Ресторантьори и хотелиери се обявиха против премахването на ДДС облекченията и връщане на данъка добавена стойност от 9 отново на 20 на сто.
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) искат ниската данъчна ставка да остане за постоянно на фона на нивата на инфлация.
По мнение на асоциацията подобни ходове като вдигане на данъците не бива да се предприемат точно преди избори.
Освен това от БХРА смятат, че вдигането на ДДС ще ги вкара обратно в сивия сектор.
Затова ресторантьорите настояват данъкът да се запази на 9 процента, както, по тяхно мнение, било в повечето страни в Европейския съюз. От асоциацията обясняват, че ДДС в Европа за ресторантьорски и кетъринг услуги било 4-5 процента.
От БХРА имат и обяснение защо въпреки чувствително намалената данъчна ставка цените не спадат, а напротив - стават все по-високи.
Оттам подчертават, че свалянето на данъка до 9% било мярка за облекчение на самите заведения, а не на клиентите им. Това е мярка за излизане от кризата и за стабилизиране на бизнеса, категорични са от асоциацията.
Мярката спомагала и за задържане на кадри, които заради пандемията бягали в други отрасли.
Според БХРА връщането на ДДС на 20 на сто ще доведе до масови фалити или до преминаване в сивия сектор.