от времето, като делегира задачи на местни членове на нейния екип.
Надеждата й е това да й помогне да се почувства по-уседнала на едно място.
"Колкото и да се опитваш да правиш различни места да ти изглеждат познати по време на пътувания, винаги е приятно да се върнеш у дома", констатира тя.